Mégse

Újraindul az élet a vízitelepeken

A múlt pénteken kiadott kormányrendelet értelmében hétfőtől ismét tarthatnak szervezett edzést a sportklubok. Az általunk megkérdezett egyesületek a napokban ennek megfelelően újranyitnak, de komoly előkészületeket történnek azért, hogy a járványügyi helyzet szabályai a víztelepeken is betarthatóak legyenek.

Hír

A Lábatlani Sirályok VE tavaly összesen 26 bajnoki pontot gyűjtött, ezzel a 73. helyet szerezte meg az egyesületi rangsorban. Schrenkné Simon Ildikó, valamint Sujbert Levente edzéseit általában 40 U10-U14-es kajakos látogatja, velük március közepe óta csak online tartották a kapcsolatot. 

“Kiadtuk a feladatot a gyerekeknek, ők pedig fotókkal igazolták, hogy végrehajtották azokat – mondja Sujbert Levente. – Most gőzerővel készülünk arra, hogy a telepen újraindul az élet,

holnap tartjuk az első szervezett vízi edzést.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) ajánlásait követve a gyerekeket kis csoportokra osztottuk, a szülőktől pedig azt kértük, hogy a srácokat csak az edzés kezdetére hozzák le a telepre, és a foglalkozás végén átöltözés nélkül azonnal vigyék őket haza. Természetesen aki nagyon vizes lesz, az használhatja az öltözőnk egyik sarkát, de ott egy időben csak egy versenyző tartózkodhat, a helyiséget pedig naponta fertőtleníteni fogjuk.”

Az ország egyik legnagyobb múltú, és legsikeresebb kajak-kenu szakosztálya a KSI SE, tavaly harmadik helyezést szerzett a klubok közti rangsorban. Ők a népszigeti vízitelepen hasonló intézkedéseket vezettek be, mint a lábatlaniak, de a nagyobb létszám miatt az edzések újraindulása náluk komolyabb előkészületeket igényelt.

“Tegnap hét edzővel kellett egyeztetnem a programot, a csoportok beosztása komoly logisztikai feladat a vízitelepen – mondta Oláh Tamás, szakosztályvezető. – A népszigeti házat kettévágtuk, a Duna felőli szárnyba a főbejáraton, a másik oldalra pedig a hátsó kapun lehet belépni. Mától, vagyis keddtől indul el az élet nálunk, 14.30-tól egészen 18 óráig negyed óránként érkeznek a csoportok, felváltva hol a jobb, hol a bal oldali szárnyba. Az edzések egy óra tizenöt perces intervallumban zajlanak a vízen, a konditermet egyelőre zárva tartjuk. Mi is azt kértük a szülőktől, hogy a gyerekek pontosan érkezzenek, és lehetőleg az edzés végén azonnal távozzanak a telepről, de aki nagyon vizes lesz, az természetesen át tud öltözni. Egy öltözőbe maximum öt gyereket engedünk be, és folyamatosan takarítunk, fertőtlenítünk. Ezek a rendelkezése addig lesznek érvényben, amíg az iskolában tart az online oktatás,

a nyári szünetre a szabályokat újragondoljuk majd. ”

A KSI SE felnőtt, és korosztályos válogatott versenyzői az elmúlt hetekben is edzettek a központi táborokban, a vízitelep azonban hetekig zárva volt, a gyermek, kölyök, serdülő csoportokkal így csak online tudták az edzők tartani a kapcsolatot. 

“Sokan végezték az MKKSZ online kihívás feladatait, és a válogatott versenyzők által bemutatott YouTube edzés-videók is népszerűek voltak nálunk. Jó pár versenyzőnk pontosan követte a saját edzője utasításait, és rendszeresen beszámolt az otthon elvégzett munkáról, de van olyan gyerekünk is, aki a vízen mindig nagyon szorgalmas, viszont hogy mit történt vele az elmúlt hetekben, arról semmit sem tudunk” – tette hozzá Oláh Tamás.   

Az egyik legsikeresebb közepes méretű kajak-kenu klub, a City-Gas Tiszafüred kissé más helyzetben van. Az egyesületnél az elmúlt hetekben tudtak vízi edzéseket tartani, a mostani enyhítésnek köszönhetően a napokban a telepet is megnyitják.  

“Tartottuk magunkat mi is az országos előírásokhoz, nem használtuk a vízitelepet, de egyesületen kívüli pontokról vízre tudtak szállni a gyerekek, miután néhány hete az egyéni szabadidő-sportot a rendeletek engedélyezték – mondta el Virág Tibor, a klub egyik edzője. – Egyébként a válogatott kerettagjaink az otthoni munkához megkapták az eszközöket, közöttük szétosztottuk a futópadokat, és az ergo-gépeket, de a többiek is fegyelmezetten végezték az edzők által meghatározott egyéni edzésmunkát.”

A tiszafüredi vízitelepen is elkülönítik a csoportokat egymástól, igyekeznek minél több helyiséget öltözőnek használni, és törekednek arra, hogy egyszerre sokan ne tartózkodjanak a létesítmény területén. 

“Egészen kicsi, néhány fős csoportokat alakítottunk ki, és minden csoport külön öltözőt használ majd. A konditeremben naponta csak egy csoportnak lesz edzése, ők majd fertőtlenítenek is maguk után.

Nem gondoljuk, hogy a járványnak vége,

és hogy minden veszély elmúlt, ezért a szociális érintkezést a minimálisra csökkentjük” – tette hozzá Virág Tibor. 

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt. 

Megműtötték Gál Pétert

A szolnoki kajakost négy héttel ezelőtt ütötte el egy figyelmetlen autós a zebrán, a bal vállán megsérült izületi tokokat műtéttel kellett helyrehozni. A beavatkozást kedden végezték a Sportkórházban, a válogatott kajakos már otthon van, legkorábban szeptemberben szállhat vissza a hajóba.

Hír

“Készült egy MR-vizsgálat, ami megállapította, hogy a jobb vállam nem szenvedett komoly sérülést, a balt viszont meg kellett műteni – mondta Gál Péter. – A Sportkórházban a járvány után

én voltam az első beteg a műtőben,

három holland csavart kaptam a vállamba, ezek fixálják a megsérült ízületi tokokat. Az orvosom, Dr. Pavlik Attila, és keretorvosunk Dr. Toman József szerint jól sikerült a beavatkozás, vannak még fájdalmaim, remélem azok hamar elmúlnak.”

A baleset május 9-én történt, a versenyzőt futóedzés közben, egy kétsávos út zebráján ütötték el. Nem emlékszik pontosan a baleset körülményeire, de szerencsésnek tartja magát.

“A külső sávban érkező autós elengedett, a belső sávban közlekedő hölgy azonban nem vett észre, és elütött. Nem tudom pontosan, hogy mekkora tempóval jött, talán nem hajtott túl gyorsan, de így is komoly ütést kaptam. A vétkes sofőr azóta többször érdeklődött az állapotom felől, nem haragszom rá, mindenki követhet el hibákat. Összességében

járhattam volna sokkal rosszabbul is.”

A szolnoki versenyző a jobb vállát már óvatosan elkezdhette mozgatni, a balt viszont még négy hétig rögzítőkötés védi, utána indulhat a rehabilitációja. Ha minden jól halad, akkor Gál Péter szeptemberben újra vízre szállhat, így nem kellett feladnia tokiói álmait. 

“Kiváló állapotban voltam, amikor a baleset történt, pont előtte mentünk először pályát, és erősebbnek éreztem magam, mint tavaly tavasszal. Így most pontosan tudom, hogy milyen munkát kell majd végeznem szeptembertől, hogy jövőre jó formában térhessek vissza. Mindent megteszek azért, hogy ott lehessek az olimpián” – tette hozzá a válogatott versenyző.