Mégse

Karnyújtásnyira a hat férfi kajakos kvóta

A férfi kajak négyes 500 méteren kiváló versenyzéssel bejutott a döntőbe, ezzel közel került a négy olimpiai kvótához a szegedi világbajnokságon. A Kammerer Zoltán, Gál Péter páros szintén fantasztikusan ment, és a döntőbe jutással ugyancsak karnyújtásnyira van a másik két kvótától. Kozák Danuta külön csatát vívott Lisa Carringtonnal, de a végső ütközet vasárnap várható. A szombat délutáni történések összefoglalója.

Hír

A délutáni középfutamok a női K-1 500 méteres olimpiai számmal indultak, a két legnagyobb esélyes, Kozák Danuta és Lisa Carrington pedig egy futamba, ráadásul egymás mellé került. A délelőtt 200 méteren magabiztos győzelmet arató új-zélandi versenyző közvetlenül a rajt után az élre állt, volt, hogy egy hajóval is vezetett Kozák előtt, a végére ebből egy fél hajó lett. Carrington nyerte a középfutamot ötszörös olimpiai bajnokunk előtt, de emlékszünk arra, hogy a férfi K-1 1000 méter középfutamában is Fernando Pimenta megelőzte Kopasz Bálintot, a szombati döntőben pedig tudjuk, hogy mi történt…

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak páros következett 1000 méteren, tehát egy újabb olimpiai számban. Az előfutamban nem mentek jól, a 41 éves Kammerer el is mondta, hogy ennél sokkal jobban fognak evezni a középdöntőben, kiderült, hogy nem beszélt mellé. Hamar az élre álltak, és nagyon sokáig vezettek is. A hajrában az olaszok elléptek a mezőnytől, a magyar páros pedig a franciákkal és az ukránokkal volt nagy harcban a döntőbe jutásért, hiszen az első három került a fináléba. A remekül versenyző Kammererék végül a franciák mögött, de az ukránok előtt végeztek, így készülhetnek a fináléra, amely az olimpiai kvóta szempontjából rendkívül fontos lesz.

Gál Péter: „Így terveztük, az elején el akartunk indulni, és minél tovább nyomni. Reméltük, hogy a közönség a végén behúz bennünket. A szurkolóknak köszönhetően még tudtunk gyorsulni is, nélkülük ez nem sikerült volna.”

Kammerer Zoltán: „Most mindent kiraktunk magunkból erre a pályára. Ezzel az idővel az első középfutamot meg is nyertük volna. Biztattuk egymást, de

csak titkon mertük remélni, hogy eljutunk a döntőig.

Ennél is nagyobb hittel és elszántsággal kell versenyeznünk vasárnap, és akkor bármi lehet.”

A délutáni program egyik legjobban várt eseménye a férfi kajak négyesek 500-as versenye volt, amelyben a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István egység úgy állhatott rajthoz a középfutamban, hogy ha az első három hely valamelyikén végez, akkor bejut a döntőbe. Ehhez mérten is jöttek ki a rajtból, sokáig vezettek, a szlovákok csak az utolsó métereken tudták megelőzni őket. A második hellyel tehát megvan a döntő, ahol az első hét hely valamelyikén kell végezni a négy kvótáért.

Biztosan nem szerez viszont kvótát Kiss Tamás kenu egyes 1000 méteren, miután itt is a középfutam első három helyezettje jutott a döntőbe. Olimpiai bronzérmesünk egy rossz rajtot követően nem tudta tartani a lépést a Dos Santos, Fuksa, Kaczor hármassal, és végül a negyedik helyen ért célba, így a B döntőben szerepelhet.

Hajdu Jonatán viszont rendkívül kellemes meglepetést okozott a szurkolóknak és saját magának is azzal, hogy C-1 200 méteren fantasztikus versenyzéssel megnyerte középfutamát, ezzel bejutott a döntőbe. „Abban bíztam, hogy az első háromba bekerülök, de erre a futamgyőzelemre nem számítottam. Minden nap érzem, hogy el tudok úgy rajtolni, mint régen, csak a táv második felét nem mindig tudom megcsinálni. Most szerencsére sikerült.

Úgy éreztem, hogy nincs rajtam semmi teher,

zért is sikerült ilyen jól mennem. Meglátjuk, a döntőben ez mire lehet elég” – mondta a futam után Hajdu Jonatán, aki 500 párosban Fekete Ádámmal már szerzett egy ezüstérmet Szegeden.

A világbajnokság vasárnap zárul a Maty-éren.

A kedd megint mozgalmas lesz

Június 2-án, délelőtt női C-1 200 méteren, délután pedig női C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren rendeznek tesztversenyt Szolnokon. A cél továbbra is az, hogy a magyar élmezőny tagjai versenyzési lehetőséghez jussanak, közben Hüttner Csaba szövetségi kapitány a csapathajók lehetséges összeállításait teszteli.

TESZTVERSENY 2.
Hír

Ezen a héten a férfi párosok szálltak vízre 1000 méteren, június 2-án (kedden) a edzésverseny-sorozat újabb olimpiai számokkal folytatódik. 

“Női kenuban van egy rendkívül ütőképes párosunk – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső évek óta professzionálisan készül a C-2 500 méterre, ők 2019-ben ebben a számban világbajnoki ezüstérmet szereztek, szeretném látni, hogy most hol tartanak a felkészülésben. NC-1 200 méteren viszont tavaly nem jött össze a kvótaszerzés, így a mostani tesztversenyen

azt a kenust keressünk,

aki jövőre sikeres lehet a szegedi pótkvalifikációs viadalon. A férfi K-4-ben pedig a csapathajók lehetséges összeállításait teszteljük, a számban tavaly kvótát szerző versenyzők mellett vízre szállnak majd más izgalmas egységek is.” 

A tavalyi szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezést-, és négy olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak a Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes. Ebből az egységből most kimarad a szegediek többszörös világbajnoka, Birkás Balázs, helyette a betegség után visszatérő Molnár Péter ült vissza a hajóba. 

“Idén tavasszal is többféle összeállításban teszteltük a négyest, az edzőnk, Hüvös Viktor úgy döntött, hogy

most nélkülem próbálja ki

az egységet az edzésversenyen – mondta Birkás Balázs. –   Nem izgatom magam ezen, hiszen a jövő évi válogatók még messze vannak, addig bármi történhet. – A kapitány kérésének megfelelően beültem egy másik négyesbe, Balaska Márkkal, Dombvári Bencével, és Csizmadia Kolossal indulok majd kedden. Ellenfeleink évek óta K-4-ben versenyeznek, a mi hajónkban pedig Balaska Márk és Csizmadia Kolos elsősorban a 200 egyesre készül, Bence pedig az 1000 párosra, ennek ellenére megpróbálunk mindent kihozni ebből a lehetőségből” – mondta a kétszeres világbajnok, aki jelenleg Szegeden készül, és egyesben kifejezetten jó formában érzi magát. 

A versenyen egy harmadik négyes, a tavalyi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Varga Ádám összeállítású hajó is vízre száll majd.   

Az eseményen minden egység két óra különbséggel, kétszer teljesíti a távot. A női C-1-es futamok délelőtt 10-kor, és délben, a női kenu párosok versenyei 15.10, és 17.10-kor kezdődnek, a férfi 500 négyesek pedig 15.00-kor és 17.00-kor csapnak össze. A futamokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán élőben közvetítjük!

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt.