Mégse

Terepszemle a tokiói olimpia jegyében

A 2020-as olimpia jegyében utazott el Japánba Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Berényi Péter szervezési igazgató. A szakemberek az elmúlt napokban megtekintették a tokiói ötkarikás játékok kajak-kenu pályáját, s felmérték az edzőtáborozási lehetőségeket a szigetországban.

Hír

Ezekben a napokban a kajak-kenu szövetség egy kisebb delegációja tart terepszemlét Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén. Schmidt Gábor, Hüttner Csaba és Berényi Péter nem csak a tokiói olimpiai pályát, a Sea Forest Waterway-t tekintette meg, hanem megfelelő edzőtáborozási lehetőséget is keres a válogatott számára. A szakemberek eddig három helyszínt láttak, amelyből a Fuchu tavon található kajak-kenu központ tűnik a legalkalmasabbnak az olimpia előtti edzőtáborok lebonyolítására.

„Első utunk a tokiói olimpiai pályához vezetett, amelyet nagy erőkkel építenek a szervezők – mondta Hüttner Csaba. – Illetve a bontás fázisában tartanak, hiszen egy hidat, valamint betonstégeket vesznek ki a pályáról, amelynek mindkét végét lezárják, hogy az ár-apály ne befolyásolja a körülményeket. Emellett hullámfogókat is építenek, hogy megfelelő színvonalú pályával tudják majd fogadni a versenyzőket az olimpián. Természetesen a szálláslehetőséget is felmértük, a Sea Forest Waterwaytől hat-hét percnyi autóútra találtunk két megfelelő szállodát, s fontos, hogy innen metrójárattal is meg lehet közelíteni az olimpiai pályát.”

A delegáció az edzéslehetőségeket is felméri a szigetországban, eddig három helyen jártak, s úgy tűnik, a Tokiótól 700 kilométerre található Fuchu Lake lehet a befutó.

„Ezen a tavon egy ezer méteres kibójázott pálya található, a teljes kör hat kilométer, vagyis van lehetőség hosszabb távú edzésekre is. A központ hegyekkel körbevett, így szélvédett, hajók és katamaránok is a rendelkezésünkre állnak, amelyekkel edzéseket tudunk vezetni. A szállás és a repülőtér is egyaránt húsz percre található a pályától, naponta huszonöt járat indul Tokióba – folytatta a kapitány, aki elmondta, már jövőre kijönne egy kisebb csapat, amelyikkel felmérnék, mennyi időt vesz igénybe az akklimatizáció, s ezzel a metódussal készülnének majd a 2019. októberében rendezendő előolimpiára, majd a 2020-as ötkarikás játékokra is.

Bemutatták a Sport 2018 évkönyvet

A budapesti Larus étteremben hétfőn bemutatták a Sport 2018 évkönyvet. A Magyar Olimpiai Bizottság kiadványát Vékássy Bálint főtitkár és Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke méltatta. A könyv szereplői közül részt vett az eseményen Knoch Viktor és Péni István is.

Hír

Vékássy Bálint azt mondta, a sportújságírók családja az olimpiai családhoz tartozik. Emlékeztetett, hogy éppen harminc éve, a szöuli olimpia után jelent meg az első hasonló kötet, akkor Dél-Korea került fókuszba, csakúgy, mint idén, a phjongcshangi téli olimpia kapcsán. „A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók sikere zseniális példája annak, hogy jó sportmenedzsmenttel hogyan lehet egy sportágat a nulláról indulva az olimpiai aranyig elvinni. Ez a sportág ezt 30 év alatt megcsinálta” – mondta a főtitkár. Hozzátette: a sportévkönyv megjelenése a karácsony közeledtét és egyben év végi számvetést is jelent.

Az ifjúsági olimpiáról a sportvezető azt mondta, Buenos Airesben hatványozottan jó volt magyarnak lenni, nagyon összetartó volt a csapat, a sportolók, az edzők szurkoltak egymásnak, remek volt a hangulat. Vékássy Bálint köszönetet mondott az újságíróknak, akik „hóban, fagyban, kánikulában” tudósítanak a sporteseményekről, közvetítve ezeket a szurkolóknak, s azt kívánta: 2019-ben is legyen elég muníció a kötet megalkotásához.

„Örülök, hogy a főtitkár úr családtagként köszöntött minket” – jelentette ki Szöllősi György. A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke kiemelte, hogy ezt a projektet mindenki a magáénak érzi, sportolóként és szerzőként is nagy megtiszteltetés a sportévkönyv szereplőjének lenni minden évben.

Nagy megtiszteltetés, hogy ebben az esztendőben is szerkesztő csapatunkat bízta meg a Magyar Olimpiai Bizottság a sportévkönyv elkészítésére. Szeretném kiemelni Báthori Zsófiát, aki ennek a kiadványnak a szíve-lelke, Dobos Sándor szerkesztő kollégámat, Keczeli Zoltán művészeti vezetőt, Szalmás Péter képszerkesztőt, Vasvári Ferencet, akik voltaképpen a munkafolyamatok nyári megkezdésétől a nyomdába adásig szinte minden nap hozzátettek valamit ahhoz, hogy megfelelő nívóban készülhessen el a könyv. És természetesen köszönöm minden szerzőnek, legyen szó cikkíróról vagy fotósról, hogy fantasztikus anyagokkal töltötték meg az oldalakat!” – fogalmazott Amler Zoltán, a Sport 2018 főszerkesztője, aki hozzátette: ezúttal is 512 oldalon taglalja a könyv az esztendő történéseit, 36 oldal mellékletben találhatóak meg az eredmények, egymillió karaktert és több mint hatszáz képet tartalmaz a kiadvány.

„Igyekeztünk ezúttal is többfajta műfajú írásokkal megtölteni a könyvet, szubjektív anyagok, glosszák, interjúk teszik teljessé, és természetesen külön kell említeni a sporttörténelmi phjongcshangi diadal feldolgozását. A gyorskoris fiúkkal és az őket felkészítő szakemberekkel kapcsolatos írásokhoz exkluzív fotózást rendeltünk – Baksa Norbert fotóművész szenzációs képeket készített, amelyek nagy örömünkre a főszereplőket is örömmel töltött el” – említetett még Amler Zoltán.

forrás: olimpia.hu

Ők lesznek a Jövő Reménységei

A Kolonics György Alapítvány kuratóriuma a beérkezett pályázatok megismerése és tanulmányozása után meghozta döntését a 2019-es Jövő Reménységei program nyerteseit illetően.

Hír

A felhívásra idén összesen 27 pályázat érkezett, a döntés során pedig három fő szempontot vett figyelembe a kuratórium: az eredményességet, a tanulmányi eredményeket és a rászorultsági faktort. Miután Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya beszámolt a sportolók idei eredményeiről, a kuratóriumi tagok – figyelembe véve a másik két szempontot – megtették a maguk javaslatait. Íme a nyertesek!

Női kajak:
Kőhalmi Emese, Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
Máró Anna, Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület

Női kenu:
Csorba Zsófia, Szegedi Vízisport Egyesület
Gönczöl Laura, PACS-PACS SE

Férfi kajak:
Erdélyi Tamás, Győri Vízisport Egyesület
Nagy Raul, Tolnai Kajak-Kenu SE

Férfi kenu:
Besenyei Ádám, Merkapt Mekler ITSE
Csanki Márk, Szegedi Vízisport Egyesület

„Azon túl, hogy a programban lehetőségünk van a fiataloknak tényleges támogatást nyújtani, nagyon örömteli végigolvasni a beérkezett pályamunkákat. Jó látni, hogy

a fiatalok veszik a fáradságot, átgondolják és leírják a gondolataikat saját magukról.

És bár döntést kell hozni, azt többször hangsúlyozták a kurátorok, hogy a pályázók közül mindannyian megérdemelnék a támogatást” – összegezte a döntést Csabai Edvin, az alapítvány elnöke.