Három magyar a Kanal Sprinten

Hajdu Jonatán, Fekete Ádám és Birkás Balázs is rajthoz áll vasárnap a hagyományos potsdami Kanal Sprinten. Világbajnoki bronzérmes kenusaink és világbajnok kajakosunk a szeptemberi kihívásról mesélt.

Potsdam
Hír

„Tavaly már meghívást kaptam erre a versenyre, de akkor kihagytam. Viszont két korábbi magyar szereplő, Lantos Ádám és Nagy Péter beszámolóiból nagyjából tudom, hogy mi vár rám ezen a versenyen. Kevesebb, mint kétszáz métert kell lapátolni és csak két versenyző van a vízen. Érdekesség, hogy a német szervezők kifejezett sprintereket nem hívtak erre a versenyre, ahogy tudom, rajthoz áll Sebastian Brendel és egy francia srác is. A mezőnyt tekintve szerintem nem nagyképűség, ha azt mondom: nyerni megyek ki, de persze mások a körülmények, mint egy hagyományos versenyen, így lehet, hogy a tapasztaltabb, sok Kanal Sprintet megélt versenyzők jobban érvényesülnek majd itt. Az evezéssel nem álltam le, napi egyet edzek, szóval ezzel nem lesz gond” – mondta Hajdu Jonatán.

C-2 200 méteren bronzérmes társa, Fekete Ádám is bízik a jó szereplésben, bár neki nem igazán kedvence a sprint.

„Én azért állok rajthoz, mert számomra megtiszteltetés, hogy meghívtak erre a versenyre, s jó kis kihívásként élem meg. Nincsenek elvárásaim, mert ezen a héten már az edzőm, Martinkó Gábor nélkül készültem, ő elutazott a dél-afrikai maratoni világbajnokságra a magyar válogatottal. A sprint nem a kedvencem, de igyekszem majd a maximumot kihozni magamból” – mondta Fekete Ádám.

Birkás Balázs friss felnőtt világbajnokként érkezik, hiszen párjával, Balaska Márkkal megnyerték Racicében a K-2 200 méteres versenyt.

„Most nem kell teljes kétszáz métert evezni, és egy az egy elleni verseny, egyenes ági kiesés lesz. Bízom benne, hogy egy párszor végigmegyek majd a pályán. Természetesen győzni megyek, mindig ezt várom el a magamtól, s meg is van az esélyem rá, hiszen rajtban nagyon sokat fejlődtem az idén. Persze az ellenfeleimet se becsülöm le, hiszen a német Rauhe, a francia Beaumont és a szerb Dragosavljevics is ott lesz a rajtnál” – magyarázta Birkás Balázs.

 

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.

Ismét jön a sárkányhajó Nagydíj Sukorón

Szombaton és vasárnap Sukorón rendezik meg a hagyományos sárkányhajó Magyar Nagydíjat, amely a bajnokság ötödik, egyben utolsó fordulója. A kétnapos programban megtalálható a Sulisárkány-sorozat döntője is, amelyen 31 iskolai csapat vesz részt.

Sárkány
Hír

Sűrű program és remélhetőleg nem annyira rossz idő vár majd a hétvégén a sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőire. Az eseményen felvonul a hazai sárkányhajózás színe-java, szombaton a Sulisárkány versenyeket, a Roadshow döntőit, valamint Nagydíj számokat rendezik meg, vasárnap pedig a bajnokság ötödik, vagyis utolsó fordulójára kerül sor, amelyen eldől a bajnoki címek sorsa.

„Szombaton már nagyüzem lesz Sukorón, hiszen harmincegy Sulisárkány csapat száll vízre, a Roadshown pedig tizenegy csapat rajtol – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője. – A Sulisárkány sorozatban tizennégy elődöntőből jutottak ide a csapatok, s a tavalyi kiírástól eltérően most a középiskolások számára is volt megmérettetési lehetőség. Ezen a napon a Roadshow mellett rendezzük meg a Nagydíj számokat, a váltót és a 4000 métert. A vasárnap már a bajnokságban szereplő csapatoké, most avatunk összetett bajnokot. A szegedieknek még matematikai esélyük van arra, hogy befogják a Römi egységet, míg a harmadik hely sorsa a Lapátolók és a Dunai Sárkányok között dőlhet el.”

Patyi Melinda kitért arra is, hogy a júliusi szegedi Európa-bajnokság milyen hatással volt a szakágra.

„Az Európa-bajnokság lehetősége sokakat megmozgatott, a tavalyihoz képest kétszázzal több versenyengedélyt adtunk ki, a meglévő csapataink mellé öt új egység jelentkezett a versenysorozatba. Az Európa-bajnokságon csak a klubfutamokban hatszáz magyar induló volt, a hazai rendezésű nemzetközi esemény újabb lendületet adott ennek a szakágnak. Jövőre újításokkal várjuk majd a mezőnyt, a bajnoki futamok is kapnak frissítést vagy a távok vagy a hajóegységek terén, erről a közeljövőben döntünk majd.”