Sella maratonon a férfi maratoni kajak válogatott

Hazaérkezett a férfi maratoni kajak válogatott a spanyolországi Arriondasból, ahol a 71. Nemzetközi Sella Maratont, a világ egyik legnagyobb kajak-kenu versenyét rendezték meg. A mieink egy 8. (Salga István-Börcsök Balázs), egy 13. (Jámbor Attila-Homoki Tamás) és egy 15. helyet (Bauer Gyula-Szakály Viktor) szereztek. A versenyről Homoki Tamást kérdeztük:

– Hogyan szereztetek tudomást erről a versenyről?
– Ez a verseny hatalmas hagyományokkal rendelkezik, ami abból is látszik, hogy idén rendezték meg 71. alkalommal. Az évek során kialakult, hogy a maratoni világbajnokság első 6 helyezettje automatikusan meghívást kap.
 
– Miben különbözik ez a regatta a többi maratoni versenytől?
– A számok miatt. Tulajdonképpen minden téren el lehet mondani, hogy ez a legek versenye. Ennyi indulót és ennyi nézőt én még soha nem láttam. A futam két város között került megrendezésre. A rajt Arriondasban van, ahonnan a Sella folyón kell leevezni Ribadesella-ig, ahol a városka szívében a híd alatt van a befutó. A folyó mentén végig hatalmas tömeg kíséri figyelemmel a versenyt.
 
– Hány ország képviseltette magát?
– Idén 20 ország vett részt, közel 1000-1200 indulóval, úgyhogy hatalmas volt a nyüzsgés. Ebbe az 1000-1200 indulóba már bele kell érteni miden versenyzőt a férfiaktól a nőkig, a kenusoktól a kajakosokig.
 
– Hogyan rajtol el ennyi ember?
– A rajt a legérdekesebb és egyben legizgalmasabb momentuma volt a versenynek. A hajókat a folyó partján egymás mellett helyezik el, a versenyzők pedig a hajóktól mintegy 10-15 méternyire sorakoznak kb. egy kilométer hosszan a folyó partján. A lapátjaik csövét a tolluknál fogva bezárják egy kalodába, majd elkezdődik a „rajtprocedúra”. A hangosbemondó felsorolja a résztvevő országokat, közben az ötvenezres nézőközönség éljenez, majd felhangzik az asturiasi himnusz és mikor vége, akkor kinyitják a kalodákat és mindenki szaladhat a hajójához.
 
– Ezek szerint, az első sorban lévők nagy előnyt élveznek?
– Valamilyen szinten igen. A rendezők próbálnak igazságosak lenni és a hajókat sebességük szerint beállítani, így a válogatott férfi kajak párosokat állítják előre, utána a nem válogatott párosok, majd az egyesek és így tovább. Mindemellett nem egyszerre nyílnak a kalodák, hanem némi különbséggel, így aki legelöl áll az az egység rajtolhat elvileg a legkésőbb.
 
– Mennyire vagytok elégedettek az eredménnyel? A Salga-Börcsök páros nemrég lett Európa bajnok, ti ott a negyedik helyen végeztetek, ennek tükrében az ember előrébb várna titeket.
– Azt kell mondjam, hogy nagyjából ilyen eredményekre számítottunk. Tulajdonképpen ez is a verseny egyik sajátossága. A folyó elég gyorsfolyású és a mélysége rengeteg helyen nem haladja meg a 20-30centimétert, emellett sok a zúgó rajta, úgyhogy nagyon kell ismerni, ha az ember jól akar haladni. Az elmúl 10-15 évben nem is nyert külföldi. A legjobb eredmény magyar szempontból 2 évvel ezelőtt Salga István és Jámbor Attila 5. helyezése volt, de volt olyan év, amikor ők is 130-nak érkeztek be. A sok induló miatt elég egy kis kavarodás, kis összeakaszkodás és máris harmincan elmennek az ember mellett. A kajak kettesben 3-szoros maratoni világbajnok Emanuel Bustoék is belekeveredett egy kisebb "verekedésbe" a rajt után és így ők is "csak" negyedikként értek célba, majd a verseny után azt mondták – ilyen a Sella…

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók