Kötélmászás, sárban kúszás Liberecben

Spartan Race

Felesége, Linda javaslatára új feltöltődést és kikapcsolódást talált magának Pauman Dániel az őszi időszakra. Olimpiai ezüstérmes kajakosunk a múlt hétvégén részt vett a libereci Spartan Racen. Úszott, futott, dagonyázott – kőkeményen.

A Spartan Race az Egyesült Államokból indult extrém akadályfutásos verseny sorozat, amelynek nagy hagyományai vannak Európában is. Az elmúlt hétvégén a csehországi Liberecben rendeztek egy versenyt, amelyre feleségével és szomszédjával elutazott olimpiai ezüstérmes kajakosunk, Pauman Dániel is, akinek óriási élményt jelentett a viadal.

Ezekben a versenyekben az a jó, hogy a távot sosem lehet pontosan előre tudni, csak nagy vonalakban. Ezúttal húsz kilométer körüli távra készültünk, végül 28 kilométer lett, s a rutinosabb versenyzők véleménye szerint az év egyik legbrutálisabb versenyét sikerült összehozni a szervezőknek. Elég, ha csak azt mondom, hogy már négy kilométernél át kellett úszni oda-vissza egy tizenhárom fokos tavat, majd később egy sípályára kellett felcipelni 30-40 kilogrammos homokzsákot. Kötélmászás, sárban kúszás, dárdavetés, falmászás is szerepelt a repertoárban, s ha valakinek nem sikerült egy feladat, akkor harminc darab négyütemű fekvőtámasz volt a büntetése, amelyet szigorú bírák számoltak le – mesélte Pauman Dániel, aki szerint joggal vetődik fel az emberekben: ki annyira lökött, hogy ezért még fizessen is nevezési díjat. – A feleségemnek ez már a második ilyen versenye volt, az ő ötlete alapján indultam én is. Hatalmas élmény, hogy az ember feszegetheti a határait, miközben önzetlenül segíti a többi versenyzőt. Szerintem bőven belefér az őszi felkészülésembe egy-két hasonló extrém kiruccanás az ilyenkor megszokott evezésből. Egyébként mindhárman teljesítettük a távot, a feleségemre, Lindára nagyon büszke vagyok, engem is inspirál, hogy ilyen stramm és kitartó. Három hét múlva Tokajban újra rajthoz állunk, s alig várom, hogy újra versenyezhessek.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók