Sok-sok élmény Sukorón és az Újpesti-öbölben

Rengeteg nevezés érkezett az elmúlt hétvége két legjelentősebb utánpótlás versenyére, a Vidék- és a Budapest Bajnokságra. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség új utánpótlás szakmai koordinátora, Vereckei Ákos a sukorói versenyen éppen azt vizsgálta milyen feltételekre van a gyerekeknek szükségük ahhoz, hogy hosszú távon is kötődjenek a sportághoz. Közben a saját gyerekeit is megtanította kajakozni.

„Saját számításaim szerint a Vidék Bajnokságon több mint 1500 gyerek állt rajthoz, az edzőkkel és a szülőkkel együtt 3 napon át 3500 embert vonzott az esemény a Velencei-tó partjára – kezdi a beszámolóját Vereckei Ákos. – Nagyon fontos, hogy megtudjuk, milyen motivációk mozgatják a gyerekeket és persze a szülőket, hogy hosszú távon kötődjenek ehhez a sportághoz, nekem a feladatom ezt felmérni. Azt gondolom a 14 alatti korosztálynak elsősorban az a fontos, hogy egy ilyen esemény ne a teljesítményről szóljon, hanem az élményszerzésről, erre pedig egy ilyen verseny kiváló terep. A gyerekek és szülők együtt sátraztak itt napokig, este nagyokat beszélgettek és főztek, jól érezték magukat a versenyen és este a tábortűz mellett, ennél nagyobb élményt szerintem egyetlen sportág sem adhat a kicsiknek. ”

A kétszeres olimpiai bajnok ráadásul saját bevallása szerint egy időutazáson is részt vett, amikor saját gyerekeit tanítgatta kajakozni a Velencei-tavon.

„A 9 éves fiam és a 8 éves lányom tulajdonképpen egy nap alatt megtanult kajakozni és annyira tetszett nekik a közeg, hogy ki sem akartak szállni a hajóból. Egyik este, az utolsó futam után elmentem velük megkerülni a célhoz legközelebb álló nádszigetet és nekem eszembe jutott, hogy ugyanebben a környezetben én is ugyanezt csináltam 10 évesen. Már most tudom, hogy az országos bajnokságon három napig együtt fogok velük sátrazni a parton. Ott még ennél is több érmet fogok átadni, mert jó érzés volt látni, hogy a gyerekek örülnek annak, ha egy kétszeres olimpiai bajnok akasztja a nyakukba a medált.”

Kisebb létszámban, de hasonló élményeket élhettek át a Budapest Bajnokság résztvevői is a hétvégén az Újpesti-öbölben. A fővárosi versenyen legnagyobb sikere a váltó versenyszámoknak volt 200 és 500 méteren.

Érdekesség, hogy mindkét versenyen rajthoz álltak külföldi indulók is. A magyar kajak-kenu sportág kiváló atmoszféráját új-zélandi gyerekek élhették át Sukorón, a Budapest Bajnokságon pedig osztrák versenyzők álltak rajthoz versenyen kívül.

fotó: facebook

A vidékbajnokság fotói elérhetőek az alábbi felületen:

https://www.facebook.com/groups/100162073665435/?fref=ts

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók