Siker, motiváció, edzői szerepek

Pénteken és szombaton edzői továbbképzést tartott a Kolonics György Vízisport Központban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Csáky László coach foglalkozásai és moderálása mellett előadást tartott Csabai Edvin, Szilárdi Katalin, Parti Zoltán, Dávid Ferenc és Hüvös Viktor is.

Sportszakmai, de nem elsősorban sportszakmai összejövetelre invitálta az edzőket a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A korábbi válogatott kenus, Csáky László coach több mint harminc trénernek tartott foglalkozást, amely során többek között átbeszélték az edzői szerepeket és felelősségvállalást, a motivációs lehetőségeket és a siker fogalmát is. A két napos továbbképzésen két kiváló edző is előadást tartott: Szilárdi Katalin a sportági mozgásoktatás pszichológiájáról beszélt, míg a tavalyi milánói világbajnokságon K-2 200 méteren aranyérmet szerző Tótka Sándor és Molnár Péter trénere, Hüvös Viktor egy ergo edzés keretén belül mutatta meg a mérés és diagnosztika szerepét a sportágban.

„Elsősorban csapatépítő, összetartó tréninget szerveztünk az edzőinknek, direkt kis csoportban, hiszen az volt a cél, hogy elkezdődjön egy aktív kommunikáció a trénerek között. Örülök, hogy Csáky Laci, aki a sportágunkból jött, elvállalta ennek a hétvégének a moderálását, hiszen pontosan tudja mik azok a kérdések, amelyek a kajak-kenu sportot mozgatják és fontos, hogy ki is mondjuk, megfogalmazzuk ezeket a kérdéseinket” – mondta Csabai Edvin szakmai igazgató.

Csáky László általában multicégek, nagyvállalatok vezetőinek tart továbbképzést, de korábbi kenusként örömmel vállalta el ezt a feladatot. Sárkányhajósként a mai napig jelen van a sportágban, jól látja a sikerek mögött húzódó munkát, nehézségeket, s azt is, hogy mekkora az utánpótlásedzők szerepe abba, hogy a kajak-kenu sport évek óta Magyarország legeredményesebb sportága.

„Ahogy a beszélgetésekből leszűrtem, a sikeres edzői attitűdöt több tényező is meghatározhatja. Fakadhat sikeres vagy sikertelen versenyzői múltból, vagy akár kompenzációból is, ám én úgy látom a legfontosabb, hogy a sikert az adja, ha a gyerek számára hiteles tud maradni valaki és ehhez minden pillanatban szükséges, hogy átüssön a hivatástudat – mondta Csáky László.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az elkövetkező hétvégéken újabb kis csoportokban folytatja a továbbképzést az utánpótlásedzők számára.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók