Megkezdődött a Vízivándor-tábor Kisbodakon!

Elindult a Vízivándor-tábor! Hétfőn a szigetközi Kisbodakon 32 általános iskolás és tanáraik rendezkedtek be az Esthajnalcsillag Kempingben. Révész Máriusz kormánybiztos, valamint Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a helyszínen köszöntötte az első túrázókat.

Szabadidő
Hír

Tavaly ősszel a Révész Máriusz vezette Kormánybiztosság és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség átfogó programot indított az iskolai tanulók magyarországi vízi szabadidősporthoz történő széleskörű hozzáférésének biztosítása érdekében. A Vízivándor programban olyan pályázati rendszer került kialakításra, amelynek célja elsősorban az iskolai csoportok táboroztatásának segítése. A rendszerbe eddig több mint 1000 résztvevő regisztrált, a táborok egészen augusztus végéig zajlanak a Szigetközben, a Felső-Tiszán és a Mosoni-Dunán.

Az első vízitúrázó iskoláscsoport hétfőn elfoglalta az Esthajnalcsillag Kempinget a szigetközi Kisbodakon, ahol Révész Máriusz kormánybiztos és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke is látogatást tett.

„Nagy pillanat, hogy újra indulnak Magyarországon a Vándortáborok, amelyeket a kormány is támogat. Ennek köszönhetően tudnak ilyen kedvezményes áron táborozni a gyerekek, akik reményeink szerint sok-sok élménnyel térnek haza, és másokat is biztatnak majd arra, hogy legyenek ott a vízpartokon, ismerjék meg hazánk gyönyörű természeti értékeit” – mondta Révész Máriusz, aki Schmidt Gáborral, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökével közösen kis csomagot nyújtott át a gyerekeknek, amelyben megkapták a Vízivándor Tábor feliratú pólókat.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség azért csatlakozott a programhoz, hogy a tábor ideje alatt olyan szakszerű ismereteket nyújtson a gyerekeknek, amelynek köszönhetően máskor is a vízitúrázást választják a szabadidő eltöltésére, s a következő alkalommal már családjukkal közösen biztonságosan tudnak közlekedni a vízen. A szövetség azt is fontosnak tartotta, hogy képzett túravezetők segítsék a csoportokat, ráadásul a szervezés minden terhét levettük a pedagógusok válláról, akik mindent készen megkapnak a sátraktól, az étkeztetésen keresztül, a lapátokon át egészen a mentőmellényekig. Így a tanároknak csak pedagógia feladatokra kell koncentrálni, ahol nem csak az a fontos, hogy elsajátítsák a vízen járás fortélyait, hanem hogy az adott helyszín kulturális értékeivel, természeti szépségeivel megismertessék a gyerekeket hangulatos tábori keretek között” – tette hozzá Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

Megkezdődött a kölyöktábor Dunavarsányban

5 edző, 27 egyesület, 76 gyerek – ez számokban a hétfőn kezdődött kölyök válogatott tábor. Egy héten át Dunavarsányban edzenek a 12-13 éves korosztály legjobbjai, akiket meglátogatott Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

Hír

Megkezdődött a felkészülés a 2018-as szezonra a kölyök válogatott számára. Huszonhét egyesületből 76 gyerek utazott el Dunavarsányba, ahol öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzenek a fiatalok, akik a jó időnek köszönhetően napi két vizes edzésen tudnak részt venni.

„Szombat délelőttig lesznek itt a fiatalok, akik napi három-négy edzésen vesznek részt. A hat nap során természetesen időre menéseket is végzünk, 2000 méteren és 10 kilométeren mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek – mondta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány. – A gyerekek már nagyon várták ezt a tábort, az ő életükben mérföldkő, hogy itt lehetnek és remek edzők irányításával végezhetik a munkát.”

Nem esett messze az alma a fájától…

Nagy lendülettel dolgozik a kölyök válogatott Dunavarsányban. A hét során több erőpróba elé is állították a fiatalokat, akikre a vízen és a szárazföldön is felmérések vártak. És mint kiderült: nem esik messze az alma a fájától...

Hír

Egy hétre a dunavarsányi edzőtáborba költözött a kölyök válogatott. Öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzettek a fiatalok, akikre jó pár felmérés is várt a hat nap során. A gyerekek 2000 méteren, 10 kilométeren és Cooper-futásban mérték össze tudásukat, és a tehetségük mellett az is kiderült: nem esik messze az alma a fájától.

Férfi kajakban ugyanis 10 kilométeren Kolozsvári Gábor és Csay Renáta fia, Kolozsvári Brúnó érte el a legjobb eredményt, aki a 2000 métert megnyerő Panyik Zsombort utasította maga mögé. Van, akinek a Panyik név is ismerősen cseng, Zsombor édesapja, Panyik János és édesanyja, Dira Bernadett több téli olimpiát is megjárt biatlonosként. A Cooper-teszt során az MTK-sok fiatalja, Kollek Bálint magasodott ki a mezőnyből, aki 3280 méterrel nyerte meg a futást Kóródi Vencel előtt, de a pécsi Holczer Ákosnak és a szarvasi Keller Gergőnek is sikerült két-két dobogós helyet begyűjteni a három próba során.

A lány kajakosok között a vízen a KSI-Gyoma fiatalja, Várkonyi Sarolta vitte a prímet, aki 2000 méteren és 10 kilométeren is a legjobb tudott lenni. Előbbi számban Nemes Rékát és György Porst Hangát, utóbbiban Sági Alízt és Horváth Maját utasította maga mögé. A Cooper-teszten a kaposvári Szerafin Zsófia érte el a legjobb eredményt 2960 méterrel, a második helyen Paróczi Réka, a harmadikon Németh Alma Eszter zárt.

A férfi kenusoknál a szegedi Gyányi Levente és a DKSC-s Böszörményi Bendegúz magasodott ki a mezőnyből. Gyányi a 2000 métert és a 10 kilométert nyerte meg Böszörményi előtt, futásban azonban utóbbi versenyző volt a jobb. 2000 méteren Molnár Csanád, 10 km-en Szilágyi Balázs, míg a Cooper-tesztben Csanki Imre szerzett harmadik helyet.

Gratulálunk a fiataloknak!