Mégse

Tanulószobát és korrepetálást is biztosítanak Szegeden

Az utánpótlástól kezdve a felnőttekig igyekeznek minden korosztályra ugyanolyan figyelmet fordítani Szegeden – mondta Petrovics Kálmán szegedi klubigazgató. Több általános iskolával is kapcsolatban állnak, mindeközben a felnőtt versenyzőktől is eredményeket várnak az idén is.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportfejlesztési bizottságának elnöki posztját is betöltő Petrovics az InfoRádió Víztükör című adásában beszélt arról, hogy maximálisan elégedett a Szegeden zajló utánpótlás-neveléssel.

„Sikeres volt a tavalyi évünk, hiszen vb-ken, Eb-ken, ifjúsági játékokon és különböző egyéb korosztályos világversenyeken is képviseltettük magunkat. Az olimpiai programba több női kenus szám került be, erre a szakágra mi is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, bár nálunk már hat-hét éve elkezdődött ez a munka. Két iskolával is együttműködünk, a vízitelepünkre járnak le edzeni a Szegedi Dózsa György Általános Iskolából és a Tabán Általános Iskolából is a gyerekek” – mondta Petrovics Kálmán.

Hozzátette, hogy Szeged jó helyzetben van, hiszen a helyi középiskoláknak és egyetemeknek megtartó erejük van, de azért ott is küzdenek azzal, hogy 14 éves kor után sok gyerek feladja a sportolást.

„Már gimnáziumban is komoly felvételi követelmények vannak,

ez sokaknak problémát jelent, azért abbahagyják a kajak-kenut, vagy más sportot is.

Mi igyekszünk a gyerekeinknek segíteni a tanulásban, kialakítottunk tanulószobákat, ahol edzések között tanulhatnak vagy megírhatják a leckét. Korrepetáljuk is őket, ha szükség van rá, és együttműködünk ezen a szinten is az iskolákkal.”

A felnőtt szegedi versenyzőkről Petrovics elmondta, hogy a téli és a melegvízi felkészülések gyakorlatilag problémamentesen zajlottak le, nem volt sérülés vagy betegség, ami jelentősen hátráltatta volna a munkát. Kiemelte, hogy az olimpiai ciklus közepén egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az olimpiai számok.

Kárász Anna is kifogástalan körülmények között készülhetett Dél-Afrikában:


„Ott van például a férfi kajaknégyes, amely tavaly az Európa-bajnokságon remekül ment, a vébén viszont nem szerepelt jól, az ilyen kérdésekre kell most választ kapni. Most alakulnak majd ki a csapathajók, ennek fényében edzőink tervezetten készítik fel a kajak-kenusokat, hogy az év fő versenyein tudjanak a legjobban teljesíteni – vonatkozik ez minden versenyzőnkre Kárász Annától Nádas Bencéig. Továbbá nagyon fontos nekünk, hogy a szegedi eseményeken minél több hazai versenyző induljon el, és ha ez teljesül, akkor remélhetőleg lesz benne érem, sőt aranyérem is” – vázolta elképzeléseit a szegedi klubigazgató.

16 számban 8 magyar aranyérem a minivébén

Minden második számban magyar győzelem született a Poznanban zajló Olimpiai Reménységek Versenyén szombaton, amikor az 500-as futamokat rendezték meg.

Hír

A második nap során 16 döntőre került sor, ezeken nyolc arany-, öt ezüst- és három bronzérmet nyertek a magyar fiatalok.

Lány kajakosainkra most sem lehetett panasz, hiszen egyesben a 2002-es korosztályban Zupkó Vanda győzött, itt Vásárhelyi-Nagy Anna kilencedik lett, a 2003-asoknál kettős magyar siker született: Máró Anna nyert Ujfalvi Laura előtt, míg a 2001-esek között Szellák Szabina másodikként, Mányi Zsófia pedig harmadikként zárt.

Párosban a 2002/2003-as korosztályban a Rugás, Kőhalmi egység aranyérmes, itt a Fülöp, Kulcsár duó a negyedik helyen ért célba, a 2001-eseknél pedig a Lődi, Zupkó hajó ezüstérmet nyert, a Pazár, Kovács kettős ötödik lett. A Szellák, Kőhalmi, Csikós, Mányi négyes arany-, míg a Csizmazia, Rugási, Lődi, Máró kvartett bronzérmet szerzett.

Férfi kajakosaink is remekül szerepeltek 500 méteren, egyesben Kövesdi Patrik (2003) arany-, Opavszky Márk (2001) pedig ezüstérmes, a 2002-eseknél Keresztes Kristóf Domonkos a negyedik, Tamási Zsombor a hatodik helyen ért célba. Az Őry, Erdélyi, Redl, Vajda kajak négyes ezüstérmes, ugyanitt az Opavszky, Szendy, Majoros, Nyerges hajó hetedik lett.

Kenusaink is kitettek magukért, a lányoknál egyesben a 2003-asoknál Opavszky Réka arany-, Gönczöl Laura bronzérmet nyert, Horányi Dóra (2002) ötödik, Csorba Zsófia (2001) nyolcadik. Párosban a Gönczöl, Opavszky egység győzött, a Kuti, Horányi kettős ötödik a 2002/2003-as korosztályban, míg a 2001-eseknél a Csorba, Molnár duó a negyedik, a Seres, Uracs páros a nyolcadik.

Szép versenyzéssel a Hodován, Kollár, Horváth, Besenyei fiú kenu négyes is aranyérmet nyert.

Két nap után egészen elképesztő fölénnyel vezetjük az éremtáblát a megszerzett 15 arany-, 12 ezüst- és öt bronzéremmel.

Vasárnap a 200 méteres versenyekkel zárul a serdülők mini-világbajnoksága.

Megkérdőjelezhetetlen magyar arany a vébén!

A SUP Race Hungary Team fantasztikus teljesítménnyel nyerte meg az ausztriai Fuschlsee-ben rendezett SUP Dragon világbajnokságot.

Hír

Három földrészről, 17 országból 34 csapat nevezett a vébére, amelyet először tavaly Barbadoson rendeztek meg.

A 12 fok és az eső ellenére remek hangulatban zajlott az idei verseny is, amelyen három magyar csapat vett részt. Közülük az ifjúsági olimpiára készülő Pálla Balázs, a többszörös maratoni kenus világbajnok, a sárkányhajó-világbajnokságról aranyéremmel hazatért Kövér Márton, valamint Hubik Attila és Nagy Szabolcs alkotta SUP Race Hungary a versenyzők kenus múltjának is köszönhetően kiemelkedett a mezőnyből, és hétből hét futamot megnyerve magabiztosan győzött.

A vb-címvédő barbadosi csapat lett a második, míg a bronzérmet az ugyancsak magyar Wog Boys (Lévai Ferenc, Lentulai György, Németh Balázs, Szekszárdi Ferenc) szerezte meg.

Gratulálunk a fantasztikus magyar szerepléshez!