Magyarországon is hódít a hawaii őrület

A SUP (stand up paddling vagyis deszkán állva evezés) Hawaii-ról indult el, mára pedig egyre többen hódolnak ennek a szenvedélynek világszerte, így Magyarországon is. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ennek megfelelően igyekszik minél több szabadidős eseményt szervezni a SUP-osoknak is.

Az Egyesült Államokban már életforma lett a SUP-ozás, gyerekek, felnőttek és idősek is gyakran azzal kezdik vagy fejezik be a napot, hogy felállnak a deszkájukra, és a napfelkeltében vagy a naplementében SUP-oznak egyet. Bár az óceáni evezéshez nem hasonlíthatóak a magyarországi körülmények, de hazánkban is rendkívül szép helyeken lehet hódolni ennek a sportágnak. Nem véletlen, hogy hobbi szinten már öt-hat éve is lehetett a Balatonon deszkát bérelni, ma pedig már számos áruházban megvásárolhatóak a felfújható deszkák.

„Nem kell, hogy azonnal a milliós karbondeszkával kezdje el valaki a sportágat, mindenki megtalálhatja a maga deszkáját, már a felfújható verzió is komoly stabilitással rendelkezik, így bármelyik strandon vagy tavon ki lehet próbálni” – mondta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviseletében Foltán László szabadidősport-szakágvezető.

Az MKKSZ tavalyelőtt a gyorsasági kajak-kenu Világkupa keretein belül rendezte meg első hivatalos SUP-versenyét Szegeden, tavaly pedig egy hat plusz egy futamból álló magyar bajnoki sorozatban is egymásnak feszülhettek a magyar SUP-osok.

A szabadidő szakág is tovább bővül az idén a SUP-pal. Az egyik első ilyen jellegű rendezvény a Harbour Summit lesz június 29-én a balatonlellei homokos strandon – tudtuk meg Foltán Lászlótól, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szabadidősport-szakágvezetőjétől. Itt több távon is próbára tehetik képességeiket az indulók, lesz hosszú- (3 kilométer) és sprintfutam (600 méter) is, de váltóversenyt is rendeznek. A rajt és a cél is a parton lesz, tehát a homokos partról kell befutni a vízbe, a szervezők egyfajta tengeri hangulatot próbálnak ezzel varázsolni a Balaton-partra. Mint minden más szabadidős eseménynél, így itt sem kell rendelkezni sportorvosi igazolással. Sőt, eszközöket is tudnak biztosítani a szervezők, egy jelképes összegért kajakot és SUP-ot is lehet bérelni.

„A Balaton-átevezésen is el lehet indulni SUP-pal, továbbá szervezünk majd SUP-os leevezést is a Dunán, a Rómairól a Kopaszi-gátra, ez valamikor júliusban lesz, a pontos időpont még szervezés alatt van. Egyre népszerűbb a SUP, nem csak világszerte, már hazánkban is, ezért szeretnénk minél több eseményt létrehozni, mert láthatóan van rá kereslet” – mondta Foltán László.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók