A kajak-kenu és a magyar sport új fellegvára

Ahogy arról beszámoltunk szombaton ünnepélyes keretek között átadták Sukorón a Kovács Katalin Nemzeti Akadémiát. A lélegzetelállító komplexum - amelynek megnyitóján beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is- nem csak a kajak-kenu, de más sportágak számára is óriási lehetőséget jelent. Képriportunkban visszatekintünk a megnyitóra és körbejárjuk a létesítményt is.

Egy valóra vált álom

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia Sukoró megvalósításáról 2020 második felében született kormánydöntés. Az Akadémiai Főépülettel, a Kajak-Kenu Központ néven funkcionáló Csónakház épülettel, a világviszonylatban is kuriózumnak számító Ellenáramoltató medencével és a megújult céltoronnyal a sportkomplexum több mint 20000 négyzetméteren jött létre.

"Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel."

Ezekkel a szavakkal kezdte beszédét a megnyitón a névadó háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok Kovács Katalin. A Kajakkirálynő első világbajnoki címéhez hasonlította a szombati napot, úgy érzi sikerült valami olyan különlegeset teremteni, ami egy újabb aranykorszakhoz vezetheti a sportágat. "Nem titkolt célunk, hogy a létesítmény a magyar kajak-kenu és a magyar sport fellegvára legyen, emellett a térség és az egész ország közösségi sportjának otthona szeretnénk lenni." - fogalmazott.

"Ha csinálunk valamit, csináljuk komolyan!"

A megnyitón beszédet mondott Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is. Kiemelte, a vizes sportágak, így az úszás, a vízilabda és a kajak-kenu mindig is a magyar élsport zászlóshajójának számított. Hozzátette, a legutóbbi olimpia rávilágított arra, hogy milyen könnyű lemaradni a dobogó tetejéről és muszáj lépést tartani világ élvonalával a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is. Hozzátette, amikor belépett a főépületbe az jutott eszébe, hogy "ha csinálunk valamit, csináljuk komolyan".

Egy páratlan karrier, egy páratlan sportág

A Főépületben található egy fantasztikus kiállítás, amely Kovács Katalin, valamint a magyar kajak-kenu sport páratlan sikereit eleveníti fel, nem akármilyen tálalásban.

Az egész világot meghódítottuk

A Földgömb segítségével visszanézhetjük a legnagyobb győzelmeket, a digitális asztalon pedig mindent megtudhatunk legsikeresebb olimpikonjainkról.

Ülj be és szállj versenybe a legjobbakkal!

A kiállítás részeként ki is lehet próbálni, hogy milyen érzés a vízen száguldani, sőt, akár Kopasz Bálintot, vagy Tótka Sándort is "ki lehet hívni" egy versenyre.

Sportuszoda

Az egyes épületrészek közül az egyik kiemelkedő az 50 méteres, 10 pályás, FINA szabvány szerinti sportuszoda (bemelegítő teremmel és tanmedencével), amely úszóversenyek és vízilabda-tornák lebonyolítására is alkalmas.

Multifunkcionális tornacsarnok

A hely, ahol egyaránt otthonra talál osztott pályán a kosár-, kézi- és röplabdasport, a futsal, valamint a 30 méter széles boulder-falaknak köszönhetően a falmászás is.

Kollégiumi szobák és Magaslati részleg

A komplexumban minden igény kielégítő kollégiumi és edzőtábori szobák, valamint apartmanok is helyet kaptak. Emellett itt található meg Magyarország első Magaslati részlege, amelyben a finn Hypoxico Group rendszereit alkalmazva lehetőség nyílik a magaslati körülmények szimulációjára is minden sportoló számára.

Ellenáramoltató medence

Az Akadémia egyik különlegessége az ellenáramoltatásos medence, amely speciális eszközökkel mozgáskoordinációs elemzésekre biztosít lehetőséget.

A hajótároló

Ennek szerepét és jelentőségét sportágon belül talán nem kell magyarázni...:)

Kültéri sportolási lehetőségek

Tenisz-, strandröplabda- és műfüves focipálya, valamint street workout is van az Akadémia területén.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók