Kedden rajt a kajak-kenu pályán!

EYOF

Tegnap színvonalas megnyitóval kezdetét vette a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győrben. Az ünnepségen többek között a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán is vitte a lángot, míg az eskü szövegét az edzők képviseletében a kétszeres olimpiai bajnok Kőbán Rita mondhatta el.

Színpompás megnyitó, színvonalas műsor, speciális karkötők – ezek is részei voltak vasárnap éjszaka a győri EYOF megnyitójának, amelyre több ezren voltak kíváncsiak. Az ünnepségen elsőként Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Szervezőbizottságának elnöke köszöntötte a sportolókat, az esemény részvevőit: „Csodálatos ez a pillanat, amelyet most együtt élhetünk át, és amelyről 2011 óta álmodtunk. Lassan hét éve készülünk arra, hogy Magyarországon köszöntsük Európát, hogy Győrben fogadjuk ötven ország legjobb 14-18 év közötti sportolóit és valamennyi kedves vendégünket. Most, a mai nyitóünnepséggel elkezdődik az az izgalmas egy hét, amelyet mindannyian nagyon vártunk: sportolók, bírók, szurkolók, önkéntesek, vendégek és a szervezők is. Az EYOF-nak köszönhetően most erre az időszakra mindannyian egy nagy családdá válunk” – fogalmazott Borkai Zsolt, aki kiemelte sportolóként maga is megtapasztalhatta, hogy mekkora erőt, mekkora lendületet ad az, amikor jó körülmények között, rengeteg szurkoló előtt, kitűnő ellenfelek ellen mérettetheti meg magát az ember.

Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnöke után Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszéde következett, aki hangsúlyozta, amit már többször is megtapasztalhattunk, hogy sportnemzet a magyar.

„Testben és lélekben egészséges, bátor és büszke nemzetnek ismernek minket az egész világon. Bízunk a saját erőnkben és hiszünk a saját képességeinkben” – mondta a miniszter, aki szerint az első napok tapasztalata arra enged következtetni, hogy a szervezéssel is jelesre vizsgázunk.

A program a sportolók, a játékvezetők, végül az edzők fogadalomtételével folytatódott. Az olimpiai zászló bevonulása után a versenyzők nevében Fehér Nóra tornász, az edzők részéről Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a bírók nevében Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetője mondta el az esküt szövegét.

A látványos sportolói bevonulás után egy rövid film segítségével követhettük nyomon az EYOF-láng útját, amellyel már a megnyitó helyszíne felé is neves sportolók futottak, míg nem végre megérkezett a stadionba. A jelen nagy alakjai, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó, Görbicz Anita háromszoros BL-győztes kézilabdázó, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, kézről kézre adta a fáklyát, míg végezetül a színpadon elhelyezett hatalmas Győr felirat ipszilonjában Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtotta meg az EYOF lángot.

A megnyitó utolsó részében igazi buli-hangulat uralkodott az ETO Stadionban. Színpadra álltak Magyarország legkülönlegesebb tehetségkutató műsorának sztárjai, a virtuózok és színpadra lépett a Kerekes Band is és természetesen a The Biebers, amely a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dalának szerzője és előadója, Itt és Most dalával. Az igazi buli hangulatról pedig Steve Aoki, a világ egyik legsikeresebb DJ-e gondoskodott.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkednek a 14-18 év közötti fiatalok. Győrben az egy hét alatt 50 országból 2500 sportoló versenyez és képviseli hazáját, a magyar színeket 152 fiatal versenyző.

A kajak-kenu versenyek kedden kezdődnek, magyar részről hat sportoló, kajakban Szellák Szabina, Rendessy Eszter, Keresztes Kristóf és Opavszky Márk, kenuban Molnár Csenge és Horváth Benedek száll vízre.

Kedden 8.30-tól az 500 méteres kvalifikációs futamokat rendezik meg, K-1, C-1, K-2, C-2 mix, valamint K-4 mix vár a versenyzőkre a nap során, majd szerdán 9 órától a középfutamokat, 15 órától ezen szám döntőit bonyolítják le. A csütörtöki szünnapot követően pénteken 8.30-tól a 200 méteres kvalifikációs futamok (K-1, C-1, K-2, C-2 mix, K-4 mix) futamok következnek, szombaton 9-től a középfutamok, 15 órától a döntők lesznek megtartva. Mindkét döntős napon 8-8 számban avatnak győzteseket. A versenyre a belépés díjtalan.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók