Terepszemle a tokiói olimpia jegyében

A 2020-as olimpia jegyében utazott el Japánba Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Berényi Péter szervezési igazgató. A szakemberek az elmúlt napokban megtekintették a tokiói ötkarikás játékok kajak-kenu pályáját, s felmérték az edzőtáborozási lehetőségeket a szigetországban.

Hír

Ezekben a napokban a kajak-kenu szövetség egy kisebb delegációja tart terepszemlét Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén. Schmidt Gábor, Hüttner Csaba és Berényi Péter nem csak a tokiói olimpiai pályát, a Sea Forest Waterway-t tekintette meg, hanem megfelelő edzőtáborozási lehetőséget is keres a válogatott számára. A szakemberek eddig három helyszínt láttak, amelyből a Fuchu tavon található kajak-kenu központ tűnik a legalkalmasabbnak az olimpia előtti edzőtáborok lebonyolítására.

„Első utunk a tokiói olimpiai pályához vezetett, amelyet nagy erőkkel építenek a szervezők – mondta Hüttner Csaba. – Illetve a bontás fázisában tartanak, hiszen egy hidat, valamint betonstégeket vesznek ki a pályáról, amelynek mindkét végét lezárják, hogy az ár-apály ne befolyásolja a körülményeket. Emellett hullámfogókat is építenek, hogy megfelelő színvonalú pályával tudják majd fogadni a versenyzőket az olimpián. Természetesen a szálláslehetőséget is felmértük, a Sea Forest Waterwaytől hat-hét percnyi autóútra találtunk két megfelelő szállodát, s fontos, hogy innen metrójárattal is meg lehet közelíteni az olimpiai pályát.”

A delegáció az edzéslehetőségeket is felméri a szigetországban, eddig három helyen jártak, s úgy tűnik, a Tokiótól 700 kilométerre található Fuchu Lake lehet a befutó.

„Ezen a tavon egy ezer méteres kibójázott pálya található, a teljes kör hat kilométer, vagyis van lehetőség hosszabb távú edzésekre is. A központ hegyekkel körbevett, így szélvédett, hajók és katamaránok is a rendelkezésünkre állnak, amelyekkel edzéseket tudunk vezetni. A szállás és a repülőtér is egyaránt húsz percre található a pályától, naponta huszonöt járat indul Tokióba – folytatta a kapitány, aki elmondta, már jövőre kijönne egy kisebb csapat, amelyikkel felmérnék, mennyi időt vesz igénybe az akklimatizáció, s ezzel a metódussal készülnének majd a 2019. októberében rendezendő előolimpiára, majd a 2020-as ötkarikás játékokra is.

Először rendez SUP-vébét az ICF

Az idén először a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) is rendez SUP-világbajnokságot közvetlenül a kajak-kenu világbajnokság után, ugyancsak Portugáliában.

SUP
Hír

Az ICF tavaly vette fel szakágai közé a deszkán evezést, és az idén az augusztus 22. és 26. között a portugáliai Montemor-o-Velhóban tartandó gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot követően, augusztus 30. és szeptember 2. között a szintén portugáliai Esposendében rendezi meg a SUP-vébét.

Az MKKSZ részt kíván venni az ICF világbajnokságán, amelyre válogató verseny kerül majd kiírásra, ennek időpontjáról és helyszínéről rövidesen döntés születik, így biztosan lesz magyar csapat a portugáliai eseményen.

Hazánkban a Magyar Kajak-kenu Szövetség égisze alatt tavaly májusban a sárkányhajós évadnyitó versenyen mutatkozott be a sportág. Ez annyira jól sikerült, hogy a május végi szegedi gyorsasági kajak-kenu világkupán is helyett kapott az új szakág. Akkor 200 méteres versenytávon próbálhatták ki magukat az állva evezők a maty-éri pályán három kategóriában, nyolc-nyolc fős mezőnnyel. Az év eleji sikereken felbuzdulva a csepeli SUP kupát még két SUP kupa követte, június 10-én Sukorón és szeptember 2-án Nőtincsen. Átlagban 30 versenyző állt rajthoz női és férfi kategóriában.

Szabadidős tevékenységként túrákon, fesztiválokon pedig több százan űzik már hazánkban az egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot.

Feltöltődött a hegyekben Kopasz Bálint

Remekül érezte magát, csak túl kevés ideig tartott Kopasz Bálint számára a Ramsauba szervezett sífutó-edzőtábor, amelyen Lucz Dórával együtt vett részt a múlt héten.

Téli alapozás
Hír

Európa-bajnoki bronzérmes, junior világbajnok kajakosunk a Magyar Kajak-kenu Szövetség támogatásával hat napot töltött kint Ausztriában magaslati edzőtáborban, ahol délelőttönként sífutott, délután pedig úszott vagy kondizott.

„Életemben először sífutottam. Szerettem volna megtanulni a skate-ingezést is, de arra nem volt elég az idő – kezdte 20 éves tehetségünk. – Az első nap kaptam egy kétórás oktatást, az alapokat megtanultam, utána már egyedül mentem. Délelőttönként 15 kilométert sífutottam, ez mintegy másfél órás edzés volt. Nagyon élveztem, mert a mozgás hasonló, mint a kajakban, a lábunkat is használni kell, a vállunk is komoly terhelést kap, volt is izomlázam.”

A post shared by Bálint Kopasz (@balintkopasz) on

Kopasz Bálint szívesen maradt volna még, mert egyrészt nagyon jót tett neki a másfajta edzés, másrészt szerette azt a környezetet is. „Jó volt egy kis változatosság, az itthoni monoton úszás, futás, kondi, heti egy ergométert felváltotta egy másfajta edzésmódszer egy gyönyörű környezetben. Jó volt friss levegőt szívni, én egyébként is szeretem a hegyek közelségét. A következő téli felkészülésbe is szeretnénk beiktatni egy hasonló edzőtábort, de akkor már három hétre mennénk, mert most is nagyon feltöltődve jöttem haza.”

Kopasz Bálint elmondása szerint remek formában van, az eddigi téli felkészülése nagyon jól halad, az állóképességével sincs probléma. Hat hétig még itthon készül, március 3-án pedig utazik Sevillába, ahol négy hétig tart majd a melegégövi edzőtábor.