Mégse

Macon bajnoka ma is derűs

Mosolygós, kacagós lány volt – emlékszik vissza Balogh Anikó, a sportág hagyományainak és emlékeinek legnagyobb örzője a hajdani bajnoknőre, a Svájcban élő Pintér Hildára. A maconi diadal ma is elképesztően életvidám aranyérmesét - és egyben egyik utolsó élő szemtanúját - 85. születésnapján köszöntöttük.

Hír

– Hogyan találkozott első ízben a sportággal?

– Úgy emlékszem vissza, hogy az iskolában, ahová jártam Pesten, a tornatanárnő szólt nekem, hogy lesz egy két hónapos kajakos kurzus, szeretnék- e menni. Rögtön mondtam, hogy igen. Így kezdődött a pályafutásom. 16 éves voltam akkor.

– Mi tetszett meg benne leginkább?

– Az, hogy azonnal nagyon jól mentem. Mondta is az edzőm, hogy ha ilyen jól haladok, akár még olimpiai bajnok is lehet belőlem. Szeptembertől már az ő egyesületében folytattam a kajakozást, az Elektromosban. Meg is nyertem aztán mindig az ifjúsági versenyeket , egyesben és párosban is.

– Maconban Bánfalvi Klárával diadalmaskodott. Ő volt az állandó partnere?

– Cserélődtek a párjaim – összeraktak például Hartmann Cilivel is – de Klárival, aki két-három évvel idősebb volt nálam, mindig nyertünk.

– A legfényesebb érmük, az 54-ben vele szerzett világbajnoki arany ma már legendaszámba menő körülmények közt született…

– Az tényleg egy csoda volt! Nem számítottunk rá.

Fogalmunk se volt róla, hogy ilyen jók vagyunk. Csodálkoztunk és persze nagyon örültünk. Főleg az után, hogy a focisták csalódást okozó szereplése miatt ki se akartak engedni bennünket. Gondolom, ismert történet: Bánfalvi Klári meg pár fiú elrohant a sporthivatalba és kikönyörögte, hogy utazhassunk. Az utolsó pillanatban mentünk ki. Amikor visszajöttünk, akkor is alig volt hivatalos ünneplés, a focistákról beszélt még akkor is mindenki. A kajakosokkal akkor nem sokat foglalkoztak.

– Ezt követően is voltak még meghatározó versenyélményei?

– Tulajdonképpen nem. Miután ’56-ban kimentem Svájcba, még versenyeztem ugyan, háromszor megnyertem a bajnokságot is, de aztán megszületett a fiam. Onnantól ő volt a fontos.

– Hobbi szinten sem evezett tovább?

– Úgy igen. Sokáig kajakoztam , vagyis inkább „kajakozgattam” a Genfi tavon. Bár az nem igazán alkalmas erre. Tudja, a szél miatt. Hol innen fúj, hol meg onnan….

Dusika nevet és minden bizonnyal  cinkosan kacsint is egyet a vonal végén.  És megígéri, egyszer elmeséli, minek köszöntheti hihetetlen pozitív életszemléletét. Addig is szeretettel üdvözli a magyar sporttársakat és elismerését küldi a „fiataloknak”…  A maiaknak és a tegnapiaknak is…

Rendessy Eszter ifjúsági olimpiai bajnok!

Egészen ellenállhatatlan versenyzéssel a kajakos Rendessy Eszter aranyérmet nyert a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián a gyorsasági versenyben. Pálla Balázs a fiú kenusoknál a negyedik helyen végzett.

Hír

A lány kajakosoknál már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb időt evezte Rendessy Eszter (közel öt másodperccel volt gyorsabb a második legjobbnál), majd a kieséses rendszerben a 16 között 12 másodperccel győzte le a mexikói Andrea Rocha Doniast, a negyeddöntőben hét másodperccel a francia Romane Charayront, de az elődöntőben is hat másodperccel volt gyorsabb a kazah Stela Sukhanovánál.

A fináléban Katarina Pecsukova volt Rendessy Eszter ellenfele, legalábbis papíron, ugyanis – ahogy senkinek, úgy – a szlovák lánynak sem volt esélye a mi Esztink ellen, aki több mint öt másodperc előnnyel megnyerve a döntőt ifjúsági olimpiai bajnok lett!

Rendessy Eszter nagyon magabiztosan lett aranyérmes

A fiú kenusok versenye jóval szorosabb volt: Pálla Balázs a negyeddöntőbe negyedikként jutott tovább, ahol hatalmas csatában, mindössze 0,5 másodperccel, de megverte a brazil Diego Araujo Do Sacimentót. A fináléba jutásért nem bírt a kazah Dias Bakhraddinnal, így a bronzéremért küzdhetett. Az utolsó helyosztón a cseh Jiri Minarik egy hajszállal ugyan, de megelőzte Páll Balázst, aki végül a negyedikként zárt – ő előzetesen a legjobb ötbe szeretett volna kerülni, így túlteljesítette saját elvárásait.

A másik két magyar, Gönczöl Laura (lány kenu) és Kiss Ádám (fiú kajak) szombaton versenyez a gyorsasági szakágban, majd a vasárnapi pihenőnap után hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit.

Betonfalak között az olimpiai érmekért

Kiss Ádám szerint a Buenos Aires-i pálya egyszerűen alkalmatlan a versenyzésre, ennek ellenére dobogós helyekért küzdenének a magyar kajak-kenusok pénteken és szombaton a gyorsasági szakágban az ifjúsági olimpián.

Hír

Rendessy Eszter, Kiss Ádám, Pálla Balázs és Gönczöl Laura sem volt még ilyen távol Magyarországtól, de viszonylag gyorsan sikerült mindannyiuknak akklimatizálódni Argentínában.

–  Mennyire ment könnyen az átállás?
Rendessy Eszter: – Engem egyáltalán nem zavart meg az átállás, szerencsére végig jól viseltem.
Gönczöl Laura: – Én sem éreztem volna, hogy nehéz lenne átállni, amióta itt vagyunk, azóta jól érzem magam.
Kiss Ádám: – Az első három nap fokozatosan nehezedtek az edzések, én a negyedi napon voltam a legfáradtabb, akkor át is álltam, és azóta jól vagyok.
Pálla Balázs: – Az elején nehéz volt, de utána egyre jobban mentek az edzések.

– Milyen a versenyhelyszín?
Rendessy Eszter: – Két betonfal között kell evezni, és ez eléggé megnehezíti a dolgunkat, viszont az argentinok szerintem nagyon kedvesek.
Gönczöl Laura: – A pályával az a baj, hogy egyszerre nagyon sokan eveznek, és ezért nem igazán tud megnyugodni a víz, de ez versenyre talán jobb lesz.
Kiss Ádám: – Nem jó, mert betonfalak között evezünk, és azok visszaverik a hullámokat, így szinte soha nincs jó víz. Őszintén szólva,

szerintem ez a pálya versenyzésre alkalmatlan.

Az öltöző elég messze van a víztől, emiatt már kétszer meg is fáztam.
Pálla Balázs: – Egyetértek az előttem szólókkal, nem igazán jó a pálya a két betonfal miatt.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett gyorsaságiban és szlalomban?
Rendessy Eszter: – Gyorsaságiban a víz minősége miatt szeretném, ha nem billegnék. Szlalomban pedig egy hibátlan pályát szeretnék, majd meglátjuk, ez mire lesz elég.
Gönczöl Laura: – Gyorsaságiban egy dobogós hellyel már nagyon elégedett lennék. Szlalomban pedig csak minél jobban szeretném teljesíteni a pályát.
Kiss Ádám: – Gyorsaságiban egy dobogós helyezéssel, mondjuk a legfelsővel. Szlalomban pedig nincsenek elvárásaim magam felé, minél jobban meg szeretném csinálni a pályát.
Pálla Balázs: – Mindkettőben egy top ötnek nagyon örülnék.

A verseny helyszíne finoman fogalmazva sem ideális

– Mi az eddigi legjobb élményed, mióta Buenos Airesben vagy?
Rendessy Eszter: – Amikor szurkolhattunk a többi magyarnak, mert nagyon jó hangulat volt, és remekül éreztük magunkat.
Gönczöl Laura: – Nincs legjobb élmény, de nagyon sok jó van. Örülök, hogy megismerkedhettünk más sportolókkal, és itt folyamatosan nagyon jó a hangulat.
Kiss Ádám: – A megnyitó tetszett eddig a legjobban.
Pálla Balázs: – Nagyon tetszett, hogy élőben láthattam különböző sportokat, mint például a súlyemelést vagy a vívást.

Pénteken és szombaton rendezik a gyorsasági versenyeket (pénteken a lány kajak és a fiú kenu kezd, majd szombaton a fiú kajak és a lány kenu következik). A szlalom hétfőn és kedden lesz. A versenyek eredményeit ide kattintva lehet nyomon követni, de a Facebook-oldalunkon mi is beszámolunk a magyarok szerepléséről.