Mélypontok és magasságok

Válogató

Mike Róbert ismét ott lesz C-2 1000 méteren az Európa-bajnokságon, ezúttal a fiatal Korisánszky Dáviddal. Férfi K-2 1000 méteren nagyot ment Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert párosa, míg a hölgyeknél 500 méteren kajakban Takács Tamara és Vad Ninetta, kenuban a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros volt a legjobb a szegedi válogató szombat délelőtti döntőiben.

Kenupáros kerestetik! Ez volt a „jelszó” a szegedi Világkupa után, hiszen a férfi kenu szakágban nem sikerült kiemelkedő eredménnyel előrukkolni. A riói olimpián „leáldozott” a korábban világbajnoki érmeket szállító Vasbányai Henrik, Mike Róbert egységnek. Előbbi az első válogatón Kiss Tamással, utóbbi Korisánszky Dáviddal – akivel ősz óta készül együtt – állt rajthoz a C-2 1000 méter fináléjában. Amelyet szinte a végig uralt Korisánszky és Mike párosa, a fiúk több, mint egy hajó előnnyel Sarudi Pál és Fekete Ádám, valamint a Vasbányai, Kiss egység előtt nyerték meg a versenyt.

„Bár kívülről úgy tűnhetett, könnyednek egyáltalán nem mondanám ezt a döntőt. Az edzőink előzetesen azt kérték, hogy a rajtot gyorsítsuk, erre figyeltem leginkább. Az elején kilőttünk, s egy-két indítás kellett csak ahhoz, hogy tartsuk az előnyt” – mesélt Korisánszky Dávid a taktikáról.

„Koris hozta ezt a döntőt, mert én a riói olimpia óta mélyre kerültem lelkileg, nagyon nehéz volt visszajönni. Nem gondoltam, hogy ilyen fölényesen tudunk győzni, örülök, hogy van számom, amire készülök, és az Európa-bajnokságon meg tudjuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek – tette hozzá Mike Róbert.

Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert is készülődhet az Európa-bajnokságra. Kiss István és Tóth László párosa hatalmas finissel nyert a K-2 1000 méter döntőjében. Pedig a rajttól egészen 850 méterig Kammerer Zoltán és Bárdfalvi Márk uralta a távot, aztán Bárdfalvi 150 méterrel a cél előtt letámasztott, kibillent a ritmusból a párosuk, míg Hufnágelék gyorsvonatként robogtak el mellettük.

„Hufi áthúzott a holtpontokon, így ennek köszönhetően a végén könnyebb volt, csak nyomtuk és nem figyeltünk semmi másra” – mondta Ilyés Róbert.

„Menet közben kivettem a részem, így az utolsó kétszázra maradt erőnk. Akkor azt gondoltam, hogy gyerünk, fickósan, mindent bele, indítottunk egy hatalmas hajrát és sikerült megnyernünk a versenyt” – tette hozzá Hufnágel Tibor.

Női K-2 500 méteren Takács Tamara és Vad Ninetta is nagyot ment a végén, a finisben győzték le az új Csipes-tanítványokat, Farkasdi Ramónát és Medveczky Erikát, míg a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina páros az ötödik lett. Mivel az Európa-bajnokság időrendje szerint nincs egy óra az egyes és a páros döntője között, így az még kérdéses, hogy mi lesz a sorsa a női párosoknak. Egy biztos: a két duó jól láthatóan megtalálta az összhangot.

„Nem volt olyan edzés, olyan pálya, sőt olyan húzás se, ami ne sikerült volna Tamival. Az a jó vele, hogy úgy tudunk evezni, mintha egyesben ülnénk a hajóban. Azt hiszem, ez a legnagyobb erényünk” – mondta Vad Ninetta.

„A tegnapi győzelmemből sokat merítettem, és abból is, hogy Ninettával bízunk egymásban. Fejben ott voltunk, sikerült kiadni magunkból, amit tudunk, ennek köszönhető ez a siker” – tett hozzá Takács Tamara.

A női kenusoknál nem született meglepetés: ismét Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső párosa nyert, amely a Világkupákon már megmutatta, hogy a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét. A győri páros nem ellenfelekben, időben gondolkodik már, minden versenyen szeretne faragni a szegedi Világkupán evezett 1:57.242-es időből, amely minden idők legjobbja. Ezúttal a hátszeles pályán „csak” 1:57.791-ig jutottak a lányok, de egyáltalán nem voltak elkeseredve emiatt.

„Egyre jobban megyünk párosban, egyre jobb időket tudunk evezni és ami nagyon fontos, élvezzük is a versenyzést – mondta Balla Virág, aki bízik benne, hogy az Európa-bajnokságon erős ellenfelekkel szemben már sikerül 1:55 körüli időt elérni.

„Örülök neki, hogy ismét sikerült két perc alá betenni az időnket, ráadásul úgy kell felépíteni a pályánkat, úgy kell koncentrálnunk a jobb és jobb időkre, hogy egyedül vagyunk. Ha jött volna valaki a végén, akkor talán most is jobbat mehettünk volna” – tette hozzá Devecseriné Takács Kincső.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók