Mégse

Tótka két arannyal zárta a rangsoroló nyitónapját

A Szolnokon zajló rangsorolón Tótka Sándor egyesben és párosban is győzni tudott, Kozák Danutáék távollétében háziverseny alakult ki K1 500-on a nőknél, míg a férfiaknál kenu párosban komoly verseny alakult ki.

Hír

Tótka Sándor nyerte az első felnőtt döntőt, a 200 kajak egyest Szolnokon, megelőzve klubtársát, Birkás Balázst, míg a harmadik Apagyi Levente lett. „Fáradtan érkeztünk, de végre versenyezhettünk – kezdte Tótka. – Hosszú a holt szezon, szeptemberben volt az utolsó verseny, több, mint hét hónap telt el azóta. Kicsit sajnálom, hogy ez az aranyérem nem ér semmit, de jól éreztem magam. Nem gondoltam, hogy Bazsi bejön a második helyre, de most is bizonyította, hogy nagyon jó versenyző típus, és örülök neki, hogy ilyen edzőtársaim vannak, akik

a végletekig tudnak hajszolni engem is.”

Tótka két elsőséget gyűjtött be az első napon, hiszen a várva várt 500 páros döntőjében Nádas Bencével egy hajóban diadalmaskodott a Noé Bálint, Ilyés Róbert és a Koleszár Mátyás, Németh Viktor egység előtt.

A szintén nagy érdeklődéssel várt C2 férfi 1000 méteres versenyben a Kiss Balázs, Dóri Bence páros győzött a Hajdu Jonatán, Mike Róbert és a Sáfrán Mátyás, Bakó Tamás duót megelőzve.

„Merész lenne kijelenteni, hogy mi vagyunk a tuti páros, mert a múlt héten pénteken térdeltünk össze ismét először. Igyekszünk magas szintre felfejlődni a válogatóig” – nyilatkozta Kiss Balázs, míg Dóri Bence így fogalmazott: „Mi utánpótlásban már értünk el az U23-asok között egy világbajnoki bronzérmet, amely egy jó jelzés, hogy működőképes az egység.”

Kajak egyes 500 méteren a nőknél kicsit foghíjas volt a mezőny, hiszen többek között Kozák Danuta, Kárász Anna és Szabó Gabriella sem állt rajthoz, távollétükben az ugyancsak olimpiai bajnok Csipes Tamara nyert a fiatal Gazsó Dorka, valamint Hagymási Réka és Medveczky Erika előtt.

„Már most sokkal jobb formában vagyok, mint tavaly egész évben

– mondta Csipes Tamara. – Rangsorolón sem mentem még soha ilyen jól, pedig fájt a torkom, amiért néhány edzést ki kellett hagynom. Sajnálom, hogy ilyen foghíjas volt a mezőny, Erikával és Rékával sokat versenyzünk együtt, szóval ez egy kicsit háziverseny volt.”

„Már azon is csodálkoztam, hogy bejutottam a döntőbe

– nyilatkozta a rendkívül fiatal Gazsó Dorka. – Első éves U23-as versenyző vagyok, szóval most még csak az a célom, hogy kijussak egy korosztályos világversenyre, de ha sikerül addig is néhány skalpot gyűjtenem a felnőttek között, akkor nagyon boldog leszek.”

Női C1 200-on nem indult Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső sem, itt Lakatos Zsanett ért elsőként a célba, a második Nagy Bianka, a harmadik Kisbán Zsófia lett. „Jó formában vagyok,

nagyon élvezem, amit csinálok.

Fontos volt, hogy az első verseny ne egy éles verseny legyen, jó túllenni rajta. Majd két hét múlva meglátjuk, hogy mi lesz, akkorra kell élesíteni és robbanékonyabbnak lenni” – mondta Lakatos Zsanett.

„Sok munka van benne, az biztos, iskola mellett nehéz volt a felkészülés, de megkaptam minden támogatást. A kajakozást 2014-ben kezdtem el, de

két éve csinálom komolyabban.

Remélem, hogy az Európa-bajnokságon is hasonló sikereket érek majd el” – nyilatkozta Kiss Péter Pál.

Varga Katalin VL3-ban és KL2-ben is aranyérmes, KL3-ban Molnár Nikolett nyert, mg a férfiaknál ugyanebben a kategóriában Kiss Erik, KL2-ben Rozbora András, VL3-ban pedig Szomszéd Máté győzött.

Vasárnap zárul a rangsoroló, az eredményeket ide kattintva lehet majd követni.

Díjazták az év legjobbjait

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség évzáró gáláján ünnepélyes keretek között átadták az év legjobbjainak járó elismeréseket.

Hír

Az évzáró gálát Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke nyitotta meg, aki megköszönte a versenyzők és az edzők mellett a Magyar Kormánynak, a szponzoroknak és a sajtó képviselőinek is az egész éves munkát, támogatást. Az MKKSZ elnöke külön kiemelte, hogy nemcsak az aktuális felnőtt élversenyzőink erősek, és vannak ott a világ élvonalában, hanem a jövő csapata is formálódik, hiszen már sorozatban ötödik éve a magyar a legeredményesebb nemzet az ifjúsági és U23-as világbajnokságon.

Ennek megfelelően először a korosztályos legjobbakat díjazták, az év női kajakosa a gyorsasági vébén három vb-címet nyert Kőhalmi Emese lett, aki maraton világbajnoki aranyérmet is bezsebelt az idén. Az év kenusának Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát, az év férfi kajakosának Redl Andrást, az év férfi kenusának pedig Horváth Benedeket választották. Az év legjobb utánpótlásedzője Gintl Andrea lett.

A maraton világbajnokságon is fantasztikusan szerepeltek a magyarok, megnyerték a pontversenyt és az éremtáblán is az élen végeztek. Itt az év legjobb női kajakosa a két vb-aranyat begyűjtő Kiszli Vanda, az év női kenusa Kisbán Zsófia, az év férfi kajakosa Boros Adrián és Máthé Krisztián, míg az év férfi kenusa Laczó Dániel és Nagy Gergely Balázs lett. Az év maraton edzőjének Sztanity Lászlót választották, aki többek között Csay Renátát és Czéllai-Vörös Zsófiát is felkészítette az idén, ők párosban világbajnokok lettek, Csay már a huszadik vb-aranyát zsebelte be.

Az év női paraversenyzője a szegedi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett Varga Katalin lett, a férfiaknál pedig a 16 évesen világ- és Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter Pált választották a legjobbnak. Az év paraedzője Kiss Péter Pál felkészítője, Pruzsina István lett.

A felnőtt gyorsasági legjobbak díjazása az év női kajakosának járó elismerés átadásával kezdődött, itt Kozák Danuta nyert.

Anői kenusoknál Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső, a férfi kajakosoknál a K-1 1000 méteren világbajnok Kopasz Bálint, a férfi kenusoknál pedig Adolf Balázs vehette át a díjat.

Az év edzője Kopaszné Demeter Irén, Kopasz Bálint édesanyja és edzője lett.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Média díját a Nemzeti Sport kapta 2019-ben.

Az esemény végén bejelentették, hogy a Mercedes-Benz a következő évre autót ad használatra hét versenyzőnek: Kozák Danutának, Medveczky Erikának, Kárász Annának, Balla Virágnak, Kopasz Bálintnak, Kammerer Zoltánnak és a Mercedes család új tagjának, Devecseriné Takács Kincsőnek.

Köszönjük a gyönyörű csokrokat a Virággal egy mosolyért csapatának!

További fotók Facebook-oldalunkon:

Kopasz célja: még tökéletesebb étrend, 80 kiló és két szám Tokióban

Kopasz Bálint jövőre 80 kilósan szeretne odaállni a versenyekre, a felkészülésén pedig sokat nem fog változtatni, a pihenésre azonban nagyon oda fog figyelni, hogy elkerülje a sérüléseket.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség évvégi gáláján Kopasz Bálintot választották az Év legjobb felnőtt férfi kajakosának, ez nem csoda, hiszen ahol elindult a király számban, K-1 1000 méteren, ott nyert is 2019-ben, többek között a szegedi világbajnokságon is, de az Európa Játékokon 5000 egyesben is megverte a portugál Fernando Pimentát.

A világbajnokság után nyolc nap volt a teljes pihenő, majd megkezdte a felkészülést a tokiói előolimpiára Kopasz Bálint. „Az nagyon jól sikerült, annak nagyon örültem, mert ez biztató az olimpiára nézve – kezdte a még mindig csak 22 éves kajakos. – Amint befejeződött szeptember 15-én a verseny, utána pihentem egy hónapot, és jött az alapozó felkészülés. Hosszúkat eveztem az algyői Tiszán, Győrben is edzőtáboroztam egy hetet, nemrég pedig elkezdtem a téli felkészülést, érzem is, hogy jött fel egy kis izomtömeg. Február 22-én pedig megyünk ki melegvízi edzőtáborba Dél-Afrikába.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Today I visited the Krimml Waterfalls.

Bálint Kopasz (@balintkopasz) által megosztott bejegyzés,

Kopasz Bálint folytatja az eddig jól felépített munkát: ugyanazt az edzéstervet és étkezést próbálja továbbvinni, esetleg fejleszteni. „Továbbra is foglalkozik velem dietetikusom, akivel másfél éve dolgozunk együtt. Reméljük, hogy össze tudunk állítani egy, az eddiginél is jobb étrendet, aminek köszönhetően a teljesítményem is jobb lesz. Szeretnék tovább erősödni, tiszta izomtömeget felszedni,

remélem, hogy már 80 kilóval fogok jövőre odaállni a versenyken.

Ha emellé fenntartom az eddigi jó állóképességemet, akkor abból csak jó sülhet ki.”

A fiatal kajakos az idén egyesben parádézott, de jövőre nem zárja ki a csapathajós szereplést sem, az ugyancsak olimpiai szám, az 1000 páros jöhetne szóba nála. „Ha kijutnék Tokióba, akkor 1000 egyesen kívül is szeretnék versenyezni. Nem tudom, lesz-e a magyarok közül olyan versenyző, aki feljön arra a szintre jövőre, hogy mondjuk 1000 párosban nemzetközi versenyen is jó eredményt érjünk el, itt egy dobogós helyre gondolok. Tudom, hogy gőzerővel edzenek a srácok, és jönnek fel a fiatalok is, szóval jövőre valószínűleg nagyon jó egységek fognak összeülni.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Technogym fitnesstudio🤩-Schladmindg training camp #österreich🇦🇹 #training #workout #Technogym #performance

Bálint Kopasz (@balintkopasz) által megosztott bejegyzés,


Kopasz Bálint nagyon fontosnak tartja a megfelelő pihenőidőt, ezért a következő hetekben, hónapokban beleférhet egy-egy hosszabb szünet is a felkészülésébe. „Az ünnepek alatt még lesz időm pihenni, négy napot teljesen kihagyhatok, de ha úgy érzem, egy kis aktív mozgást berakok, például elmegyek konditerembe, mert

nagyon szeretek kondizni.

Nagyon fontos, hogy ne sérüljek meg, ez pedig csak akkor lehet, ha megadom a kellő pihenést az edzések után, szóval előfordulhat, hogy a téli időszakban akár három napokat is pihenek majd.”