Mégse

Új edzővel szárnyalná túl kiváló idényét a világbajnok Kiszli Vanda

Egyesben szinte mindent megnyert Kiszli Vanda 2019-ben, ennek ellenére nem maradéktalanul elégedett a teljesítményével. A világbajnok versenyző, akit az év legjobb női maratonista kajakosának választottak meg, edzőt váltott, és jövőre egy társat is szeretne találni, akivel párosban odaérhet a dobogóra a nemzetközi versenyeken.

Hír

Hányasra értékelnéd az elmúlt szezonodat egy egytől tízig terjedő skálán?
Szívesen értékelném 10-esre, de volt egy kis bakim az Európa-bajnokságon a rövidkörös futamban. Összességében nagyon meg vagyok elégedve a szezonommal, hiányérzet csak azért van bennem, mert szerettem volna, ha párosban is ki tudtam volna hozni magamból egy olyan eredményt, amit vártam magamtól. Egyesben azonban – a rövidkörös Eb-futamot leszámítva – mindenhol nyertem, ahol elindultam, így 9,5-esre értékelem a szezonomat.

Tervezel jövőre változtatni a felkészüléseden?
Mindenképp változtatunk, hiszen új edzőhöz kerültem, Gannoruwa Levente csoportjával készülök november vége óta. Korábban Mihalik Sárával edzettem együtt, de ő úgy döntött, hogy tart egy kis pihenőt, ezért egyedül kellett készülnöm, de

én nem tudok és nem is szeretek egyedül edzeni.

Sára úgy döntött, hogy jövőre is inkább a síkvízre koncentrál, én pedig szerettem volna csapatban dolgozni. Leventét és csak fiúkból álló csoportját azért választottam, mert amellett, hogy jóban vagyunk, nagyon jó edzőnek tartom, megbízom benne, tudom, hogy van alapja mindennek, amit mond, és feltétel nélkül elfogadom a tanácsait.

Hogy néz ki a téli alapozásod?
November végén kezdtünk, most lett vége egy háromnapos, gyenesdiási futótábornak, az ünnepekre pihenőt kaptunk, a két ünnep között napi egy-egy, lazább edzés lesz, majd szilveszter után ismét nekilátunk a kemény munkának. Február közepén megyünk melegvízi edzőtáborba, de még kérdéses, hogy hova.

Mivel lennél elégedett jövő ilyenkor, ha ugyanilyen értékelésre kérnénk?
Egyes terén jó lenne, ha megismételném a legutóbbi szezonomat, a hazai Eb-n pedig kijavítanám a tavalyi rövidkörös bakimat. Továbbá szeretnék még egy olyan párostársat találni, akivel nemzetközi versenyeken meg tudjuk célozni a dobogót.

Hogy telnek az ünnepek?

Engem nem az ünnep ragad magával, nem a karácsonyfa és az ajándékozás,

hanem az, hogy együtt lehetek a családommal. Paksi vagyok, de két éve Budapestre költöztem, az egyik testvérem Németországban él, a másik pedig most jött haza Svájcból, szóval ilyenkor az ünnepek arról szólnak, hogy együtt lehet az egész család, engem ez tesz boldoggá. Szilveszterkor sem utazom el, és buli sem lesz, inkább otthon maradok, és a családommal, a párommal ünneplem az újévet.

Ugyanezeket a kérdéseket feltettük az év maratonista férfi kajakosának, Boros Adriánnak is, a válaszokat itt olvashatja el.

Szekszárd szintet lépne

Éppen tíz éve, hogy a maratoni világ-, és Európa-bajnok Jámbor Attila feleségével, a szintén korábbi kajakos Inger Nikolettával létrehozta a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesületet. A klub azóta szép sikereket ért el, számos korosztályos maratoni világversenyen szereztek dobogós helyezést, a céljuk most az, hogy a következő években a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjenek.

Hír

“Most fut ki az első csoportunk, akikkel tíz éve elkezdtünk a munkát – mondja a sportegyesület elnöke, Jámbor Attila. – Büszkén mondhatom, hogy közülük hárman-négyen jelenleg is komolyan kajakoznak az U23-as korosztályban, a legsikeresebb Nagy Viki, aki ifiben nyert maraton Eb-t, és világbajnoki aranyat is, tavaly pedig U23-as női K-1-ben negyedik lett a vb-n. Az első csapat után egyébként volt néhány év hézagunk, nem tudtunk akkor a legkisebbekre koncentrálni, hiszen új volt az egyesület is, így nálunk most az ifik kicsit hiányoznak a rendszerből, de nagyon erős kölyök és serdülő korosztályunk van.”

A tolnai megyeszékhelyen komoly hagyománya elsősorban a labdajátékoknak van, Szekszárdról korábban Tolnára kellett átjárnia azoknak, akik kajakozni akartak. Tíz év alatt azonban rengeteg elismerést zsebelt be a kis családi egyesület, amelyet már számon tartanak a városban.

“Idén biztos kiváltunk legalább 70 versenyengedélyt, a szabadidősökkel, és a legkisebbekkel együtt körülbelül 100 fős a létszám. Hogy itt tarthassunk, ahhoz kellett ez a tíz év, most már a kiemelt sportok közé tartozunk Szekszárdon. Akkor léphetünk szintet, ha megépül az új csónakházunk a Sión, a mostani telepünktől párszáz méterre. A pénz megvan hozzá, jelenleg a tervezés zajlik. Ha elkészül, akkor már nemcsak nyáron fogunk tudni a csónakháznál edzeni, így nem kell majd a városi termeket használni a téli alapozás alatt. Ráadásul az új központból vízitúrákat is szervezhetünk, ami plusz bevételi forrás lesz az egyesület számára. Arról nem beszélve, hogy a szabadidősport az eddiginél is több fiatal kedvét hozhatja meg a kajakozáshoz, kenuzáshoz, tehát számíthatunk létszámemelkedésre” – tette hozzá Jámbor Attila.

Az egykori világbajnok kajakos nemcsak a klub elnöke, hanem a vezetőedzője is. Tanítványai eddig inkább a maratoni számokban szerepeltek jól, de Jámbor Attila trénerként a gyorsasági szakágban is szeretne befutni.

“Egyértelműen cél, hogy a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjünk. Van egy olyan mondás, hogy a kajakosoknál a legjobb továbbképzés a parton van, igyekszem is jó viszonyt ápolni nálam rutinosabb edzőkkel. Ők mindig bíztatnak, hogy nem csináljuk rosszul, jól állunk, a klubunk rendben van, és hogy legyek türelmes, jön majd a jó eredmény az olimpiai számokban is. Saját edzői gárdával, saját versenyzőket akarunk nevelni, és olyan hátteret biztosítani, hogy a legjobbakat is meg lehessen tartani itt Szekszárdon.”

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt.