Medveczky Erika: Csipes Ferenc nem ringat

Hit

Három számban áll rajthoz a jövő heti racicei világbajnokságon Medveczky Erika, akinek a tavalyi edzőváltás meghozta az áttörést az életében. Csipes Ferenc tanítványa úgy fogalmaz: új fejezet, új pályafutás kezdődött az életében, s most már elhiszi, hogy képes olyan dolgok megvalósítására, amelyek eddig csak a gondolataiban léteztek.

Kézről kézre adják az újságírók itt a nyílt sajtónapon. Furcsa?

Egy kicsit. Régebben nem én voltam a középpontban, hiszen nem olimpiai számot mentem. Bár már évek óta itt vagyok a sportágban, ezer méteren világbajnok is voltam, kicsit olyan, mintha most kezdenének felfedezni maguknak az emberek. Mondjuk megértem ezt is, hiszen huszonkilenc évesen, már-már leírt versenyzőből sikerült elnyernem az ötszáz egyes indulást – mondja Medveczky Erika.

Hogy éli meg mindezt?

Olyan, mintha új pályafutás kezdődött volna az életemben. Minden más. Az edzéseim, az edzőmmel való kapcsolatom, ami nagyon pozitív és építő. Nem számítottam rá, hogy Csipes Feri mindezt ki tudja hozni belőlem, és most három számot megyek a világbajnokságon.

Van, aki erre most azt mondja: igen, de nincs itt Kozák Danuta és Csipes Tamara a mezőnyben. Ugyanakkor a másik oldalon ott van, hogy szenzációs idővel, 1:46.5-tel nyerte meg az egyes indulásért a szétlövést Takács Tamara ellen…

Ez az idő adott nekem nagy lelki előrelépést. Ez mutatta meg, hogy valóban tudok úgy kajakozni, amit legbelül már éreztem, de sose jött ki igazán. Sok mindent tettem magamért az elmúlt években. Formálódtam belsőleg, külsőleg is, sikerült megtalálni azt az utat, amit járni szeretnék. Jobb később, mint soha, nem?

Nehéz volt?

Igazából nem. Azt kell, hogy mondjam: kellettek az elmúlt évek ehhez. Kellett például, hogy olyan sokszor ezer egyesben szerepeljek, hogy kibújjak a párosokból és egyesben nézzek szembe önmagammal. Az ezer méterek megtanítottak egyesben versenyezni, és ezeknek is köszönhető, hogy ötszáz méteren most már magabiztosan tudok odaállni. Ezer méteren megtanultam átélni és kezelni a holtpontokat, amik most már csak felvillanó gondolatok. De kellett ehhez Csipes Feri is. Akinek a laza magabiztossága nem rak rám stresszt, aki sosem ringat hiú ábrándokba, mindig reális képet ad rólam. Nem mismásol, elmondja, ha csak a negyedik helyért küzdhetek, de azt is, ha valami nagyon jó. Feri remek szakember, jó szeme, érzéke van ehhez a sportághoz, s kilencvenkilenc százalékban bejön, amit mond. Pontosan ezért el is hiszed.

Most, a világbajnokság előtt mit mondott?

Nem mondom meg.

És ön mit érez?

Azt, hogy jól sikerült a felkészülés, és remekül érzem magam. Edzésen tízből kilencszer olyan időt tudok menni, amit szeretnék, begyakoroltuk a pályát és bízom benne, hogy fejben is elég erős leszek ahhoz, hogy meg tudjam csinálni. Az ezer párost is Farkasdi Ramónával és természetesen a négyest is.

A négyesben hogy érzi magát?

Most már jól érezzük magunkat mindannyian. Volt néhány edzés, ami nem úgy sikerült a lányokkal, ahogyan szerettük volna, de mindenki próbálta kijavítani a hibákat és az utolsó edzésen már jó érzésekkel szálltunk ki a hajóból.

Az Európa-bajnoksághoz képest mennyivel lesz nehezebb dolguk?

Szerintem mindenki jobb formában érkezik majd. A fehéroroszok biztosan változtatnak, a németek is erősödnek, de a legnagyobb ellenfél Új-Zéland lesz.

Gondolta volna, hogy egyszer Új-Zéland lesz a fő rivális?

Nem, bár azt sem gondoltam volna, hogy én egyszer valaha ötszáz négyesben ülök majd.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók