Eddig csont nélkül

Krónika

Minden 500- és 1000 méteres versenyszámban lesz magyar egység az Európa-bajnokság döntőiben. Négy magyar hajó a pénteki előfutamokból egyből a legjobbak közé került, de akiknek újráznia kellett, végül azok is hozták a kötelezőt a középdöntőkben.

A Krilatszkoje Sportközpontban elsőként a női K-1-esek 1000 méteres előfutamait rendezték meg pénteken. Ebben a számban a magyar színeket – az előzetesen kijelölt Fazekas-Zur Krisztina helyett – Takács Tamara képviseli, mert a női kajak egyesek 1000 méteres versenyszámának döntője ütközik a női kajaknégyesek fináléjával.

A magyar versenyző – aki májusban Racicében világkupát nyert ebben a számban – az utolsó száz méteren könnyedén utasította maga mögé a mezőnyt, 4:01.328 perces teljesítményével összesítésben a második helyen jutott a szombat délelőtti döntőbe román és olasz ellenfele előtt.

Őt Vajda Attila követette a kenusok 1000 méteres viadalában, Peking olimpiai bajnoka futamában csak a negyedik lett, viszont délután, a középfutamban simán nyert, így ott lesz a döntőben.

„Nem érzem magam száz százalékos formában, de a középfutam jól sikerült, ez egy olyan igazán önbizalom növelő pálya volt – mondta Vajda Attila. – Nagyon erős a mezőny, reálisan nézve csak ötödik, vagy hatodik lehetek. Profi versenyző vagyok, motiváltan fogok evezni és ki fogom használni, ha a jelenlegi legjobbak közül valaki hibázik.”

Férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint képviseli a magyar színeket. A 2015-ben a legjobb utánpótlás korú sportolónak választott ifjúsági világbajnok versenyző az előfutamban és a középfutamban egyaránt harmadik lett és bizakodva várja a döntőt.

„Jó formában érzem magam, szeretnék bekerülni a legjobb hat közé – fogalmazta meg saját magával szembeni elvárását a fiatal algyői versenyző. – Hasonló taktikával fogok kajakozni, mint a válogatón, erős iramot akarok menni és többször indítani.”

Férfi K-4 500 méteren a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összeállítású egység erős futamba került, többek között a spanyolokkal és a szlovákkal együtt szerepelt, mégis rendkívül magabiztos győzelemmel jutottak a fináléba.

“Már amikor elrajtoltunk, éreztem, hogy ez jó lesz, hiszen öt húzás alatt gyakorlatilag egy fél négyes előnyt szereztünk. Annyira jött alám az erő, hogy csak gazdálkodnom kellett vele” – tette hozzá a vezérevezős Nádas Bence.

Férfi C-2 1000 méteren Vasbányai Henrik és Mike Róbert, a szám 2013-as világbajnokai a negyedik helyen zártak futamukban. Aztán délután a középfutamban simán győztek.

„Úgy kellett nekünk ez a pálya, mint egy falat kenyér – mondta Vasbányai Henrik. – Nem is tudom, hogy mikor mentünk utoljára ennyire jól. Délelőtt azt éreztem belül, hogy menni akarok, de nem tudok, a többiek pedig állva hagynak bennünket. Viszont most megjött az étvágyam.”

Kissé szintén alulmúlta önmagát Hufnágel Tibor és Dombvári Bence K-2 1000 méteren, miután harmadikok lettek az előfutamban, aztán a délutáni középfutamra ők is felszívták magukat és jó idővel, győztesként kerültek be a döntőbe.

Kozák Danuta K-1 500 méteren rögtön az előfutamból került a döntőbe. Ráadásul a szám olimpiai címvédője félgőzzel jutott tovább, méghozzá futamgyőztesként, a német Franciska Webert felülmúlva. Jól szerepelt Kiss Tamás is C-1 500 méteren, Ludasi Róbert tanítványa harmadik lett az előfutamban, így ő is egyenes ágon verekedte be magát a döntőbe. Nádas Bence az előfutamban ugyan kikapott egy világsztártól, a dán Poulsentől, a középfutamot azonban simán megnyerte.

“ Azt hiszem, hogy azért megy most jól az ötszáz, mert 2014-ben 200-as felkészülést csináltam, így a gyorsaságom megvan, idén meg az 1000 méterre való felkészülés miatt lett állóképességem is. Örülnék neki, ha dobogóra állhatnék” – mondta a Szeged fiatal versenyzője.

Nehezen indult az Európa-bajnokság a K-4 1000 méteren rajtoló Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású egység számára. Az előfutamban meglepetésre nem kerültek be a legjobb háromba, a középfutamban viszont második helyezést értek el, így ott lehetnek a vasárnapi döntőben.

„Rengeteget kell még tanulnunk, látszott ma ezen a négyesen, hogy még egy friss egység – mondta Kugler Attila. – Az előfutamban túl magas csapásszámmal eveztünk, ezt sikerült a középfutamban javítani, viszont még mindig keressük a megfelelő beállításokat. Az előttem ülő Ceiner Benjámin ülésén még biztosan állítani kell, mert végig dőlt szegény, úgy pedig nem lehet rendesen evezni.”

Megszületett az első magyar aranyérem a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon: a parakenusok VL1-es számában Suba Róbert nyert 200 méteren.

A magyar versenyző a pénteki nyitónapon rendezett döntőben egy hazai sportolót győzött le.

Subáé mellett még egy magyar érem született: a szintén parakenus Tóth Julianna a VL2-es kategória fináléjában a harmadik helyen zárt 200 méteren.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók