Mégse

Még éhesebben készül Balla Virág a tokiói olimpiára

Párostársával, Devecseriné Takács Kincsővel egyetemben Balla Virágot választották az év legjobb magyar női gyorsasági kenusának. A világbajnok versenyző, aki a szegedi vébén 200 és 500 párosban is ezüstérmet nyert, nagyon szeretne visszavágni a kínaiaknak a tokiói olimpián, ennek érdekében változtat a felkészülésén, és idén melegvízi edzőtáborba vonul.

Hír

Hányasra értékelnéd az elmúlt szezonodat egy egytől tízig terjedő skálán?
A világbajnokság miatt van egy kis hiányérzetem, nagyon szerettem volna aranyat nyerni párosban Szegeden, mert bennünk volt Kincsővel, ezért kilencest adnék az idényemre. Próbálom a jó oldalát nézni, hiszen így bennem van az az éhség, hogy az olimpián a legjobb formánkat hozzuk, és megelőzzük a kínai párost, amely szerintem abszolút befogható. Remélem, hogy

Tokióban meg tudjuk mutatni, hogy jobbak vagyunk náluk.

Tervezel jövőre változtatni a felkészüléseden?
Tavaly jó kis csapatot sikerült magunk köré szervezni, ezen az összetételen nem változtatunk. Ami újdonság lesz, hogy jövőre mi is megyünk melegvízi edzőtáborba. Eddig szerencsénk volt, mert tavasszal itthon vízre tudtunk szállni, de most a korai válogatóverseny és a világkupa-sorozat miatt már időben szeretnénk jó formában lenni.

Ennek fényében hogy néz ki a téli alapozásod?
Most itthon úszunk, kondizunk, futunk, tanmedencés edzéseken veszünk részt, februárban pedig utazunk Portugáliába.

Mivel lennél elégedett jövő ilyenkor, ha ugyanilyen értékelésre kérnénk?
Ha Kincsővel az olimpián párosban dobogózni tudnánk, akkor nagyon boldog lennék. Ezért mindent meg is fogunk tenni.

Hogy telnek az ünnepek?
Én az idén elköltöztem otthonról, de erre az egy hétre ismét hazaköltöztem, hogy együtt legyek a családdal. Együtt főztünk, társasjátékoztunk, beszélgettünk. Edzések nem voltak, de a két ünnep között már tréningezünk, sőt, elsején is reggel hat órakor edzés van, szóval nem lesz nagy buli szilveszterkor sem.

Ugyanezeket a kérdéseket feltettük az év maratonista férfi kajakosának, Boros Adriánnak, a válaszokat itt olvashatja el, valamint az év maratonista női kajakosa, Kiszli Vanda is válaszolt a kérdésekre.

“A bizonytalannál jobb a biztos rossz”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Sportolói Bizottságának elnökével, Medveczky Erikával beszélgettünk arról, hogy 2021-ben rendezik meg a tokiói olimpiát. A sportág örökös bajnoka szerint a versenyzők számára nagy megnyugvást jelenthet, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentése után megszűnt a bizonytalanság.

Hír

Tavaly a szegedi világbajnokságon két aranyérmet nyert női kajakban Medveczky Erika, aki éppen a 2016-os riói játékok után robbant be a közvetlen nemzetközi élmezőnybe olimpiai számokban. A nyolcszoros világbajnoknak idén jó esélye volt arra, hogy életében először olimpiai résztvevő lehessen.

“Nem vagyok már fiatal versenyző, négy évvel ezelőtt vettem egy nagy levegőt, és megfogadtam, hogy a tokiói olimpiáig mindenképpen kitartok. Ebből a négy évből éppen néhány perce lett öt” – mondta Medveczky Erika.

A Honvéd versenyzőjét ennek ellenére megnyugtatja a NOB mai döntése.

“Úgy vagyok vele, hogy jobb a biztos rossz, mint a bizonytalanság, és ezzel nem vagyok egyedül a versenyzők közül. Most már legalább tudjuk, hogy az idei olimpiát elhalasztják a világjárvány miatt. Tegnap, mint a Sportolói Bizottság elnöke, megkértem a felnőtt válogatott tagjait, hogy töltsenek ki egy online kérdőívet. A válaszadók 76%-a úgy nyilatkozott, nem tartja elképzelhetőnek, hogy idén olimpiát rendeznek, de ha mégis, akkor felkészül rá.”

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) tegnap jelentette be, hogy megvan a forgatókönyve arra az esetre, ha elhalasztják a tokiói olimpiát, így hamarosan döntés születhet arról, hogy hogyan folytatódik az idei kajak-kenu szezon.

“Várjuk az ICF döntéseit, mert

szükségünk van új célokra.

Ha bejelentik, hogy mikor és milyen világversenyeket rendeznek meg 2020-ban, akkor az egy olyan biztos pont lehet a sportolók számára, amihez tudnak igazodni.”

A Csipes Ferenc vezette női kajakos csoport – amelyek Medveczky Erika is tagja – szombat hajnalban ért haza a dél-afrikai edzőtáborból. A sportolónő azóta házi karanténba vonult a saját lakásába csoporttársával, Pupp Noémivel együtt. Mindkettőjükön végeztetett koronavírus-tesztet vasárnap az MKKSZ, de a vizsgálatok eredménye a laborok terheltsége miatt még nem érkezett meg.

“Noémi átmenetileg hozzám költözött, most ugyanabban a házban lakunk, mint a vőlegényem, de külön emeleten. Amióta hazaértünk az edzőtáborból, azóta a párommal és a családommal gyakorlatilag nem találkoztam, csak a lépcsőházban kiabáltunk át egymáshoz. A családtagjaim vásárolnak ránk, így boltba nem járunk, csak autóval megyünk el minden nap a teljesen kihalt Honvéd vízitelepre, majd edzés után jövünk haza. Ez nyilván nem a legkellemesebb így, de fő a biztonság, ráadásul tudom, hogy

rengetegen vannak most olyanok, akik ennél sokkal nagyobb nehézségekkel küzdenek”

– tette hozzá az MKKSZ Sportolói Bizottságának elnöke.

Az ICF támogatja az új tokiói időpontokat

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését, amely szerint a 2020-as tokiói olimpiát és paralimpiát jövő év júliusában és augusztusában (2021) rendezik meg.

Hír

A NOB és a japán szervezők ma bejelentették, hogy az olimpiát jövő év július 23-tól augusztus 8-ig tartják meg, míg a paralimpiai játékokat augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg.

Az ICF szerint ez a legigazságosabb döntés ami a sportolók és tisztviselők szempontjából születhetett, mert így mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy tisztességesen felkészülhessen a világ legnagyobb sporteseményére. 

“Folytatjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal való együttműködést azért, hogy véglegesítsük azoknak a kvalifikációs eseményeknek az időpontjait, amelyeken meg lehet szerezni a még ki nem osztott kvótákat” – mondta az ICF főtitkára, Simon Toulson.

„A NOB azt is bejelentette, hogy a már kiosztott kvóták a következő évi játékokra is érvényesek, ez a döntést is teljes mértékben támogatjuk.”

“Nyilvánvaló, hogy az idei játékok kényszerű elhalasztása sok kellemetlenséget okozott a sportolóknak, és az egész kajak-kenus közösségnek, ám pontosan tudjuk, hogy világszerte emberek tömegei ennél sokkal nagyobb problémákkal küzdenek.”

Simon Toulson főtitkár arról is beszélt, hogy az olimpiai és a paralimpiai játékok új időpontjai ütköznek néhány olyan eseménnyel, amelyek már szerepelnek az ICF 2021-es versenynaptárában, de a szövetség együttműködik a szervezőkkel, és igyekszik olyan új időpontok kijelölni, amelyek a lehető legkevesebb kellemetlenséget okoznak az érintettek számára. 

“Az olyan hatalmas multisport-események elhalasztása, mint az olimpia és a paralimpiai, sosem egyszerű feladat, és minden érintettnek sok fejtörést okoz” – mondta Toulson.

„Nagyon szerencsések vagyunk az ICF-nél, mert kiemelkedően lojális és professzionális helyi szervezőbizottságokkal működhetünk együtt. Keményen fogunk dolgozni azért, hogy a szükséges változtatások ne okozzanak túl sok kellemetlenséget ezeknek a fontos partnereknek.

„Számunkra továbbra is a nemzetközi kajak-kenu közösség tagjainak egészsége és biztonsága a legfontosabb. Köszönjük mindenkinek az eddig tanúsított türelmét!”

Az ICF hétfői közleményét azzal zárja, hogy ezekben a nehéz időkben is folyamatosan kapcsolatban állnak a NOB-al, és időben beszámol majd a legfrissebb információkról.