Mégse

Karnyújtásnyira a hat férfi kajakos kvóta

A férfi kajak négyes 500 méteren kiváló versenyzéssel bejutott a döntőbe, ezzel közel került a négy olimpiai kvótához a szegedi világbajnokságon. A Kammerer Zoltán, Gál Péter páros szintén fantasztikusan ment, és a döntőbe jutással ugyancsak karnyújtásnyira van a másik két kvótától. Kozák Danuta külön csatát vívott Lisa Carringtonnal, de a végső ütközet vasárnap várható. A szombat délutáni történések összefoglalója.

Hír

A délutáni középfutamok a női K-1 500 méteres olimpiai számmal indultak, a két legnagyobb esélyes, Kozák Danuta és Lisa Carrington pedig egy futamba, ráadásul egymás mellé került. A délelőtt 200 méteren magabiztos győzelmet arató új-zélandi versenyző közvetlenül a rajt után az élre állt, volt, hogy egy hajóval is vezetett Kozák előtt, a végére ebből egy fél hajó lett. Carrington nyerte a középfutamot ötszörös olimpiai bajnokunk előtt, de emlékszünk arra, hogy a férfi K-1 1000 méter középfutamában is Fernando Pimenta megelőzte Kopasz Bálintot, a szombati döntőben pedig tudjuk, hogy mi történt…

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak páros következett 1000 méteren, tehát egy újabb olimpiai számban. Az előfutamban nem mentek jól, a 41 éves Kammerer el is mondta, hogy ennél sokkal jobban fognak evezni a középdöntőben, kiderült, hogy nem beszélt mellé. Hamar az élre álltak, és nagyon sokáig vezettek is. A hajrában az olaszok elléptek a mezőnytől, a magyar páros pedig a franciákkal és az ukránokkal volt nagy harcban a döntőbe jutásért, hiszen az első három került a fináléba. A remekül versenyző Kammererék végül a franciák mögött, de az ukránok előtt végeztek, így készülhetnek a fináléra, amely az olimpiai kvóta szempontjából rendkívül fontos lesz.

Gál Péter: „Így terveztük, az elején el akartunk indulni, és minél tovább nyomni. Reméltük, hogy a közönség a végén behúz bennünket. A szurkolóknak köszönhetően még tudtunk gyorsulni is, nélkülük ez nem sikerült volna.”

Kammerer Zoltán: „Most mindent kiraktunk magunkból erre a pályára. Ezzel az idővel az első középfutamot meg is nyertük volna. Biztattuk egymást, de

csak titkon mertük remélni, hogy eljutunk a döntőig.

Ennél is nagyobb hittel és elszántsággal kell versenyeznünk vasárnap, és akkor bármi lehet.”

A délutáni program egyik legjobban várt eseménye a férfi kajak négyesek 500-as versenye volt, amelyben a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István egység úgy állhatott rajthoz a középfutamban, hogy ha az első három hely valamelyikén végez, akkor bejut a döntőbe. Ehhez mérten is jöttek ki a rajtból, sokáig vezettek, a szlovákok csak az utolsó métereken tudták megelőzni őket. A második hellyel tehát megvan a döntő, ahol az első hét hely valamelyikén kell végezni a négy kvótáért.

Biztosan nem szerez viszont kvótát Kiss Tamás kenu egyes 1000 méteren, miután itt is a középfutam első három helyezettje jutott a döntőbe. Olimpiai bronzérmesünk egy rossz rajtot követően nem tudta tartani a lépést a Dos Santos, Fuksa, Kaczor hármassal, és végül a negyedik helyen ért célba, így a B döntőben szerepelhet.

Hajdu Jonatán viszont rendkívül kellemes meglepetést okozott a szurkolóknak és saját magának is azzal, hogy C-1 200 méteren fantasztikus versenyzéssel megnyerte középfutamát, ezzel bejutott a döntőbe. „Abban bíztam, hogy az első háromba bekerülök, de erre a futamgyőzelemre nem számítottam. Minden nap érzem, hogy el tudok úgy rajtolni, mint régen, csak a táv második felét nem mindig tudom megcsinálni. Most szerencsére sikerült.

Úgy éreztem, hogy nincs rajtam semmi teher,

zért is sikerült ilyen jól mennem. Meglátjuk, a döntőben ez mire lehet elég” – mondta a futam után Hajdu Jonatán, aki 500 párosban Fekete Ádámmal már szerzett egy ezüstérmet Szegeden.

A világbajnokság vasárnap zárul a Maty-éren.

A Héraklész Gálán is bezsebelt egy díjat Kopasz Bálint

A hagyományos Héraklész Gálán négy kategóriában is jelöltek voltak kajak-kenusok, Kopasz Bálint meg is nyerte a díjat.

Hír

Az Uránia filmszínházban rendezett ünnepségen a 2019-es év korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnokságain legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket jutalmazták. A férfi egyéni kategóriában a felnőttek között világbajnoki címet nyert Kopasz Bálint győzelméhez nem igazán férhetett kétség. A még mindig csak 22 éves kajakost és edzőjét, édesanyját, Demeter Irént is díjazták.

A nők ugyanezen kategóriájában a korosztályos világbajnokságon aranyérmes Kőhalmi Emese negyedik lett. Másik két kategóriában viszont egyaránt a második helyen végeztek kajak-kenusok.

A világbajnoki címet nyert Szellák Szabina, Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka női kajak négyes a női kiscsapat, a K-2-ben ugyancsak világbajnoki aranyérmet szerző Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros pedig a férfi kiscsapat kategóriában lett második.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket.

A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában”

– hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremeti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással közel 1500 sportoló szárnyalását segítik a Héraklész Programban.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport egyik legfontosabb ágazata az utánpótlás-nevelés. “Ezúttal tizenhárom sportág hatvanhét sportolóját és harminc edzőjét díjazzuk, akik már most példaképek – fogalmazott az államtitkár. – Értetek fognak emberek millió szorítani,

ti lesztek azok, akiknek a hatására gyermekek ezrei kezdenek el sportolni”

– szólt az ifjú versenyzőkhöz Szabó Tünde, aki megköszönte a szülők és az edzők fiataloknak nyújtott segítségét is.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert éppen most tértek haza a lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról, ahol a 23 fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert. A MOB elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián több mint 160 magyar versenyző lesz jelen. “Megkockáztatom, hogy ott már mindenki héraklészes lesz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.

Megfertőződtem a Duna jó vízillatától – ma 85 éves Nánássy András

Január 18-án ünnepli 85. születésnapját Nánássy András, aki a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás nevelőedzője is volt. Ő készítette fel az olimpiára Tatai Tibort is, aki 1968-ban, Mexikóvárosban egyesben olimpiai bajnok lett.

Hír

„A Berzsenyi Gimnáziumba jártam a Markó utcába, az egyik osztálytársam mondta, hogy menjünk le kajakozni – kezdte el mesélni Nánássy András, hogy miként ismerkedett meg a kajak-kenuval. – Lementünk, de csak a tanmedencébe, ahol nem kajakosok, hanem evezősök edzettek. Nem voltam egy díjbirkózó alkat, nem is tetszett az evezés, ügyetlenül mozogtam. Akkor átjöttek a honvédos kajakosok, hogy menjünk át hozzájuk, próbáljuk ki a négyszemélyes kajakot.

Beültettek, és ott már egész jól mozogtam,

erre mondták, hogy ha van kedvünk, akkor menjünk le a Margitszigetre, így kezdtem el a Honvédban kajakozni. Annyira jó vízillata volt a Dunának, megfertőződtem tőle. Akkor még nem volt minden hétvégén verseny, ez csak később alakult ki, ezért sokat jártunk túrázni.”

Komolyabb eredményei versenyzőként nem voltak, magyar bajnokságon indult, de a válogatottba nem került be, 1955-ben bevonult katonának, két évvel később leszerelt, de már akkor, 22 évesen elkezdett fiatalokkal foglalkozni, segédedző, edző, majd szakedző lett. Dolgozott az MHS-ben, majd később az MTK-ban, utóbbi klubnál 29 éven át volt edző, majd technikai igazgatóként vonult vissza 1992-ben.

Edzőként egyre másra jöttek a sikerek, ő volt a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás nevelőedzője, legnagyobb eredményének a Wichmann Tamás, Petrikovics Gyula kenupáros olimpiai ezüstérmét tartja.

Noha edzőjének nem őt jelölte meg, de elmondása szerint a mexikóvárosi olimpián 1000 egyesben aranyérmes Tatai Tibort is ő készítette fel.

„Nagyon sikeres voltam akkoriban, egyre másra jöttek az eredmények, ezért Tatai Tibor odajött hozzám, hogy szeretne velem dolgozni. Elküldtem a szövetségi kapitányhoz, hogy neki kell eldöntenie foglalkozhatok-e vele. Innentől én edzettem őt, cipeltem a hajóját, még a motorcsónakomat is átalakítottam, hogy tudjam szállítani a hajóját, és a rendőrség ne kössön bele. Én voltam az esküvői- és a válókereseti tanúja is, de megmondom őszintén, van egy kis tüske bennem, mert azóta nem igazán beszéltünk.

Az olimpiáért akkor én kaptam nyolc ezer forintot és egy budapesti, éves kombinált autóbusz-villamos bérletet.

Még azt is felvállaltam, hogy Wichmann Tamás megorrolt rám, hogy egy riválisát készítem fel, ráadásul a verseny előtt két nappal ők szétlövésben döntötték el Mexikóvárosban, hogy melyikük indul egyesben. De Tamással a 90-es évek elején leültem az MTK egyik elnökségi ülése után, és egy hosszú beszélgetéssel mindent tisztáztunk. Azóta is nagyon jóban vagyunk, kiváló a kapcsolatunk, sokat beszélünk, most is felhívtam, hogy gratuláljak neki az életműdíjhoz.”

Tanítványai közül kiemelte még Árva Gábort, aki C-2 1000 méteren nyert világbajnoki címet. „Napi kapcsolatban vagyunk azóta is, minden évben összejövünk a káposztásmegyeri éttermében egy társasággal. Ő azon sok jó ember egyike, akit a kajak-kenunak köszönhetek. Nagyon jó barátokat ismertem meg ebben a csodálatos sportágban, amelynek az egészségemet is köszönhetem. 85 éves vagyok, de még azért ketyegek, ennek a szép kornak minden örömével és bánatával.”

Isten éltesse még sokáig Nánássy Andrást!