Terepszemle a tokiói olimpia jegyében

A 2020-as olimpia jegyében utazott el Japánba Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Berényi Péter szervezési igazgató. A szakemberek az elmúlt napokban megtekintették a tokiói ötkarikás játékok kajak-kenu pályáját, s felmérték az edzőtáborozási lehetőségeket a szigetországban.

Hír

Ezekben a napokban a kajak-kenu szövetség egy kisebb delegációja tart terepszemlét Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén. Schmidt Gábor, Hüttner Csaba és Berényi Péter nem csak a tokiói olimpiai pályát, a Sea Forest Waterway-t tekintette meg, hanem megfelelő edzőtáborozási lehetőséget is keres a válogatott számára. A szakemberek eddig három helyszínt láttak, amelyből a Fuchu tavon található kajak-kenu központ tűnik a legalkalmasabbnak az olimpia előtti edzőtáborok lebonyolítására.

„Első utunk a tokiói olimpiai pályához vezetett, amelyet nagy erőkkel építenek a szervezők – mondta Hüttner Csaba. – Illetve a bontás fázisában tartanak, hiszen egy hidat, valamint betonstégeket vesznek ki a pályáról, amelynek mindkét végét lezárják, hogy az ár-apály ne befolyásolja a körülményeket. Emellett hullámfogókat is építenek, hogy megfelelő színvonalú pályával tudják majd fogadni a versenyzőket az olimpián. Természetesen a szálláslehetőséget is felmértük, a Sea Forest Waterwaytől hat-hét percnyi autóútra találtunk két megfelelő szállodát, s fontos, hogy innen metrójárattal is meg lehet közelíteni az olimpiai pályát.”

A delegáció az edzéslehetőségeket is felméri a szigetországban, eddig három helyen jártak, s úgy tűnik, a Tokiótól 700 kilométerre található Fuchu Lake lehet a befutó.

„Ezen a tavon egy ezer méteres kibójázott pálya található, a teljes kör hat kilométer, vagyis van lehetőség hosszabb távú edzésekre is. A központ hegyekkel körbevett, így szélvédett, hajók és katamaránok is a rendelkezésünkre állnak, amelyekkel edzéseket tudunk vezetni. A szállás és a repülőtér is egyaránt húsz percre található a pályától, naponta huszonöt járat indul Tokióba – folytatta a kapitány, aki elmondta, már jövőre kijönne egy kisebb csapat, amelyikkel felmérnék, mennyi időt vesz igénybe az akklimatizáció, s ezzel a metódussal készülnének majd a 2019. októberében rendezendő előolimpiára, majd a 2020-as ötkarikás játékokra is.

Holnap Nagy Hideg-hegy!

A hagyományok szerint a szövetség szombaton ismét megrendezi a Nagy Hideg-hegy futást, amelyre több mint 1200 nevezés érkezett.

Hír

Szombaton az MKKSZ ismét megrendezi az őszi-téli felkészülést indító közös eseményét, a Nagy Hideg-hegy futást. A meredek terepen zajló közel 7.5 kilométeres futásra 46 tagszervezet több mint 1200 versenyzője adta le nevezését. Többek között rajthoz áll az olimpiai ezüstérmes Pauman Dániel, a világbajnok Vasbányai Henrik, Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág és több U23-as és ifjúsági világbajnoki érmes is. Az eseményen más sportágak, így az evezés, az atlétika, a triatlon képviselői is tiszteletüket teszik majd.

A szervezők a célban teával és egy szelet csokival fogadják majd a futókat. A szövetség pedig a futáson résztvevő kajak-kenu szakosztályok között egy-egy darab kajakot és kenut sorsol ki.

Edzői konzultáció már Tokió jegyében

Október végén Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén járt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. A szakemberek szerdán az olimpiai terepszemlén látottakat osztották meg a szakma képviselőivel, edzőkkel, egyesületi vezetőkkel.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában tájékoztatta a szakmát Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a 2020-as olimpia előkészületeiről. Október végén egy kisebb magyar delegáció járt Japánban, ahol szakembereink az olimpiai pálya mellett feltérképezték a szállás és edzéslehetőségeket is a Szigetországban.

“Az edzőket ma tájékoztattuk a Japánban tapasztaltakról, arról, hogy milyen benyomásaink vannak az olimpiai pályáról és a körülményekről. A pályánál a hullámzás kulcsfontosságú kérdés, a japán szervezők most azon dolgoznak, hogy miként oldják meg a hullám elvezetést a betonfalak között, hogyan létesítsenek hullámfogókat, illetve hullámtörőket a pályán. A szakmát a két preferált szállodáról is tájékoztattuk, valamint megmutattuk azt a helyszínt is, amely jó edzőtáborozási lehetőséget jelenthet a magyar csapat számára – mondta Hüttner Csaba.

A szerdai megbeszéléséne 12 szakember volt jelen, többen is megfordultak már Ázsiában, Japánban, Szingapúrban, Malajziában, így Hüttner Csaba arra volt kíváncsi nekik milyen tapasztalataik vannak az akklimatizációval kapcsolatban. Tóth László 2003-ban ott volt Japánban az ifjúsági világbajnokságon, amelyen kiváló eredményeket könyvelhettek el versenyzőink.

“Mi csak az utolsó pillanatban érkeztünk meg a versenyhelyszínre, itthon készültünk az eseményre, de úgy tapasztaltuk, hogy a versenyzők számára két-három nap elegendő volt az akklimatizálódásra. Nehézséget a magas páratartalom és az erős hullámzás jelentett, de fiataljaink, akik közül többen a Dunán nőttek fel így is helyt tudtak állni. Nyilván egy olimpiai felkészülés egészen más előkészületet igényel, így a vezetőség tervei szerint jövőre két csapat is elutazik Japánba, hogy tesztelje az átállás nehézségeit, felmérje, milyen kényelmetlenségekkel jár a hosszú utazás. Ami még kulcsfontosságú lesz majd, hogy milyen ételeket tudnak enni versenyzőink a szigetországban, bár ahogy hallottuk, nem csak az ázsiai, de az európai konyha ízvilágából is választhatnak a sportolók” – tette hozzá Tóth László.