Mégse

Tótka két arannyal zárta a rangsoroló nyitónapját

A Szolnokon zajló rangsorolón Tótka Sándor egyesben és párosban is győzni tudott, Kozák Danutáék távollétében háziverseny alakult ki K1 500-on a nőknél, míg a férfiaknál kenu párosban komoly verseny alakult ki.

Hír

Tótka Sándor nyerte az első felnőtt döntőt, a 200 kajak egyest Szolnokon, megelőzve klubtársát, Birkás Balázst, míg a harmadik Apagyi Levente lett. „Fáradtan érkeztünk, de végre versenyezhettünk – kezdte Tótka. – Hosszú a holt szezon, szeptemberben volt az utolsó verseny, több, mint hét hónap telt el azóta. Kicsit sajnálom, hogy ez az aranyérem nem ér semmit, de jól éreztem magam. Nem gondoltam, hogy Bazsi bejön a második helyre, de most is bizonyította, hogy nagyon jó versenyző típus, és örülök neki, hogy ilyen edzőtársaim vannak, akik

a végletekig tudnak hajszolni engem is.”

Tótka két elsőséget gyűjtött be az első napon, hiszen a várva várt 500 páros döntőjében Nádas Bencével egy hajóban diadalmaskodott a Noé Bálint, Ilyés Róbert és a Koleszár Mátyás, Németh Viktor egység előtt.

A szintén nagy érdeklődéssel várt C2 férfi 1000 méteres versenyben a Kiss Balázs, Dóri Bence páros győzött a Hajdu Jonatán, Mike Róbert és a Sáfrán Mátyás, Bakó Tamás duót megelőzve.

„Merész lenne kijelenteni, hogy mi vagyunk a tuti páros, mert a múlt héten pénteken térdeltünk össze ismét először. Igyekszünk magas szintre felfejlődni a válogatóig” – nyilatkozta Kiss Balázs, míg Dóri Bence így fogalmazott: „Mi utánpótlásban már értünk el az U23-asok között egy világbajnoki bronzérmet, amely egy jó jelzés, hogy működőképes az egység.”

Kajak egyes 500 méteren a nőknél kicsit foghíjas volt a mezőny, hiszen többek között Kozák Danuta, Kárász Anna és Szabó Gabriella sem állt rajthoz, távollétükben az ugyancsak olimpiai bajnok Csipes Tamara nyert a fiatal Gazsó Dorka, valamint Hagymási Réka és Medveczky Erika előtt.

„Már most sokkal jobb formában vagyok, mint tavaly egész évben

– mondta Csipes Tamara. – Rangsorolón sem mentem még soha ilyen jól, pedig fájt a torkom, amiért néhány edzést ki kellett hagynom. Sajnálom, hogy ilyen foghíjas volt a mezőny, Erikával és Rékával sokat versenyzünk együtt, szóval ez egy kicsit háziverseny volt.”

„Már azon is csodálkoztam, hogy bejutottam a döntőbe

– nyilatkozta a rendkívül fiatal Gazsó Dorka. – Első éves U23-as versenyző vagyok, szóval most még csak az a célom, hogy kijussak egy korosztályos világversenyre, de ha sikerül addig is néhány skalpot gyűjtenem a felnőttek között, akkor nagyon boldog leszek.”

Női C1 200-on nem indult Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső sem, itt Lakatos Zsanett ért elsőként a célba, a második Nagy Bianka, a harmadik Kisbán Zsófia lett. „Jó formában vagyok,

nagyon élvezem, amit csinálok.

Fontos volt, hogy az első verseny ne egy éles verseny legyen, jó túllenni rajta. Majd két hét múlva meglátjuk, hogy mi lesz, akkorra kell élesíteni és robbanékonyabbnak lenni” – mondta Lakatos Zsanett.

„Sok munka van benne, az biztos, iskola mellett nehéz volt a felkészülés, de megkaptam minden támogatást. A kajakozást 2014-ben kezdtem el, de

két éve csinálom komolyabban.

Remélem, hogy az Európa-bajnokságon is hasonló sikereket érek majd el” – nyilatkozta Kiss Péter Pál.

Varga Katalin VL3-ban és KL2-ben is aranyérmes, KL3-ban Molnár Nikolett nyert, mg a férfiaknál ugyanebben a kategóriában Kiss Erik, KL2-ben Rozbora András, VL3-ban pedig Szomszéd Máté győzött.

Vasárnap zárul a rangsoroló, az eredményeket ide kattintva lehet majd követni.

Kozák két számban indul a vébén – megvan a magyar keret

Hüttner Csaba szövetségi kapitány kijelölte, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége pedig jóváhagyta az ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló magyar válogatott keretet.

Hír

Kozák Danuta végül két számban, 500 egyesben és 500 párosban áll rajthoz, utóbbiban Kárász Annával, míg a női kajak négyesbe Medveczky Erika, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra mellé a fiatal Gazsó Dorka került be.

„Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen sorrendben ülnek majd a lányok, most próbálgatjuk, hogy melyik lehet a leghatékonyabb felállás – mondta Hüttner Csaba. – Mivel a cél a hat kvóta megszerzése női kajakban, így aki párost megy, az nem mehet négyest, Dana pedig inkább a 200 egyest engedte el, mert az az 500 páros előtt szerepel a vb-programban.”

Az egyetlen kérdőjel a 200 egyes a vb-keretben, itt Csipes Tamara és Lucz Dóra között szétlövés dönt majd.

A férfi kajakosoknál 1000 párosban Kammerer Zoltán és Gál Péter István állhat rajthoz. „Az Európa Játékokon és a versenyeken való hozzáállásuk alapján abszolút megérdemlik, hogy ott legyenek a vébén. A második válogató előtt állt össze a párosuk, és meggyőződésem, hogy van bennük potenciál.”

A világbajnokságon induló magyar válogatott keret:
Férfiak:
K-1 200 m Csizmadia Kolos Attila
K-1 500 m Dombvári Bence
K-1 1000 m Kopasz Bálint
K-1 5000 m Noé Bálint
K-2 200 m Balaska Márk, Apagyi Levente
K-2 500 m Noé Zsombor, Bogár Gábor
K-2 1000 m Kammerer Zoltán, Gál Péter István
K-4 500 m Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István
K-4 1000 m Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek

C-1 200 m Hajdu Jonatán
C-1 500 m Bodonyi András
C-1 1000 m Kiss Tamás
C-1 5000 m Adolf Balázs
C-2 200 m Korisánszky Dávid, Mike Róbert
C-2 500 m Hajdu Jonatán, Fekete Ádám
C-2 1000 m Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs
C-4 500 m Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás

Nők:
NK-1 200 m Csipes Tamara/Lucz Dóra
NK-1 500 m Kozák Danuta
NK-1 1000 m Csipes Tamara
NK-1 5000 m Bodonyi Dóra
NK-2 200 m Lucz Anna, Kiss Blanka
NK-2 500 m Kárász Anna, Kozák Danuta
NK-2 1000 m Hagymási Réka, Medveczky Erika
NK-4 500 m Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra

NC-1 200 m Nagy Bianka
NC-1 500 m Bragato Giada
NC-1 5000 m Lakatos Zsanett
NC-2 200 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső
NC-2 500 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső

A világbajnokságot augusztus 21. és 25. között rendezik Szegeden.

Kiváló magyar kezdés az utánpótlás Eb-n

Különösebb meglepetés nélkül, a magyar versenyzők remek teljesítményével elkezdődött az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság a csehországi Racicében.

Hír

Az 1000 méteres versenyekkel rajtolt a program csütörtökön délelőtt. A magyarok közül egyből a döntőbe jutott az ifiknél Csikós Zsóka (K1), a Majoros Mátyás, Nyerges Áron (K2) és a Kollár Kristóf, Hodován Dávid (C2) páros, valamint az U23-as korosztályban Béke Kornél (K1), a Koleszár Mátyás, Németh Viktor (K2) és a Lelovics Dávid, Bakó Tamás (C2) duó.

Ezen a távon a középdöntőben folytatja Szegvári Benedek (ifi K1), Békési Boldizsár (ifi C1), Fejes Dániel (U23 C1) és Posta Réka (U23 K1).

Az 500 méteres előfutamokat is megrendezték csütörtökön. Az ifiknél egyből döntős Máró Anna (K1), Majoros Mátyás (K1), a Mányi Zsófia, Boldis Csenge (K2), a Molnár Csenge, Csorba Zsófia (C2) és a Potoniec, Rugasi, Kulcsár, Csikós (NK4) egység.

Az U23-asoknál ugyancsak azonnal a fináléba jutott az előfutamból a Bíben Karina, Bakó Olga (K2) és a Bíben, Sólyom, Malcsiner, Katrinecz (NK4) hajó.

A középdöntőben bizonyíthat az ifiknél Molnár Csenge (C1), a Kiss, Balogh, Takács, Nyerges (K4) és a Kőszegi, Nagy, Békési, Palla (C4) négyes, az U23-asoknál pedig Katrinecz Rita (K1), Molnár Rebeka (C1), a Slihoczki Ádám, Kosics Ádám (C2), a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina (C2) és a Szendy, Radics, Erős, Törköly (K4) egység.