Geri Dániel és Suba Róbert is aranyérmes

Két aranyat és egy bronzérmet nyert a magyar parakenus csapat a racicei Európa-bajnokság első napján. Geri Dániel és Suba Róbert a dobogó legfelső fokára állhatott fel, Suha Miklós pedig bronzérmes lett a cseh városban. A fiatal versenyzőkből álló gyorsasági válogatottunkból 1000 méteren négy, míg 500 méteren hat egységért szoríthatunk az A-finálékban.

Sikeresen kezdte meg szereplését parakenu válogatottunk a racicei Európa-bajnokság első napján, amelyen Geri Dániel kiemelkedő versenyzéssel nyerte meg az aranyat, de Suba Róbert – aki a versenyen a második helyen ért célba – is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, miután az első helyen befutó ukrán versenyzőt kizárták. Sőt, Suha Miklós révén egy bronz is jutott a mieinknek.

„Nem tudjuk, hogy Suba Róbert számában az első helyen célba érkező ukránt a pályán történtek miatt zárták ki, vagy az új kategorizáció áldozata lett-e. Bár az Európa-bajnokság rajtja előtt megkapták a besorolást a kajakosok és a kenusok, futam közben is zárnak ki versenyzőket, ha úgy ítélik meg a versenybírók, hogy mégsem abba a kategóriába tartozik. Sajnos egy esetben mi sem jártunk jól, a tavaly világbajnoki címet szerző Rozbora Andrást ugyanis egy kategóriával feljebb sorolták, ott azonban nem biztos, hogy esélye lesz az éremszerzésre” – vélekedett Weisz Róbert, a parakenus csapat vezetőedzője.

Az Európa-bajnokságon induló fiatal versenyzőkből álló gyorsasági csapatunk sem vallott szégyent. A szombati 1000 méteres A-döntők során K-1-ben az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramónáért, K-2-ben a világbajnoki bronzérmes Medveczky Erika, Sarudi Alíz kettősért, C-2 1000 méteren a Sarudi Pál, Forgó Christopher duóért, valamint a Bodonyi András, Viola Viktor, Szabó Kristóf, Korisánsz­ky Dávid összetételű kenu négyesünkért (ebben a számban csak döntőt rendeznek) szoríthatunk.

„Tipikus első pálya volt a mienk, vagyis a döntőre van mit javítanunk – vélekedett a futamukról Sarudi Alíz. – A korai versenyzés és az időjárás sem ideális a nagy eredményekhez, a versenyünk előtt konkrétan szakadt az eső, tizenkét fok volt, le is merevedtünk a rajtban. De szombaton mindenképpen szeretnénk egy jó pályát menni Erikával.”

Az 500 méteres távon hat magyar egység állhat majd rajthoz az A-döntőkben: Korisánszky Dávid C-1-ben és a Nádas Bence, Hérics Dávid kajakpáros is az előfutamából kvalifikált a fináléba, míg Bárdfalvi Márk K-1-ben, valamint a Horváth Alexandra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes alkotta női kajaknégyes is a középfutamában megszerzett harmadik hellyel jutott tovább, férfi és női C-2 500 méteren pedig Szabó Gábor és Bodonyi András, valamint Lakatos Zsanett és Takács Kincső csak a döntőben jut szóhoz.

„Nem kell borúlátónak lenni, hiszen az előzetes információkkal ellentétben Racicébe több nemzet is a élcsapatával érkezett, ráadásul úgy robognak a versenyzőik, mintha az idény közepén járnánk, a mi fiataljaink mégis képesek velük tartani a tempót – értékelt Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző. – Csapatunk tagjai abszolút nem játszanak alárendelt szerepet, akik nem jutottak be a döntőbe nem sokkal, mindössze fél hajókkal kaptak ki a futamukban. Minden elismerést megérdemelnek a fináléba jutott versenyzőink, nekem példának okáért Sarudi Pál és Forgó Christopher versenyzése tetszett a leginkább. Mindössze egy hete edzenek együtt, mégis olyan világnagyságokat győztek le, mint az olimpiai bajnok fehérorosz Bahdanovics testvérpár. Farkasdi Ramóna pedig úgy jutott be az ezer egyes döntőjébe, hogy egy vírus miatt egész nap rosszul érezte magát.”

Szombaton 8.40-kor a C-1 1000 méter B-döntőjével folytatódik az Európa-bajnokság.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók