Mégse

Fel kell szívni magunkat a hazai Eb-re!

Párostársával, Máthé Krisztiánnal együtt az év férfi maratonista kajakosának választották meg Boros Adriánt. Kettősük ezüstérmet nyert az idei, kínai világbajnokságon, ám Boros jövőre szeretné ezt túlszárnyalni, és a Magyarországon rendezendő Eurpa-bajnokságon a dobogó tetejére állni.

Hír

Hányasra értékelnéd az elmúlt szezonodat egy egytől tízig terjedő skálán?
8-asra. Ez akkor lett volna 10-es, ha az Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon is aranyat tudtam volna nyerni. Nem volt egy rossz szezonom, de voltam már jobb formában is. Sajnos az Eb előtt beteg voltam, ami kivette az erőmet, és

ez az egész szezonra rányomta a bélyegét.

A világbajnokságon az sem segített, hogy küzdöttem az átállással, és keveset tudtam aludni.

Tervezel jövőre változtatni a felkészüléseden?
Szeretném ugyanazt az edzésmódszert tartani, de azt is szeretném, hogy javuljon Krisztiánnal a párosunk, ehhez pedig fel kell szednem egy-két kiló plusz izmot. Ő 12 kilóval nehezebb nálam, és mivel ő a tolóember, meg kell, hogy maradjon az ereje, nem fogyhat le hozzám.

Hogy néz ki a téli alapozás?
December 2-án elkezdtem, ugye későn lett vége a vb-nek, így a pihenő is eltolódott. Azóta nyomjuk a kondit, a futást, az ergopadot, mindent, amit szoktunk. Most egy darabig itthon készülünk, várhatóan február közepén megyünk majd melegvízi edzőtáborba, de azt még nem tudom, hogy hova és mennyi időre.

Mivel lennél elégedett jövő ilyenkor, ha ugyanilyen értékelésre kérnénk?
Jövőre hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz, amire fel kell szívni magunkat.

Legalább egy aranyérmet szeretnék nyerni,

de talán a kettő sem irreális célkitűzés. Szerencsére közel van egymáshoz az Eb és a vb, így a jó formát át lehetne menteni a vb-re, amely egyébként Norvégiában lesz, tehát nem kell sokat utazni és az átállással sem kell megküzdeni. Akkor lennék elégedett, ha nem hátráltatna sérülés vagy betegség jövőre, és százszázalékot tudnék kihozni magamból.

Hogy telnek majd az ünnepek?
Általában meleg éghajlatra utazom karácsonykor, például Szingapúrba vagy Dél-Afrikába, de két évvel ezelőtt Balin töltöttem az ünnepeket. Most másként lesz, Ausztriába megyek síelni a családdal és a barátokkal, január elsején jövök haza, és másnap már folytatom is az alapozást.

Helycserék után is papírforma

Csak egy embert cserélt le a négyesben Hüvös Viktor edző, ennek ellenére a hajóban senki nem ott ül, ahol tavaly. A Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor összeállítású egység az új felállásban is gyors volt, és mindkét futamot megnyerte a szolnoki edzésversenyen, K-4 500 méteren. Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső pedig simán győzött NC-2 500 méteren, kétszer is.

Hír

Férfi kajak négyesben tavaly kvótát szerzett Magyarország, miután a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István-egység ötödik lett a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Hüvös Viktor csapatához azóta visszatért Molnár Péter, aki idén tavasszal Birkás Balázst váltotta, de a hajóban nem ez volt az egyetlen változás.

Kuli István leghátulról legelőre ült, Nádas Bence került a második lyukba, Molnár Péter evez harmadiknak, Tótka Sándor pedig a második helyről az utolsóba ült át. A húzás bejött, az egység ma mindkét futamot megnyerte 500 méteren. 

“Kívülről úgy tűnhet, hogy össze-vissza variáljuk a beülési sorrendet, de ez nem így van, a változtatásokat biomecianikai mérések, és más fontos szakmai szempontok befolyásolják” – mondta a hajó legrutinosabb tagja, Molnár Péter, aki tavalyi műtétje után tért vissza a négyesbe.

“Jó érzés, hogy hosszú kihagyás után újra versenyszituációba kerülhettem, sok energiámat elvitte, hogy mentálisan összerakjam magam, amiben rengeteget segítettek a társaim is. Két győzelemmel térhettem vissza, ami fantasztikus érzés, annak ellenére, hogy

az első pályánk végére én kiszálltam a buliból,

mert az utolsó 100-150 méter érzése egy év szünet után még idegen volt nekem. A második futamban már tudtam, hogy mire számíthatok” – tette hozzá Molnár Péter. 

Az első 500 méteren kiválóan rajtolt a főleg sprinterekből álló Birkás Balázs, Balaska Márk, Dombvári Bence, Csizmadia Kolos összeállítású négyes, Kuliék csak 100 méter után érték őket utol, a táv második felében viszont alaposan elhúztak a kihívóktól, és simán nyertek 1,21.73-as idővel. Az U23-as világbajnokságon tavaly bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Varga Ádám, Koleszár Mátyás összeállítású négyes harmadik lett. 

A második futamban egy ideig úgy nézett ki, hogy meglepetés születhet, vezettek Balaskáék (Márk egyébként helyet is cserélt Birkás Balázzsal), a rutinosabb négyes csak az utolsó 100 méteren került az élre, és győzött 1,25.16-os idővel. 

Női kenu párosban 500 méteren Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső a várakozásoknak megfelelően simán nyert (1,58.97 és 2,05.61-os idővel). A tavalyi vb-n ezüstérmes egység mindkét futamban több hajóval verte a Bragato Giada, Kisbán Zsófia-duót.

“Idén még nem láttam komplett bójasort,

izgalmas volt újra versenyezni, de az izmaim kicsit elfáradtak a negyedik pálya végére – mondta Balla Virág, aki kedden C-1 200 méteren is rajthoz állt. – Párosban próbáltunk megszökni minél hamarabb a másik egységtől, és a végén indítani még egyet, sikerült jó időket eveznünk.”

Délelőtt a komplett magyar felnőtt női kenus mezőny is versenyzett C-1 200 méteren. Az első futamban Balla Virág nyert saját párja, Devecseriné Takács Kincső előtt, a második futamban pedig helyet cseréltek a győri kenusok. 

A felnőtt válogatott edzésverseny-sorozata jövő héten a férfi kenusok számaival folytatódik C-1 1000 méteren, Szolnokon. 

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt.