Félretették a sérelmeket

A hétvégi szolnoki párosválogató megbolygatta a férfi kajakos mezőnyt. Megkezdődött a négyesek építése, amelynek eredményeként ismét egy hajóba ül londoni olimpiai bajnok párosunk, Dombi Rudolf és Kökény Roland.

Bombameglepetéssel zárult a férfi K–2 1000 méter első világbajnoki válogatóversenye Szolnokon. A viadalt Fábiánné Rozsnyói Katalin két tanítványa, a Kammerer Zoltán, Szalai Tamás kettős nyerte meg, tőlük alig-alig maradt el egy dunafüredi páros, Noé Zsombor és Vass Péter. A fiatalok már ötödik éve eveznek együtt, kétszeres világbajnokok az ifjúsági korosztályban, és ezúttal csapást mértek a jóval rutinosabb versenyzőkből, olimpiai és világbajnokokból álló mezőnyre. Nagy csapást, hiszen a válogatási elvek szerint a szolnoki felmérő első két helyezettje léphet tovább, és küzdhet meg a milánói világbajnoki indulás jogáért a második válogatónak számító hétvégi duisburgi világkupaversenyen.  

A többiek pedig sorolhatnak a négyesek felé.

Ezt teszi a harmadik helyen záró Hufnágel Tibor, Kökény Roland, valamint a negyedik Dombi Rudolf, Boros Gergely páros is. A tavaly különváló londoni olimpiai bajnok duó, Dombi Rudolf és Kökény Roland a párosválogató után gyors döntést hozott: ismét egy hajóba ülnek, ezúttal egy négyesbe, s az egységet Storcz Botond, a felnőttek vezetőedzője már be is nevezte a hétvégi duisburgi viadalra.

A fiúk félretéve sérelmeiket döntöttek – mondta Storcz Botond. – Kedden már közös edzésük lesz, a hétvégén pedig kipróbálják magukat a nemzetközi mezőnyben is, ahol jó visszaigazolást kaphatnak.”

A válogató után tudtuk, mit kell tennünk – magyarázta Dombi Rudolf. – Bár tavaly szétvált a párosunk Rolanddal, most profi döntést hoztunk, mindannyian a legjobb helyzetet akarjuk. Korábban a négyes volt a fő számom, bízom benne, hogy sikerül összeraknunk egy ütőképes hajót.”

De nem csak a veszteseknek kell újratervezniük a jövőt. Fábiánné Rozsnyói Katalinnak is át kell gondolnia, hogy a Kammerer, Szalai páros duisburgi győzelme esetén kivel tudja pótolni Kammerer Zoltánt a négyesben.

Nem akarok elébe menni a dolgoknak, de megeshet, hogy faramuci helyzetbe kerülünk – jegyezte meg az edző. – Ha Kameráék megnyerik a párost, meg kell találnom a negyedik embert a válogatóra készülő négyesbe. Ugyanakkor a tavalyi világbajnoki bronzérmes egység, Kammerer, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel indul a bakui Európai Játékokon, vagyis hol az egyik, hol a másik emberrel kell tréningeznem a csapathajót. Az idén azt tartom a legfontosabbnak, hogy négy kvótát szerezzünk, ahhoz pedig a lehető legjobb négyest kell szerepeltetni a vébén – ha úgy alakul, még az is lehet, hogy ennek érdekében feladom a párost.”

És hogy mit szól Fábiánné az új négyeshez?

Gratulálni tudok nekik, hogy ilyen gyors döntést hoztak. És érdeklődéssel figyelem a duisburgi szereplésüket.” 

Nemzeti Sport


Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók