Még egy lépés, még egy húzás a nehéz pillanatokban

Hogy kőkemény fából faragták Boros Adriánt, azt már egy ideje tudják riválisai. Maratoni világbajnok kajakosunk a három napos Dusi maraton után egy másik kihívásra is vállalkozott, részt vett a Non-stop Dusin, amelyen közel 100 kilométert teljesítettek a versenyzők. A tolnaiak versenyzője a dél-afrikai Carl Folscherrel párosban szerepelt - a negyedik helyet szerezték meg. Újabb izgalmas dél-afrikai Boros-napló következik.

Non-stop Dusi
Hír

„Rajt hajnali 5.15-kor. Nagyon nem szeretek korán versenyezni, ennek ellenére a Non-stop Dusi első 3-4 órája olyan gyorsan eltelt, hogy szinte észre se vettem. A párommal, Carl Folscherrel minden stimmelt, nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, ennek köszönhetően az élen állókkal haladtunk, és bár futásban gyorsabbak voltak a többiek, evezésben mindig behoztuk őket. Az első holtpont 40 kilométer után jött. Egy teljesen ismeretlen helyen volt egy futószakasz, amiről nem tudtam milyen hosszú lesz, mekkora hegyet kell megmászni, egyáltalán fogom-e bírni utána… Szerencsére Carl sokat segített, így ezen gyorsan túl is léptem. Az előre megbeszélt taktika az volt, hogy jó átlagot próbálunk menni, nem össze-vissza nyomjuk, hiszen 9 és fél óra nagyon hosszú idő. A folyamatos folyadékpótlás és az evés nagyon fontos ilyenkor. Úgy gondolom, hogy ez volt a verseny kulcsa, ami miatt végig tudtuk csinálni. A tó és a nekünk kedvező rész végére még mindig együtt volt az első 4-5 egység, mi a 3. helyen álltunk, az előttünk lévő két egység 5 és 3 percre volt tőlünk, de itt már a hátunk mögött volt 65 km és még mindig várt ránk 32, aminek a nagy része futás volt! A táv legnehezebb pillanatait éltük át itt, két órát kellett futnunk hajóval a vállunkon, úgy hogy eleve nem pihenten érkeztünk erre a szakaszra. A hegyre felfelé menet lépésről lépésre egyre nehezebb volt minden, de ahogy felértem a tetejére már biztosan tudtam, hogy beérünk a célba. A hosszú futás miatt a 4. helyre kerültünk és utolért még két egység minket, de miután vízre raktuk a hajót, stabilan tudtuk tartani a negyedik helyet. A célba beérkezve nagyon örültem, leginkább annak, hogy végig tudtam csinálni ezt a 97 kilométeres versenyt, amelyből 40 kilométer futás volt 900 méteres szintkülönbséggel. Sokan szoktak írni nekem vagy épp személyesen megkérdezik, hogy mire gondolok a verseny közben, mi az, ami motivál és megfordul-e a fejemben, hogy feladom? Minden egyes verseny más és más, leginkább magára a versenyre koncentrálok, de sokszor eszembe jut az egyik nagyon jó barátom, Bucher Barnabás, akivel egyébként az első nagy maraton versenyünket nyertük párosban 2008-ban. Őt nagyon kemény fából faragták, mellette megedződtem rendesen, a mai napig egy véleményem vagyunk, sokszor beszélünk vagy edzünk együtt. Barnabás minden versenyem előtt ír, és ilyenkor megtörhetetlen vagyok! Talán ő az, aki miatt képes vagyok még egy lépést vagy húzást megtenni a nehéz pillanatokban.”

Remek magyar kezdés a YOG-kvalifikáción

Fantasztikusan kezdték a magyar lány kajakosok a Barcelonában zajló ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt, miután az első és a harmadik helyet szerezték meg a nyitónapon.

Hír

A síkvízi selejtezőből Rendessy Eszter a legjobb, Újfalvi Laura pedig a harmadik idővel került a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kiesés szakaszban folytatták a küzdelmeket. Az elődöntőig mindketten eljutottak, ott azonban összekerültek, így nem tudott az első két helyen magyar végezni. Végül Rendessy Eszter jutott a döntőbe, amelyet meg is nyert, a bronzfutamon pedig a mezőny nagy részétől egy évvel fiatalabb Újfalvi Laura győzött, így az első és a harmadik hely is a miénk lett.

„A lányok döntős és kisdöntős győzelmének értékét növeli, hogy az egyértelműen rosszabb pályán aratták, ugyanis egész nap nagyon nagy szél volt, a lelátó felőli pályát pedig szélvédett környezetben kezdhette, aki odakerült, a végén pedig, az egyenesben hátszele volt” – értékelt Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki nagyon elégedett volt a magyarok teljesítményével.

A megnyitón a magyar csapat

A fiú kenusoknál Pálla Balázs a 10., Kuska Bence pedig a 17. időt érte el a selejtezőben, így ők nem jutottak tovább a nyolc közé, de ezzel még nem veszett el a kvóta, hiszen Európából az első hat nemzet versenyzője kvalifikálja magát az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, Pálla pedig ebben az összevetésben a harmadik helyen áll.

A lány kajakosok és a férfi kenusok szombaton ugyanilyen rendszerben versenyeznek majd szlalomban, és a síkvízi eredménnyel összesítve alakul ki a végső sorrend. A szabályok értelmében egy országból csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így nagy harc várható a két magyar kajakos lány között a kvótáért.

Pénteken fiú kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka kezdi meg szereplését Barcelonában a síkvízi versennyel.

Járjuk be vízen Magyarország vadregényes tájait!

Reneszánszát éli a víziturizmus Magyarországon. A Vízitúra Kupa versenyein a friss túrázók is megismerkedhetnek a közeggel, a káprázatos tájakon át vezető vízitúra-útvonalakon pedig egyre több lesz az európai színvonalú megálló.

Hír

Természet közelsége, harmónia, szabadság – garantált érzések azok számára, akik tavasztól őszig vízre szállnak, és csatlakoznak a víztúrázók népes táborához. Számos felfedezésre váró, vadregényes, gyönyörű vízfelület található Magyarországon, a Bejárható Magyarország program keretén belül pedig jól kiépített, európai színvonalú, megfelelő eszközparkkal ellátott megállóhelyek létesülnek folyamatosan a következő egy évben.

Az ötvenes-hatvanas évek mozgalmas vízi élete után ismét reneszánszát éli a vízi turizmus, amelyhez jó keretet adhat a sportág legnagyobb és legnépszerűbb, országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozata, a Vízitúra Kupa.

A Facebook-ikonra kattintva megnyílik a galéria:

Az idén már 17. alkalommal megrendezendő Vízitúra Kupa egy hét fordulóból álló versenysorozat, amelyben a szervező helyszínek egy közös és egységes szabályrendszer szerint szervezik a versenyüket, de mindenhol a saját vízterületükre jellemző sajátosságokkal fűszerezik az eseményeket.

A már gyakorlottabb túrázók jelentkezése mellett a szervezők ugyanúgy szívesen várják a túrakajakozással még csak most kacérkodókat is. Ezeken az eseményeken a gyerekek, családok, friss túrázók szervezett keretek között próbálhatják ki a sportágat, megbarátkozhatnak a közeggel, a vízzel – ők ráadásul külön kategóriában indulhatnak. A versenyzők távja általában 20 és 42 kilométer, a friss túrázóké pedig 5 és 10 kilométer között van.

A Vízitúra Kupa állomásai:
1. forduló: 2018. május 6. – Dunakeszi
2. forduló: 2018. május 19. – Baja (Duna, Sugovica)
3. forduló: 2018. június 16. – Csákánydoroszló (Rába)
4. forduló: 2018. július 7. – Szigetszentmiklós (RS-Duna)
5. forduló: 2018. július 21. – Ráckeve (Duna)
6. forduló: 2018. augusztus 11. – Tokaj
7. forduló: 2018. szeptember 08. – Dunakiliti (Duna, Szigetköz)

A vízitúra sorozat további tudnivalóiról ide kattintva, az ismertetőt letöltve tájékozódhatnak.