Mégse

Terepszemle a tokiói olimpia jegyében

A 2020-as olimpia jegyében utazott el Japánba Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Berényi Péter szervezési igazgató. A szakemberek az elmúlt napokban megtekintették a tokiói ötkarikás játékok kajak-kenu pályáját, s felmérték az edzőtáborozási lehetőségeket a szigetországban.

Hír

Ezekben a napokban a kajak-kenu szövetség egy kisebb delegációja tart terepszemlét Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén. Schmidt Gábor, Hüttner Csaba és Berényi Péter nem csak a tokiói olimpiai pályát, a Sea Forest Waterway-t tekintette meg, hanem megfelelő edzőtáborozási lehetőséget is keres a válogatott számára. A szakemberek eddig három helyszínt láttak, amelyből a Fuchu tavon található kajak-kenu központ tűnik a legalkalmasabbnak az olimpia előtti edzőtáborok lebonyolítására.

„Első utunk a tokiói olimpiai pályához vezetett, amelyet nagy erőkkel építenek a szervezők – mondta Hüttner Csaba. – Illetve a bontás fázisában tartanak, hiszen egy hidat, valamint betonstégeket vesznek ki a pályáról, amelynek mindkét végét lezárják, hogy az ár-apály ne befolyásolja a körülményeket. Emellett hullámfogókat is építenek, hogy megfelelő színvonalú pályával tudják majd fogadni a versenyzőket az olimpián. Természetesen a szálláslehetőséget is felmértük, a Sea Forest Waterwaytől hat-hét percnyi autóútra találtunk két megfelelő szállodát, s fontos, hogy innen metrójárattal is meg lehet közelíteni az olimpiai pályát.”

A delegáció az edzéslehetőségeket is felméri a szigetországban, eddig három helyen jártak, s úgy tűnik, a Tokiótól 700 kilométerre található Fuchu Lake lehet a befutó.

„Ezen a tavon egy ezer méteres kibójázott pálya található, a teljes kör hat kilométer, vagyis van lehetőség hosszabb távú edzésekre is. A központ hegyekkel körbevett, így szélvédett, hajók és katamaránok is a rendelkezésünkre állnak, amelyekkel edzéseket tudunk vezetni. A szállás és a repülőtér is egyaránt húsz percre található a pályától, naponta huszonöt járat indul Tokióba – folytatta a kapitány, aki elmondta, már jövőre kijönne egy kisebb csapat, amelyikkel felmérnék, mennyi időt vesz igénybe az akklimatizáció, s ezzel a metódussal készülnének majd a 2019. októberében rendezendő előolimpiára, majd a 2020-as ötkarikás játékokra is.

Bővül a kajak-kenu infrastruktúrája

Kajak-kenu Kaposvárra látogatott Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. A sportvezető előbb megtekintette a városligetet, ahol őszre konténeres csónakház épül, ezt követően pedig a Desedára is kilátogatott, ahol javában folynak a csónakház felújítási munkálatai.

bővülünk
Hír

– Doma Gergővel (a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója – a szerk.) közösen azzal a céllal érkeztünk Kaposvárra, hogy erősítsük a kajak-kenu sportot – mondta a városligetben tett látogatásakor Schmidt Gábor. – Azt gondolom, hogy itt jó kezekben van a sportág. Polgármester úr korábban többször is kinyilvánította, hogy szeretné, ha tovább bővülne a sportág kínálata, alpolgármester úr, Borhi Zsombor pedig kajakos világbajnokkén szereti és támogatja is a kajak-kenut. Azok a fejlesztések, amelyek jelenleg is folynak, s amelyek zajlani fognak, azt a célt szolgálják, hogy minél többen sportoljanak. Annak nagyon örülünk, hogy a Desedán kiváló lehetőség van a kajakozásra és a kenuzásra. Ott is megújul a létesítmény, amely a szabadidősportot is szolálja majd. A másik fejlesztés pedig a kiemelt sportágfejlesztési program keretén belül a város közepén, a városligetben lesz, s várhatóan őszre készül el. A napokban zárult le a közbeszerzési eljárás, amiben a mobil konténereket beszerezzük.

A csónakházat egy fa burkolttal fogják bevonni, így illeszkedni fog a környezethez. Ebben tudnak majd átöltözni a gyerekek, emellett épül stég és hajótároló is. Ez egy hatalmas lehetőség arra, hogy az iskolások a tanórák keretében kipróbálják ezt a sportágat, de remélem, nem csak ők, hanem a szabadidősportolók is örülni fognak ennek a fejlesztésnek.

Schmidt Gábor kiemelte, hogy országszerte 160 tagszervezetben folyik utánpótlás-nevelő munka és ennek is köszönhető, hogy a kajak-kenu az elmúlt húsz évben hazánk legeredményesebb olimpiai sportágává nőtte ki magát.

Klein P.

fotó: mapio.net

Megvan a vb-re és Eb-re utazó keret

A hétvégi szolnoki válogatót követően Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány előterjesztésére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a magyar válogatott keret névsorát a soron következő korosztályos világversenyekre.

Hír

Az első ilyen világversenyt, az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot az olaszországi Auronzóban rendezik.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:

Az év fő versenye, a világbajnokság július 26. és 29. között lesz Plovdivban. Az Eb-n még nem, de itt már elindul Takács Tamara is. A még mindig csak 21 éves kajakos, aki már a felnőttek között is világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, 500 és 1000 egyesben áll rajthoz Bulgáriában.

A magyar válogatott kerete a vb-re:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége részéről elfogadásra került a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar keret is.

A maraton Eb-re utazó csapat: