Mégse

Karnyújtásnyira a hat férfi kajakos kvóta

A férfi kajak négyes 500 méteren kiváló versenyzéssel bejutott a döntőbe, ezzel közel került a négy olimpiai kvótához a szegedi világbajnokságon. A Kammerer Zoltán, Gál Péter páros szintén fantasztikusan ment, és a döntőbe jutással ugyancsak karnyújtásnyira van a másik két kvótától. Kozák Danuta külön csatát vívott Lisa Carringtonnal, de a végső ütközet vasárnap várható. A szombat délutáni történések összefoglalója.

Hír

A délutáni középfutamok a női K-1 500 méteres olimpiai számmal indultak, a két legnagyobb esélyes, Kozák Danuta és Lisa Carrington pedig egy futamba, ráadásul egymás mellé került. A délelőtt 200 méteren magabiztos győzelmet arató új-zélandi versenyző közvetlenül a rajt után az élre állt, volt, hogy egy hajóval is vezetett Kozák előtt, a végére ebből egy fél hajó lett. Carrington nyerte a középfutamot ötszörös olimpiai bajnokunk előtt, de emlékszünk arra, hogy a férfi K-1 1000 méter középfutamában is Fernando Pimenta megelőzte Kopasz Bálintot, a szombati döntőben pedig tudjuk, hogy mi történt…

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak páros következett 1000 méteren, tehát egy újabb olimpiai számban. Az előfutamban nem mentek jól, a 41 éves Kammerer el is mondta, hogy ennél sokkal jobban fognak evezni a középdöntőben, kiderült, hogy nem beszélt mellé. Hamar az élre álltak, és nagyon sokáig vezettek is. A hajrában az olaszok elléptek a mezőnytől, a magyar páros pedig a franciákkal és az ukránokkal volt nagy harcban a döntőbe jutásért, hiszen az első három került a fináléba. A remekül versenyző Kammererék végül a franciák mögött, de az ukránok előtt végeztek, így készülhetnek a fináléra, amely az olimpiai kvóta szempontjából rendkívül fontos lesz.

Gál Péter: „Így terveztük, az elején el akartunk indulni, és minél tovább nyomni. Reméltük, hogy a közönség a végén behúz bennünket. A szurkolóknak köszönhetően még tudtunk gyorsulni is, nélkülük ez nem sikerült volna.”

Kammerer Zoltán: „Most mindent kiraktunk magunkból erre a pályára. Ezzel az idővel az első középfutamot meg is nyertük volna. Biztattuk egymást, de

csak titkon mertük remélni, hogy eljutunk a döntőig.

Ennél is nagyobb hittel és elszántsággal kell versenyeznünk vasárnap, és akkor bármi lehet.”

A délutáni program egyik legjobban várt eseménye a férfi kajak négyesek 500-as versenye volt, amelyben a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István egység úgy állhatott rajthoz a középfutamban, hogy ha az első három hely valamelyikén végez, akkor bejut a döntőbe. Ehhez mérten is jöttek ki a rajtból, sokáig vezettek, a szlovákok csak az utolsó métereken tudták megelőzni őket. A második hellyel tehát megvan a döntő, ahol az első hét hely valamelyikén kell végezni a négy kvótáért.

Biztosan nem szerez viszont kvótát Kiss Tamás kenu egyes 1000 méteren, miután itt is a középfutam első három helyezettje jutott a döntőbe. Olimpiai bronzérmesünk egy rossz rajtot követően nem tudta tartani a lépést a Dos Santos, Fuksa, Kaczor hármassal, és végül a negyedik helyen ért célba, így a B döntőben szerepelhet.

Hajdu Jonatán viszont rendkívül kellemes meglepetést okozott a szurkolóknak és saját magának is azzal, hogy C-1 200 méteren fantasztikus versenyzéssel megnyerte középfutamát, ezzel bejutott a döntőbe. „Abban bíztam, hogy az első háromba bekerülök, de erre a futamgyőzelemre nem számítottam. Minden nap érzem, hogy el tudok úgy rajtolni, mint régen, csak a táv második felét nem mindig tudom megcsinálni. Most szerencsére sikerült.

Úgy éreztem, hogy nincs rajtam semmi teher,

zért is sikerült ilyen jól mennem. Meglátjuk, a döntőben ez mire lehet elég” – mondta a futam után Hajdu Jonatán, aki 500 párosban Fekete Ádámmal már szerzett egy ezüstérmet Szegeden.

A világbajnokság vasárnap zárul a Maty-éren.

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.

Elrajtolt a felkészülés Tokióra

Elindult a felkészülés a jövő évi tokiói olimpiára és paralimpiára, ebből az alkalomból tartott sajtóreggelit csütörtökön a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). Schmidt Gábor elnök az eseményen azt mondta: öt éremmel, közte legalább két arannyal elégedett lenne a japán fővárosban. A szakvezetés abban bízik, hogy a parásoknak is összejön legalább egy érem, és két pontszerző helyezés a paralimpián.

start!
Hír

A csütörtöki sajtóeseményen az MKKSZ vezetője azzal kezdte, hogy felidézte az augusztusi, szegedi, kvalifikációs világbajnokságot, amelyen rendezőként szerinte az volt a legnagyobb siker, hogy meg tudták tölteni a lelátókat. A viadalon a magyar válogatott a megszerezhető 18-ból 13 kvótát begyűjtött, így, ahogy az elnök fogalmazott, nyugodtan fordulhatnak rá a 2020-as, olimpiai évre, és szeretnék ezúttal is sikerrel venni az akadályokat.

“Már megvannak a felkészülési tervek, a szokásosnál kicsit korábban, ezért köszönet Boros Gergely szakmai igazgatónak és a két szövetségi kapitánynak, s a terveket az elnökség egyhangúlag elfogadta – mondta az elnök. – Nagy menetelés áll előttünk, de

úgy érzem, felkészültünk.”

Schmidt Gábor beszélt arról is, hogy Szeged jövőre valószínűleg ismét gyorsasági világbajnokság házigazdája lesz a nem olimpiai számokban – még várnak a kormánygaranciára -, s a magyar szövetség egy balatoni helyszínnel pályázik a 2021-es SUP-vb rendezési jogára is. Ez utóbbi, dinamikusan fejlődő szakágban az előző hétvégén 1 arany-, 1 ezüst-, és 1 bronzérmet szereztek a magyar csapat tagjai az ICF első ilyen világbajnokságán. A Maty-ér mellett Budapest is világverseny házigazdája lesz 2020-ban, miután – ugyancsak júliusban – Csepelen rendezik majd a maratoni Európa-bajnokságot.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta, a tavaszi pótkvalifikációs versenyeken szeretnék megszerezni a még hiányzó tokiói kvótákat, erre férfi K-1 200, K-2 1000, C-1 1000 és C-2 1000, valamint női C-1 200 méteren lesz lehetőség. Az európaiak két helyszínen, a racicei kontinentális kvalifikációs regattán (május 6-7.), majd a duisburgi világkupán (május 21-24.), a végső világkvalifikációs viadalon gyűjthetnek még indulási jogokat. A magyarok női kajakban már megszerezték a maximális hat kvótát, férfi kajakban és női kenuban még egy-egy, férfi kenuban pedig három indulási jogot szerezhetnek. A pótkvalifikációs versenyeken csak olyanok gyűjthetnek kvótát, akik eddig még nem szereztek.

A kapitány elárulta, hogy egy héttel a racicei viadal előtt válogatót rendeznek majd, ott dől el, kik szállhatnak harcba Csehországban, majd esetleg Németországban.

A versenyszezon így korán, már áprilisban elkezdődik, a május a pótkvalifikációról szól majd, júniusban pedig következik a romániai Eb, amely jó esélyt kínál a nemzetközi mezőny, a riválisok feltérképezésére.

“Speciális év lesz, várhatóan

a kontinensviadal után kialakul az ötkarikás csapat,

persze elképzelhető, hogy még ezt követően is szükség lesz változtatásokra – mondta Hüttner Csaba. – Ami a kajaknégyeseket illeti, a férfiaknál Racice előtt tartunk egy válogatót K-1 200 és 400 méteren, valamint K-2 500-on, s a legjobban teljesítő nyolc versenyzőből próbáljuk meg kialakítani a legjobb egységet. A női kvartett összeállítása az egyes teljesítmények és a csapathajós alkalmasság alapján fog kialakulni.”

Az MTI kérdésére válaszolva a szakvezető elmondta: adott esetben engedélyezett a duplázás, vagy akár a triplázás is az olimpián – 2016-ban, Rio de Janeiróban Kozák Danuta három számban versenyzett, s mindháromban aranyérmet szerzett -, de feltétel, hogy ez ne menjen az eredményesség rovására. Tokióban újdonság lesz, hogy az egyes és páros számokban akár két egység is képviselhet egy nemzetet, Hüttner Csaba ezzel kapcsolatban is azt mondta, hogy B egységet csak abban az esetben indítanak, ha az nem veszélyezteti az eredményességet, és a lehetőség kihasználása függ majd a kvótaszámtól is.

Weisz Róbert, a paraválogatott kapitánya emlékeztetett, hogy eddig három kvótájuk van a tokiói paralimpiára, ehhez a pótkvalifikációs versenynek számító jövő évi, duisburgi világbajnokságon még szeretnének hozzátenni 1-2 indulási jogot. Szerinte a hazai válogatókon komoly küzdelem várható, főleg a férfi KL-1-es kategóriában, Tokióban pedig az a cél, hogy minden versenyzőjük jusson be a döntőbe, s ott lehetőleg pontszerző helyen végezzen. A paraválogatottal kapcsolatban egy dobogós és további két pontszerző helyben reménykedik a szakvezetés.

Boros Gergely szakmai igazgató kiemelte, hogy idei, helyszíni élményeik alapján jó körülmények várják majd a csapatot a japán fővárosban, bár a magas hőmérséklet és páratartalom valószínűleg mindenkit kihívás elé állít.

“A küldöttségünk hagyományosan nem az olimpiai faluban, hanem egy pályához közeli szállodában lakik majd a verseny ideje alatt, már szervezzük az utazást és a hajók kiszállítását. A csapat első turnusa július 27-én, a második 29-én utazik ki Japánba, az olimpiai versenyek augusztus 3-án kezdődnek” – sorolta a szakember.

Elhangzott még, hogy az MKKSZ továbbra is elkötelezett a doppingellenes harcban, jövőre is elkülönít egy összeget erre a célra, s az olimpiai csapattagoknak – a Magyar Olimpiai Bizottság iránymutatása alapján – legalább négy ellenőrzésen át kell esniük a játékok előtt.