Még egy lépés, még egy húzás a nehéz pillanatokban

Hogy kőkemény fából faragták Boros Adriánt, azt már egy ideje tudják riválisai. Maratoni világbajnok kajakosunk a három napos Dusi maraton után egy másik kihívásra is vállalkozott, részt vett a Non-stop Dusin, amelyen közel 100 kilométert teljesítettek a versenyzők. A tolnaiak versenyzője a dél-afrikai Carl Folscherrel párosban szerepelt - a negyedik helyet szerezték meg. Újabb izgalmas dél-afrikai Boros-napló következik.

Non-stop Dusi
Hír

„Rajt hajnali 5.15-kor. Nagyon nem szeretek korán versenyezni, ennek ellenére a Non-stop Dusi első 3-4 órája olyan gyorsan eltelt, hogy szinte észre se vettem. A párommal, Carl Folscherrel minden stimmelt, nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, ennek köszönhetően az élen állókkal haladtunk, és bár futásban gyorsabbak voltak a többiek, evezésben mindig behoztuk őket. Az első holtpont 40 kilométer után jött. Egy teljesen ismeretlen helyen volt egy futószakasz, amiről nem tudtam milyen hosszú lesz, mekkora hegyet kell megmászni, egyáltalán fogom-e bírni utána… Szerencsére Carl sokat segített, így ezen gyorsan túl is léptem. Az előre megbeszélt taktika az volt, hogy jó átlagot próbálunk menni, nem össze-vissza nyomjuk, hiszen 9 és fél óra nagyon hosszú idő. A folyamatos folyadékpótlás és az evés nagyon fontos ilyenkor. Úgy gondolom, hogy ez volt a verseny kulcsa, ami miatt végig tudtuk csinálni. A tó és a nekünk kedvező rész végére még mindig együtt volt az első 4-5 egység, mi a 3. helyen álltunk, az előttünk lévő két egység 5 és 3 percre volt tőlünk, de itt már a hátunk mögött volt 65 km és még mindig várt ránk 32, aminek a nagy része futás volt! A táv legnehezebb pillanatait éltük át itt, két órát kellett futnunk hajóval a vállunkon, úgy hogy eleve nem pihenten érkeztünk erre a szakaszra. A hegyre felfelé menet lépésről lépésre egyre nehezebb volt minden, de ahogy felértem a tetejére már biztosan tudtam, hogy beérünk a célba. A hosszú futás miatt a 4. helyre kerültünk és utolért még két egység minket, de miután vízre raktuk a hajót, stabilan tudtuk tartani a negyedik helyet. A célba beérkezve nagyon örültem, leginkább annak, hogy végig tudtam csinálni ezt a 97 kilométeres versenyt, amelyből 40 kilométer futás volt 900 méteres szintkülönbséggel. Sokan szoktak írni nekem vagy épp személyesen megkérdezik, hogy mire gondolok a verseny közben, mi az, ami motivál és megfordul-e a fejemben, hogy feladom? Minden egyes verseny más és más, leginkább magára a versenyre koncentrálok, de sokszor eszembe jut az egyik nagyon jó barátom, Bucher Barnabás, akivel egyébként az első nagy maraton versenyünket nyertük párosban 2008-ban. Őt nagyon kemény fából faragták, mellette megedződtem rendesen, a mai napig egy véleményem vagyunk, sokszor beszélünk vagy edzünk együtt. Barnabás minden versenyem előtt ír, és ilyenkor megtörhetetlen vagyok! Talán ő az, aki miatt képes vagyok még egy lépést vagy húzást megtenni a nehéz pillanatokban.”

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.

A Sulisárkányokra a nap is sütött Sukorón

A sukorói sárkányhajó Nagydíj szombati versenynapján a Sulisárkány, valamint a Roadshow sorozat döntőit rendezték meg. 31 iskolai csapat vetélkedet, a Roadshow-n a Százhalombatta, a Nagydíj váltójában az ESMTK nyert.

Sárkány
Hír

Jó idő fogadta szombat délelőtt a sukorói Sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőit, a Sulisárkányok az elmúlt évek esői után végre napsütésben tudtak vízre szállni, és a felnőttekhez hasonló komoly csatákat vívtak az érmekért.

„Két darab kétszáz méteres időfutamot teljesítettek az egységek, az összetett idejük alapján hirdettünk győzteseket. A középiskolások között a Vajda Dragons, a hetedik-nyolcadik osztályosok korcsoportjában a Fejedelem sárkányai, míg az ötödik-hatodikosok között a Feketés sárkányfiókák nyertek. Jó volt látni, hogy milyen profin működnek ezek a kicsi csapatok is, és boldog vagyok, hogy ilyen nagy létszámban voltak itt Sukorón” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője.

A Roadshowban a Százhalombatta csapata nyert, a Zoltek Dragons és a Tuzsér száz csapás csapata előtt.

„A százhalombattaiak régi motorosok a mezőnyben, remekül összeszokott társaság, míg a bronzérmes tuzsériak először indultak a döntőben. Ők a vásárosnaményi Roadshowról jutottak tovább, s jó látni, hogy a Felső-Tiszán zajló fejlesztéseknek, a szabadidős bázis szélesítésének a mi szakágunkban már érzékelhető az eredménye” – magyarázta Patyi Melinda.

A délután zajló Nagydíjon a váltóversenyek, valamint a 4000 méter került megrendezésre, amelyek látványos küzdelmeket hoztak.

„A váltóban kétszer kétszáz métert teljesítettek a csapatok, a tízüléses mix hajók adták a váltóbotot a húszas egységeknek. Érdekes volt látni, hogy ki, milyen váltást választ, s nagyon izgalmas összecsapások zajlottak. A versenyt az ESMTK nyerte meg a Dunakeszi sárkánylégió és a Tatai Hódy előtt. Ez a szám igazán össze tudja kovácsolni a csapatokat” – folytatta a szakember.

A 4000 méteres távon a senioroknál sok ütközéssel és izgalmas előzésekkel ment a futam. Az első fordulóra a hat hajó szinte egyszerre ért oda, a Römi egység egy picit kilógott a mezőnyből, de ahogy megpróbált ráfordulni a fordítóra összeakadt két másik hajóval, így szinte teljesen keresztbe állt a sárgák hajója. Az ütközésből a körösiek jöttek ki jól, a Römi egység pedig az ötödik helyről verekedte fel magát az ezüstérmes pozícióba. A mastersek versenyében a Dragon Aqua nyert, a körösiek, valamint a Dunakeszi Sárkány Légió előtt.

Az eredmények

Sulisárkányok. III. korcsoport (középiskolások): 1. Vajda Dragon 2:05,36, 2. Dunakeszi Radnóti M. Gimnázium 2:07,16, 3. Feketesereg 2:09,52. II. korcsoport (általános iskolások 7-8. osztály): 1. Fejedelem sárkányai 2:09,38, 2. Ultrahidra1 2:11,90, 3. Kőrösi sárkányok 2:13,16. I. korcsoport (általános iskolások 5-6. osztály): 1. Feketés sárkányfiókák 2:20,74, 2. Sárkányvár 2:20,78, 3. Süsü a sárkány 2:22,56

Roadshow: 1. Százhalombatta 1:49,88, 2. Zoltek Dragons 1:50, 94, 3. Tuzsér száz csapás 1:51,94

Nagydíj. Váltó (2×200 m): 1. ESMTK 1:48,84, 2. Dunakeszi Sárkánylégió 1:52,88, 3. Tatai Hódy 1:52,98

4000 m. Seniorok: 1. Körös Dragon, 2. Römi, 3. Tatai Hódy. Mastersek: 1. Dragon Aqua, 2. Körös Dragon, 3. Dunakeszi Sárkány Légió