Mégse

Demizson Race – SUP és futás Tokajban

Idén első alkalommal, 2019. augusztus 31-én, Tokajban kerül megrendezésre a Demizson Race, a SUP és a futás szerelmeseinek nagy örömére.

Hír

A Stand up paddling (közismert nevén SUP) egy meglehetősen fiatal sportág, ám mára igen nagy népszerűségnek örvend az egész világon, így Magyarországon is.

Mivel a SUP igazából bármilyen vízfelületen űzhető egy megfelelően kiválasztott deszkával, ezért manapság már nem csak tengeren, de folyókon és tavakon is egyre többen űzik ezt a sportot.

A futás, mint testmozgás szerencsére szintén egyre népszerűbb hazánkban, ezrek róják köreiket országszerte hosszabb-rövidebb távokon.  Nem csoda, hiszen szinte csak egy jó futócipő és megfelelő ruházat kell hozzá és már indulhatunk is. Nincs szükség edzőteremre, személyi edzőre, különféle eszközökre, egyszerűen csak futunk a szabadban és feltöltődünk.

És hogy mi a közös ebben a két sportágban? Az biztosan, hogy mindkét tevékenység rengeteg pozitív hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Egyrészt növelik az állóképességet és az erőnlétet; másrészt pedig a természet közelsége, az ott végzett testmozgás miatt rendkívül jó hatással vannak a lélekre, segítik levezetni a stresszt és kikapcsolódni, eltávolodni a hétköznapi gondoktól.

Miért ne ötvözhetnénk ezt a két, egyre közkedveltebb sportágat egy versenyen belül? Így született meg egy olyan duatlon ötlete, aminek az elemei a SUP és a futás. Ráadásul mindezt egy csodálatos helyszínen, a festői szépségű Tokajban.

A regisztráció után, mely a teljes körűen felújított és tavaly átadott Tokaji Vízitúra Központban lesz, a versenyzők a tokaji strandról, közismertebb nevén a Tutajos Beachről vágnak neki a versenyek. A strand homokos partja tökéletes egy SUP verseny tömegrajtjához, ahonnan indulva 3 km-t eveznek majd a résztvevők egészen vissza a Tokaji Vízitúra Központig. Itt, a depóban várja majd őket a futócipőjük és 2,5 km futás következik a Tokaji borvidék patinás központjában. Elhaladnak a Fesztiválkatlan előtt, át a Fő téren, érintve a Rákóczi Pincét, majd egy forduló után a Bodrog-parton futnak vissza a Vízitúra Központig.

A szervezők igazán kivételes helyszínt találtak ennek a különleges és egyedülálló versenynek, hiszen a Világörökség részévé nyilvánított Tokaji Borvidéken minden résztvevő felejthetetlen élményekkel gazdagodhat. A verseny első 3 helyezettje pedig az élményeken felül értékes nyereményekkel is távozhat.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a nevezésre csak online van lehetőség. A nevezési díj 3000 Ft/fő, melyet az online nevezéskor kell kifizetni. A rendszeren keresztül különböző típusú SUP-ok bérlésére is van lehetőség, melynek díja 1000 Ft/SUP. A bérelt SUP-okhoz evezőt és mentőmellényt is biztosítunk.

Lesz büfé is és a jó hangulatról DJ gondoskodik majd! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A versenykiírás és az online nevezési felület ide kattintva érhető el.

A Facebook eseményhez pedig itt lehet csatlakozni.

További kérdések esetén Balázs Réka tud felvilágosítást adni: reka.balazs@mkksz.hu

Kopasz Bálint megállíthatatlan

A 22 éves versenyző a világbajnoksághoz hasonlóan Tokióban, az előolimpián is oktatta a mezőnyt, nem tudták megzavarni a körülmények, simán nyert K-1 1000 méteren. Rajta kívül pénteken érmet szerzett a Medveczky Erika, Gazsó Dorka összeállítású alkalmi kajakpáros, valamint Suba Róbert is a KL1-es kategóriában.

Hír

“Újra meg akartam mutatni az ellenfeleknek, hogy

engem nem könnyű megverni”

– mondta a 1000 egyes döntő után Kopasz Bálint, akivel csak a szegedi vb-n bronzérmet szerző Fernando Pimenta tudta tartani a lépést, de ő is csak 900 méterig. A hajrában a magyar versenyző húzott “három nagyobbat”, és ezúttal is simán nyert a portugál előtt, a harmadik pedig a német Jacob Schopf lett.

“A körülményeken azért még lesz mit javítaniuk a szervezőknek itt Tokióban. Hullámos a pálya, főleg a felevező sávon, ahol hatalmas a motorcsónak-forgalom is, megfeszített izmokkal kell bemelegíteni, hogy ne boruljunk be, ez pedig sérülésveszélyes. Sok a hal, medúzákat is láttam a vízben, és itt a pályán nem jutottunk jó minőségi ételhez. A szálloda ugyanakkor csúcsszuper, szerencsére jövőre is ott fog lakni a csapat. Három napja érkeztem Japánba, nem volt gondom az akklimatizációval, de ha jövőre sikerül csapatba kerülnöm, akkor érdemes lesz hamarabb kiutaznom – értékelte a helyi körülményeket Kopasz Bálint.

A világbajnokság után két hét alatt mindössze háromszor szállt  hajóba Medveczky Erika, aki ráadásul kedden evezett először párost Gazsó Dorkával. A lányokon látszott, hogy futamról-futamra jobban csúszik alattuk a hajó, a döntőben közel voltak a világbajnok fehérorosz pároshoz, de végül egy apró baki miatt lecsúsztak a harmadik helyre, a lengyel duó mögé.

“A végén csak arra tudtunk koncentrálni, hogy

nehogy beboruljuk a cél előtt

– mondta a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika. – Nem vagyunk összeszokott páros, és jelenleg edzettek sem, rettenetesen elfáradtunk a táv végére, ráadásul nagyobb méretű hajóban is eveztünk, így a cél előtt elkezdtünk billegni. Reggel még csak reménykedtem abban, hogy be tudunk jutni a döntőbe, így most nagyon örülünk ennek a bronzéremnek.”

A pénteki versenynap utolsó érmét Suba Róbert szerezte, aki harmadik lett a KL1-es kategóriában. A számot – a friss világbajnok Kiss Péter távollétében – a korábbi vb-győztes brazil Cardoso Da Silva nyerte. A másik magyar, Juhász Tamás megbillent a döntőben, így nem jutott közel az éremszerzéshez.

C-2 1000 méteren a Kiss Balázs, Dóri Bence duónak sem sikerült a dobogóra lépnie, pár tizeddel elmaradva a bronzéremtől az ötödik helyen végeztek. A hölgyeknél K-1 200 méteren az alig 20 éves Lucz Anna hetedik lett a rendkívül erős mezőnyben.

Női C-1 200 méteren is derekasan helyt álltak a mieink, annak ellenére, hogy Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág csak a B-döntőbe tudott bekerülni. Előbbi olyan idővel nyerte meg a futamot, hogy az A-döntőben azzal dobogóra állhatott volna, mögötte pedig párja, Balla Virág másodikként futott be.

Tovább tart sárkányhajósaink kiváló vb-sorozata

Tíz éremmel tért haza a Römi Sárkányhajó Klub a Kijevben rendezett sárkányhajó klubvilágbajnokságról.

Hír

A sportágban évente felváltva rendezik a nemzetek és a klubok közötti vébét, az idén a klubok következtek. A kijevi tornán 15 ország mintegy 1000 versenyzője vett részt, Magyarországot a Römi KKSK képviselte 38 versenyzővel. A mieink három arany-, kettő ezüst- és öt bronzéremmel tértek haza az ukrán fővárosból.

Aranyérmet nyert 2000 méteren a 20-as mix, a masters 10-es mix és a masters 10-es férfi csapat, ezüstérmes lett az 50+ masters 10-es mix 500 méteren és az 50+ masters férfi csapat 2000 méteren.

Harmadikként zárt 200 méteren a 20-as mix, az 50+ masters 10-es mix, a masters 20-as férfi együttes, valamint 500 méteren a masters 20-as férfi és a masters 20-as mix csapat.

„Abszolút aláírtam volna a világbajnokság előtt ezt az eredményt, mert

láttam, hogy milyen bivalyerős mezőny lesz

– kezdte az értékelést Reményi Péter, a klub vezetője, aki a tíz éremszerző hajóból nyolcban ott ült. – Volt négy-öt elképesztően erős ukrán klub, amely 100-150 fővel indult a mi 38 versenyzőnkhöz képest. Gyakran a célbaérés után mi máris ugrottunk be egy másik hajóba, és indultunk a következő versenyszámban, míg ők mindig friss emberekkel tudtak rajthoz állni. Ezt nem panaszkodásképp mondom, mert nagyon büszke vagyok a versenyzőimre.”

Reményi Péter hozzátette, hogy egy 50 éves átlagéletkorú csapattal vették fel a versenyt a 20-30 évesekkel szemben, összesen 24 számban indultak.

Szeretném kiemelni a sokszoros maratoni kenuvilágbajnok Györe Attilát, aki nemcsak a hajóban volt a csapat motorja, hanem azon kívül is vezető szerepet töltött be. Köszönjük a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökének, Schmidt Gábornak, hogy annak ellenére kifizették a nevezési díjat, hogy ez csak egy klubvébé volt. Boldog vagyok, mert 2006 óta nem rendeztek olyan világbajnokságot, amelyről ne tértünk volna haza aranyéremmel” – zárta Reményi Péter.