Extrém körülmények várták a magyarokat a csodálatos Eb-helyszínen

A héten csütörtöktől vasárnapig az olaszországi Auronzóban rendezik meg az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott is szép reményekkel indul.

„A helyszín nagyon különleges azáltal, hogy egy hihetetlen szép tavon rendezik a versenyt – kezdte Doma Gergő csapatvezető. – A felduzzasztott tavat egy hideg patak tölti fel, gyönyörű kék színe van, kristálytiszta, de a levegő 20-23 fokos hőmérséklete ellenére a tó vize csupán 7-8 fokos lehet. Ugyanakkor nem újdonság ez a versenyzőinknek, akiket felkészített Makrai Csaba utánpótlás kapitány, hiszen tesztelték is a vizet. A körülmények egyébként olaszosak, a szállás rendben van, az étkezésnél igyekeznek a mennyiséget és minőséget is hozni, a tészta dominál, ami nem probléma, hiszen feltöltik a gyerekek a szénhidrátkészletüket. Ami még egyedi a pályán, az a céltorony, amely gyakorlatilag egy célkamion, nagyon érdekesen néz ki. A pályán egyébként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség saját sátorral készült, két gyúrót hoztunk a két szálláshelyre, szóval

minden adott ahhoz, hogy magyar szempontból sikeres legyen az Eb.”

Nehezíti ugyanakkor a jó szereplést, hogy a tavalyi kontinenstornától eltérően az idén eljöttek a németek, a magyar válogatott pedig nem a legjobb versenyzőit indítja minden számban. A válogatási elvek alapján a válogatót megnyert versenyzők a világbajnokságon, a második helyezettek pedig az Európa-bajnokságon indulhatnak, míg az U23-as korosztályban többen most a felnőttek között szerepelnek. Ezzel együtt is nagyon erős magyar csapat utazott ki Olaszországba, hiszen végeláthatatlan a tehetséges versenyzőkből álló sor.

A helyszín tényleg káprázatos

„Olyan fiatalokat hoztunk ki, akiket méltónak találunk arra, hogy menedzseljük őket, mivel látjuk bennük az értékes versenyzőt” – nyilatkozta Makrai Csaba, aki részletesen is kifejtette, hogy mit vár a válogatott tagjaitól az Eb-n.

Az U23-asoknál a már világbajnok Slihoczki, Szőke férfi kenu páros, a Sólyom Dóra, Gamsjager Lisa-Maria kajak páros és a Lucz Noémi, Kiss Blanka, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra kajak négyes egyaránt esélyes a dobogóra. A kenus lányoknál Miskolczy Fruzsina a két egyes számban érhet oda a végelszámolásnál, a legnehezebb feladatuk pedig az U23-as férfi kajakosoknak lesz, de egy döntőbe jutással már elégedett lenne a kapitány.

„Az ifiknél már nagyobb az elvárás,

még akkor is, ha a kajakosoknál Kiss Ádám gyomorproblémákkal küzd, de a Rédl, Monoki páros és a Tomori, Gergő, Szántó, Keresztes négyes is képes lehet a bravúrra. A lány kajakosoknál a fiatal reménység, Zupkó Vanda betört az élmezőnybe, és bízom benne, hogy 500 és 1000 egyesben is szépen helyt fog állni. A Potoniec Zsófia, Posta Réka kettőst és a Máró Anna, Potoniec Zsófia, Csikós Zsóka, Posta Réka négyest pedig dobogóközelbe várnám. A kenus lányoknál a Gönczöl Laura, Opavszky Réka egység az első hatba, de akár az első háromba is odaérhet, míg a fiúknál a válogatón győztes Kocsis Ádám megkapta a lehetőséget, hogy az Eb-n is induljon, így tőle jó eredményt várok. A Kállai Róbert Gida, Bucsi Bálint páros csupán öt centivel maradt le a válogatón a győztes kettőstől, tehát nincs nagy különbség közöttük, így fel tudjuk mérni itt is, hogy hogyan állunk a világ élvonalához képest” – nyilatkozta Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Az ifi keret:
Fiúk:
Kajak egyes 200 méter: Keresztes Kristóf, 500 méter: Redl András, K1 100 méter: Kiss Ádám
Kajak kettes 1000 méter: Redl András, Monoki Marcell
Kajak négyes 500 méter: Tomori Gergely, Gergő Bálint, Szántó Milán, Keresztes Kristóf
Kenu egyes 200 méter: Hodován Dávid, 1000 méter: Kocsis Ádám
Kenu kettes 1000 méter: Bucsi Bálint, Kállai Róbert Gida
Kenu négyes 500 méter: Kollár Kristóf, Hodován Dávid, Zupkó Balázs, Bucsi Bálint

Lányok:
Kajak egyes 200 méter: Gábor Netta, 500 és 1000 méter: Zupkó Vanda
Kajak kettes 500 méter: Potoniec Zsófia, Posta Réka
Kajak négyes 500 méter: Máró Anna, Potoniec Zsófia, Csikós Zsóka, Posta Réka
Kenu egyes 200 méter: Gönczöl Laura, 500 méter: Csorba Zsófia
Kenu kettes 200 és 500 méter: Gönczöl Laura és Opavszky Réka

Az U23-as keret:
Férfiak:
Kajak egyes 200 méter: Kirkov Valentin, 500 méter: Vidákovics Antal, 1000 méter: Béke Kornél
Kajak kettes 1000 méter: Varga Dominik, Györgyjakab Máté
Kajak négyes 500 méter: Petró Erik, Mayer Keán, Szendy Márk Szilárd, Erős Patrik
Kenu egyes 200 méter: Horváth Ákos, 1000 méter: Moldován Milán
Kenu kettes 500 és 1000 méter: Slihoczki Ádám, Szőke Attila

Nők:
Kajak egyes 200 méter: Orosz Adrienn, 500 méter: Pupp Noémi, 1000 méter: Bordács Blanka
Kajak kettes 500 méter: Sólyom Dóra, Gamsjager Lisa-Maria
Kajak négyes 500 méter: Lucz Noémi, Kiss Blanka, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra
Kenu egyes 200 és 500 méter: Miskolczy Fruzsina
Kenu kettes 200 méter: Stolyka Rita, Kulcsár Dorina
Kenu kettes 500 méter: Kaszás Klaudia, Miskolczy Fruzsina

Csütörtöktől vasárnapig minden este beszámolunk honlapunkon és Facebook-oldalunkon a magyarok teljesítményéről.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók