Terepszemle a tokiói olimpia jegyében

A 2020-as olimpia jegyében utazott el Japánba Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Berényi Péter szervezési igazgató. A szakemberek az elmúlt napokban megtekintették a tokiói ötkarikás játékok kajak-kenu pályáját, s felmérték az edzőtáborozási lehetőségeket a szigetországban.

Ezekben a napokban a kajak-kenu szövetség egy kisebb delegációja tart terepszemlét Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén. Schmidt Gábor, Hüttner Csaba és Berényi Péter nem csak a tokiói olimpiai pályát, a Sea Forest Waterway-t tekintette meg, hanem megfelelő edzőtáborozási lehetőséget is keres a válogatott számára. A szakemberek eddig három helyszínt láttak, amelyből a Fuchu tavon található kajak-kenu központ tűnik a legalkalmasabbnak az olimpia előtti edzőtáborok lebonyolítására.

„Első utunk a tokiói olimpiai pályához vezetett, amelyet nagy erőkkel építenek a szervezők – mondta Hüttner Csaba. – Illetve a bontás fázisában tartanak, hiszen egy hidat, valamint betonstégeket vesznek ki a pályáról, amelynek mindkét végét lezárják, hogy az ár-apály ne befolyásolja a körülményeket. Emellett hullámfogókat is építenek, hogy megfelelő színvonalú pályával tudják majd fogadni a versenyzőket az olimpián. Természetesen a szálláslehetőséget is felmértük, a Sea Forest Waterwaytől hat-hét percnyi autóútra találtunk két megfelelő szállodát, s fontos, hogy innen metrójárattal is meg lehet közelíteni az olimpiai pályát.”

A delegáció az edzéslehetőségeket is felméri a szigetországban, eddig három helyen jártak, s úgy tűnik, a Tokiótól 700 kilométerre található Fuchu Lake lehet a befutó.

„Ezen a tavon egy ezer méteres kibójázott pálya található, a teljes kör hat kilométer, vagyis van lehetőség hosszabb távú edzésekre is. A központ hegyekkel körbevett, így szélvédett, hajók és katamaránok is a rendelkezésünkre állnak, amelyekkel edzéseket tudunk vezetni. A szállás és a repülőtér is egyaránt húsz percre található a pályától, naponta huszonöt járat indul Tokióba – folytatta a kapitány, aki elmondta, már jövőre kijönne egy kisebb csapat, amelyikkel felmérnék, mennyi időt vesz igénybe az akklimatizáció, s ezzel a metódussal készülnének majd a 2019. októberében rendezendő előolimpiára, majd a 2020-as ötkarikás játékokra is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók