Kulifai Tamás Györgyjakab Mátévál párban maratonban állhatott fel a dobogó tetejére

Az időjárás vasárnap kegyesebb volt a ráckevei maratoni válogató részvevőihez. Bár a szombatinál hűvösebb volt a hőmérséklet, nagy hullámokkal ezúttal nem kellett megbirkózniuk a párosoknak. Férfi kajakban Györgyjakab Máté és Kulifai Tamás, nőiben Kiszli Vanda és Mihalik Sára, kenuban Dóri Bence Balázs és Koleszár Zoltán győzött.

Ráckeve
Hír

A hölgyeknél Kiszli Vanda és Mihalik Sára párosa nyerte meg a ráckevei maratoni válogatót, az Atomerőmű SE és a MULTI versenyzői a Czéllai-Vörös Zsófia, Csernák Edina, valamint a Katona Lili, Váczai Enikő kettőst győzték le a versenyben.

„Kiszli Vandáék, valamint Czéllai-Vörös Zsófiék hamar leszakították a harmadik párost, végig együtt, váltott vezetéssel mentek, majd az utolsó kiskörben, az utolsó fordulóban Vandáék megindultak és meg is nyerték a versenyt” – mondta Weisz Róbert, a maratoni szakág vezetője.

Nagy izgalmakat hozott a férfi kajak párosok versenye, amelyben óriási párharc alakult ki Kulifai Tamás és Györgyjakab Máté, valamint a Mészáros Márton és Gere Bálint alkotta duó között.

„A két páros felváltva vezetett a versenyben, pedig volt két olyan futószakasz is, amelynek a végét elrontották Kulifai Tamásék. Mégis utóbbiak annyira frissek és gyorsak voltak, hogy könnyedén tudtak ledolgozni öt-hatszáz méteres hátrányt. Az utolsó fordulóra együtt mentek, s a célegyenesben Györgyjakabék erősebbnek bizonyultak Mészáros Mártonéknál, meg is nyerték a versenyt. Érdekesség, hogy a gyorsasági szakágra készülő Kulifai a maratonra oda tudott állni és technikailag nagyon jó pályát ment párjával – mondta a szakágvezető. Ebben a számban a harmadik helyet a lágymányosiak, vagyis Mészáros Márton Sándor és Zöllner Dániel szerezte meg.

A férfi kenusok versenyében két induló volt. Dóri Bence Balázs és Koleszár Zoltán párosa a negyedik futás utáni alsó fordulóban minimális előnyre tett szert, amelyet végig meg tudott őrizni a Bakó Tamás, Laczó Dániel kettőssel szemben.

Az ifjúsági versenyzők válogatójáról külön beszámolót közlünk.

Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) döntése értelmében 2022-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági világbajnokságot az ifjúsági és U23-as korosztálynak. Így 2005 és 2014 után már harmadszorra lesz Magyarország a házigazdája a sportág legrangosabb utánpótlás regattájának.

Hír

Az ICF pénteken, tokiói ülésén határozott a különböző szakágak világbajnokságainak helyszíneiről.

A kanadai Dartmouth harmadszor lesz a felnőtt gyorsasági vb házigazdája 2022-ben, korábban 1997-ben és 2009-ben volt ezen a helyszínen az év legjelentősebb versenye. Ugyanebben az évben a szlalom világbajnokság Augsburgban, a felnőttek maratoni vb-je a portugáliai Ponte de Limában, a vadvízi- és a kajakpóló világbajnokság Franciaországban lesz, a sárkányhajó szakág legjobbjai pedig Ukrajnában versenyeznek majd.

Magyar szempontból azonban a legfontosabb, hogy a 2022-es ifjúsági és U23-as világbajnokságot ismét Szeged rendezheti meg.

„A magyar sport és azon belül a mi sportágunk világszintű megbecsültségét mutatja, hogy ismét ilyen rangos verseny lesz Szegeden – mondta a hír hallatán Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány. – A hazai utánpótlásnak nagy lehetőség ez, hiszen a jelenlegi 12-17 éveseink számára óriási motivációt jelenthet, hogy 5 év múlva, ifiként, vagy akár U23-as versenyzőként hazai közönség előtt szerepelhetnek, ha kijutnak a világbajnokságra.”

A szövetség elnöke is hatalmas sikernek tartja, hogy Szeged újabb fontos világbajnokság otthona lesz. Schmidt Gábor bízik abban, hogy rövidesen a szlalom-szakágak legjobbjai is versenyezhetnek majd Magyarországon.

„Az ICF mai döntése kiemelkedő sportdiplomáciai siker számunkra, az amúgy is bombaerős magyar utánpótlásnak pedig ez valóban újabb nagy lökést adhat. A 2005-ben és 2014-ben megrendezett szegedi verseny után korcsoportok kaptak szárnyakat és az utánpótlás vb-n elért jó eredmény után rövidesen berobbantak a felnőtt nemzetközi mezőnybe is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Magyarországon a szlalom szakágban is elinduljon az utánpótlásnevelés. Ezzel párhuzamosan minden megteszünk azért, hogy ebben az olimpiai szakágban is rangos nemzetközi utánpótlásversenyt rendezhessünk itthon a következő években” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A Szegedi Olimpiai Központban a fejlesztések és felújítások nem állnak meg a következő másfél évben. A létesítményben idén májusban felnőtt gyorsasági világkupa lesz, jövőre pedig a nemzetközi kajak-kenu sportág legrangosabb regattájának, a felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából: