Megkezdődött a Vízivándor-tábor Kisbodakon!

Elindult a Vízivándor-tábor! Hétfőn a szigetközi Kisbodakon 32 általános iskolás és tanáraik rendezkedtek be az Esthajnalcsillag Kempingben. Révész Máriusz kormánybiztos, valamint Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a helyszínen köszöntötte az első túrázókat.

Szabadidő
Hír

Tavaly ősszel a Révész Máriusz vezette Kormánybiztosság és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség átfogó programot indított az iskolai tanulók magyarországi vízi szabadidősporthoz történő széleskörű hozzáférésének biztosítása érdekében. A Vízivándor programban olyan pályázati rendszer került kialakításra, amelynek célja elsősorban az iskolai csoportok táboroztatásának segítése. A rendszerbe eddig több mint 1000 résztvevő regisztrált, a táborok egészen augusztus végéig zajlanak a Szigetközben, a Felső-Tiszán és a Mosoni-Dunán.

Az első vízitúrázó iskoláscsoport hétfőn elfoglalta az Esthajnalcsillag Kempinget a szigetközi Kisbodakon, ahol Révész Máriusz kormánybiztos és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke is látogatást tett.

„Nagy pillanat, hogy újra indulnak Magyarországon a Vándortáborok, amelyeket a kormány is támogat. Ennek köszönhetően tudnak ilyen kedvezményes áron táborozni a gyerekek, akik reményeink szerint sok-sok élménnyel térnek haza, és másokat is biztatnak majd arra, hogy legyenek ott a vízpartokon, ismerjék meg hazánk gyönyörű természeti értékeit” – mondta Révész Máriusz, aki Schmidt Gáborral, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökével közösen kis csomagot nyújtott át a gyerekeknek, amelyben megkapták a Vízivándor Tábor feliratú pólókat.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség azért csatlakozott a programhoz, hogy a tábor ideje alatt olyan szakszerű ismereteket nyújtson a gyerekeknek, amelynek köszönhetően máskor is a vízitúrázást választják a szabadidő eltöltésére, s a következő alkalommal már családjukkal közösen biztonságosan tudnak közlekedni a vízen. A szövetség azt is fontosnak tartotta, hogy képzett túravezetők segítsék a csoportokat, ráadásul a szervezés minden terhét levettük a pedagógusok válláról, akik mindent készen megkapnak a sátraktól, az étkeztetésen keresztül, a lapátokon át egészen a mentőmellényekig. Így a tanároknak csak pedagógia feladatokra kell koncentrálni, ahol nem csak az a fontos, hogy elsajátítsák a vízen járás fortélyait, hanem hogy az adott helyszín kulturális értékeivel, természeti szépségeivel megismertessék a gyerekeket hangulatos tábori keretek között” – tette hozzá Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

Sabaudia után irány Barcelona Buenos Airesért

Lezajlott a YOG-válogató az olaszországi Sabaudiában, így kiderült, hogy kik jutnak tovább a barcelonai kvalifikációs versenyre a négy szakágakban. Stresszkezelési technikát is kell tanulniuk a fiataloknak.

Hír

A többszörös válogató végén férfi kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás végzett az első két helyen, és szerzett indulási jogot az áprilisi, barcelonai versenyre, amely az ifjúsági olimpiára kvalifikál majd. Szintén megküzdhet majd a katalán városban a YOG-indulásért férfi kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka.

„Az összesített eredmények alapján azt kell, hogy mondjam, hogy az erősorrend nem változott az elmúlt két hét alatt, azok végeztek elöl, akiket erre a legesélyesebbnek gondoltam. A szakágak első két helyezettjei pedig készülnek tovább a barcelonai folytatásra” – kezdte értékelést Makrai Csaba.

Az utánpótlás szövetségi kapitány szerint a fiatal versenyzők az elmúlt két hétben hűvös, esős időben edzettek, de ez nem zavarta meg a felkészülést.

„Ugyanolyan lelkesedéssel gyakorolták az eszkimó fordulókat, mint otthon a medencében.

Nehezítő körülmény volt, hogy itt, Sabauidában nyílt vízen zajlottak az edzések és a válogató verseny is, de legalább a végére megjött a jó idő, ez egy kicsit a hangulatot is feldobta, bár a víz így is hideg volt.”

Makrai Csaba megjegyezte, hogy mindenki maximálisan profi munkát végzett az edzőtáborban, nem csak a gyerekek, hanem azok az edzők is, akik kimentek velük. „Jó volt látni, hogy ugyanolyan törődéssel foglalkoztak a más egyesületből érkező gyerekekkel, mint a saját versenyzőikkel. Ezúton is köszönöm a munkát Samu Andreának, Németh Gergőnek, László Csabának, Bauer Gyulának, Gönczöl Jánosnak és Agócs Mihálynak. Most hazamegyünk, és otthon folytatjuk a készülést a legjobbakkal mind fizikálisan, mind mentálisan. Konzultáltam a szövetség sportpszichológusával, aki különböző stresszkezelési technikákat és néhány hasznos gyakorlatot fog tanítani ezeknek a gyerekeknek, akiknek még új lesz egy ilyen világverseny hangulata és az ezzel járó nyomás.”

A barcelonai kvalifikációs versenyt április 12. és 15. között rendezik meg, a YOG-ot pedig október 12. és 14. között Buenos Airesben.

A SABAUDIAI VÁLOGATÓ EREDMÉNYE:
FÉRFI KAJAK:

1. Kiss Ádám (Vác)
2. Majoros Mátyás (Lágymányos)
3. Kurdi Csongor (Graboplast-Győr)

FÉRFI KENU:
1. Pálla Balázs (Graboplast-Győr)
2. Kuska Bence (Pacs-Pacs)
3. Pálos Huba (KSI)

NŐI KAJAK:
1. Rendessy Eszter (UTE)
2. Újfalvi Laura (UTE)
3. Kőhalmi Emese (KSI) és Rugási Csilla (KSI)

NŐI KENU:
1. Gönczöl Laura (Pacs-Pacs)
2. Opavszky Réka (Pacs-Pacs)
3. Horányi Dóra (Vác)

Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) döntése értelmében 2022-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági világbajnokságot az ifjúsági és U23-as korosztálynak. Így 2005 és 2014 után már harmadszorra lesz Magyarország a házigazdája a sportág legrangosabb utánpótlás regattájának.

Hír

Az ICF pénteken, tokiói ülésén határozott a különböző szakágak világbajnokságainak helyszíneiről.

A kanadai Dartmouth harmadszor lesz a felnőtt gyorsasági vb házigazdája 2022-ben, korábban 1997-ben és 2009-ben volt ezen a helyszínen az év legjelentősebb versenye. Ugyanebben az évben a szlalom világbajnokság Augsburgban, a felnőttek maratoni vb-je a portugáliai Ponte de Limában, a vadvízi- és a kajakpóló világbajnokság Franciaországban lesz, a sárkányhajó szakág legjobbjai pedig Ukrajnában versenyeznek majd.

Magyar szempontból azonban a legfontosabb, hogy a 2022-es ifjúsági és U23-as világbajnokságot ismét Szeged rendezheti meg.

„A magyar sport és azon belül a mi sportágunk világszintű megbecsültségét mutatja, hogy ismét ilyen rangos verseny lesz Szegeden – mondta a hír hallatán Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány. – A hazai utánpótlásnak nagy lehetőség ez, hiszen a jelenlegi 12-17 éveseink számára óriási motivációt jelenthet, hogy 5 év múlva, ifiként, vagy akár U23-as versenyzőként hazai közönség előtt szerepelhetnek, ha kijutnak a világbajnokságra.”

A szövetség elnöke is hatalmas sikernek tartja, hogy Szeged újabb fontos világbajnokság otthona lesz. Schmidt Gábor bízik abban, hogy rövidesen a szlalom-szakágak legjobbjai is versenyezhetnek majd Magyarországon.

„Az ICF mai döntése kiemelkedő sportdiplomáciai siker számunkra, az amúgy is bombaerős magyar utánpótlásnak pedig ez valóban újabb nagy lökést adhat. A 2005-ben és 2014-ben megrendezett szegedi verseny után korcsoportok kaptak szárnyakat és az utánpótlás vb-n elért jó eredmény után rövidesen berobbantak a felnőtt nemzetközi mezőnybe is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Magyarországon a szlalom szakágban is elinduljon az utánpótlásnevelés. Ezzel párhuzamosan minden megteszünk azért, hogy ebben az olimpiai szakágban is rangos nemzetközi utánpótlásversenyt rendezhessünk itthon a következő években” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A Szegedi Olimpiai Központban a fejlesztések és felújítások nem állnak meg a következő másfél évben. A létesítményben idén májusban felnőtt gyorsasági világkupa lesz, jövőre pedig a nemzetközi kajak-kenu sportág legrangosabb regattájának, a felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.