Mégse

Lucz Anna megvédte címét

Izgalmas versenyben szerzett ismét világbajnoki címet U23 K-1 200 méteren Lucz Anna. Szombaton dobogóra állhatott még Rendessy Eszter az ifik között K-1 200-on, valamint az ifjúsági kenu kettesben a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros is, szintén a legrövidebb távon. Az 500 méteres selejtezőkből délután minden magyar egység továbbjutott.

Hír

“Délután már erősítettem is Blankával – mesélte nevetve a világbajnoknő, aki K-2 200 méteren Kiss Blankával rajthoz áll majd a szegedi felnőtt világbajnokságon is – A rajtom tényleg jól sikerült, éreztem, hogy vezetek, de a táv felétől nagyon jött fel rám az orosz lány, aki tavaly is második lett mögöttem, a célba érve nem tudtam eldönteni, hogy melyikünk nyert, szerencsére megláttam a parton a szüleimet, akik nagyon örültek, akkor már éreztem, hogy meglett.”

Lucz Anna 16 századdal verte meg Kristina Kovnirt, a harmadik helyezett a dán Iversen lett.

“A tavalyi győzelem könnyebb volt, akkor meglepetésre nyertem, idén pedig már az volt az elvárás, hogy újra világbajnok legyek. Nem úgy sikerült a pálya, ahogy szerettem volna, sokat álltam a rajt előtt, ideges is voltam, szerintem ennek köszönhető, hogy már féltávnál elkötöttem, így a jó rajt ellenére majdnem utolértek. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy mégis sikerült nyerni, mostantól gőzerővel készülök a felnőtt világbajnokságra” – tette hozzá a 20 éves klasszis.

Rendessy Eszter pénteken a női négyes tagjaként lett világbajnok, szombaton ifi K-1 200 méteren szerzett harmadik helyet. Ifjúsági olimpiai bajnokunk tavaly 500 egyesben aranyérmes, idén abban a számban Kőhalmi Emese indul, most viszont megmutatta, hogy a legrövidebb távon is a legjobbak közé tartozik, fehérorosz és olasz ellenfele mögött lett bronzérmes.

Ahogy bronzérmes lett a Gönczöl Laura, Opavszky Réka duó is ifjúsági C-2 200 méteren. A magyar páros óriási versenyben szerezte meg a harmadik helyezést a kínai és a kanadai egység mögött. Gönczöl Laura egyesben is bejutott a C-2 200-as döntőbe, ahol hetedik helyezést szerzett, míg az U23-as női C-2-es A-döntőben kilencedik lett a Kisbán Zsófia, Bragato Giada összeállítású magyar hajó, szintén a legrövidebb távon.

Jól szerepelt a magyar válogatott a délutáni 500 méteres selejtezőkben is, ezen a távon ugyanis minden egységünk versenyben maradt.

Egyból a holnapi döntőbe jutott futamgyőztesként ifjúsági K-4 500 méteren az Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor, Vajda Bence összeállítású egység, az U23-as férfi négyes, amelyben Béke Kornél, Varga Ádám, Németh Viktor és Koleszár Mátyás foglal helyet, Pup Noémi U23 K-1-ben, a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter duó ifi K-2-ben, valamint a címvédő Biben Karina, Bakó Olga összeállítású U23-as kajakpáros.

Előfutam másodikként jutott a döntőbe a Gönczöl Laura, Opavszky Réka ifi kenupáros, az U23-as női kenus mezőnyben pedig Kisbán Zsófia és Bragato Giada került harmadik helyével egyből a fináléba.

Szintén nyerte előfutamát Kőhalmi Emese és Rédl András, mindketten ifjúsági K-1-ben, ők a középfutamban folytathatják, ahogy U23 K-1-ben Gecse Márton, ifjúsági C-4-ben Horváth Benedek, Kollár Kristóf,  Hodován Dávid, Besenyei Ádám, U23 C-2-ben pedig a Zombori Dominik, Koleszár Zoltán páros.

Az összetartozás szimbóluma a Nagy Hideg-hegy Futás

A hétvégén ismét nagy sikerrel rendezték meg a Nagy Hideg-hegy Futást, mintegy ezer résztvevővel, köztük olimpiai bajnokokkal.

Hír

„A váciak már edzésként régóta futnak fel a hegyre, a szövetség szervezésében pedig körülbelül tíz éve rendezzük meg az eseményt – kezdte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség részéről Weisz Róbert. – Legalább ezren vettek részt a hétvégi futáson, amely ismét megmutatta a sportágunk erejét,

remek szimbóluma ez az összetartozásnak.

Sok válogatott kajakos és kenus volt itt, maratonisták is, pedig nem kötelező jellegű esemény számukra. A sportágunkon kívüli résztvevőket is várjuk minden évben, és szerencsére sok más sportág képviselője el szokott jönni, de civilek is rendre felfutnak velünk a hegyre. Szülők hozzák a gyerekeiket, az idősebbek pedig csak feltúráznak. Aki felér a csúcsra, az kap egy pohár teát és egy csokit, ezt például most Vaskuti Istvántól, tehát egy olimpiai bajnoktól vehették át a résztvevők.”

De a futók között is volt olimpiai bajnok, hiszen Vajda Attila is felfutott a csúcsra, akárcsak a sportág olyan legendája, mint Kása Ferenc, aki a Nagy Hideg-hegy Futás kitalálójával, Babella Lászlóval évről évre „vérre menő” különharcot vív.

A versenyt egyébként a férfiaknál Bíró Dominik (Göd SE) nyerte, a lányoknál pedig a tavalyi győztes Csonka Eszter (Építők) megvédte címét.

Az MKKSZ a versenyen résztvevő kajak-kenu szakosztályok részére minden évben egy MK-1 kajakot és egy MC-1 kenut ajánl fel. A hajók kisorsolására hagyományosan a rajtnál lévő parkolóban, a versenyt követően kerül sor. A sorsoláson azok az egyesületek vehetnek részt, amelyek legalább öt fővel indultak. Ezúttal az MK1 kajakot a VVSI, az MC1 kenut a Törökbálinti Kenusiskola nyerte.

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.