Mégse

Demizson Race – SUP és futás Tokajban

Idén első alkalommal, 2019. augusztus 31-én, Tokajban kerül megrendezésre a Demizson Race, a SUP és a futás szerelmeseinek nagy örömére.

Hír

A Stand up paddling (közismert nevén SUP) egy meglehetősen fiatal sportág, ám mára igen nagy népszerűségnek örvend az egész világon, így Magyarországon is.

Mivel a SUP igazából bármilyen vízfelületen űzhető egy megfelelően kiválasztott deszkával, ezért manapság már nem csak tengeren, de folyókon és tavakon is egyre többen űzik ezt a sportot.

A futás, mint testmozgás szerencsére szintén egyre népszerűbb hazánkban, ezrek róják köreiket országszerte hosszabb-rövidebb távokon.  Nem csoda, hiszen szinte csak egy jó futócipő és megfelelő ruházat kell hozzá és már indulhatunk is. Nincs szükség edzőteremre, személyi edzőre, különféle eszközökre, egyszerűen csak futunk a szabadban és feltöltődünk.

És hogy mi a közös ebben a két sportágban? Az biztosan, hogy mindkét tevékenység rengeteg pozitív hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Egyrészt növelik az állóképességet és az erőnlétet; másrészt pedig a természet közelsége, az ott végzett testmozgás miatt rendkívül jó hatással vannak a lélekre, segítik levezetni a stresszt és kikapcsolódni, eltávolodni a hétköznapi gondoktól.

Miért ne ötvözhetnénk ezt a két, egyre közkedveltebb sportágat egy versenyen belül? Így született meg egy olyan duatlon ötlete, aminek az elemei a SUP és a futás. Ráadásul mindezt egy csodálatos helyszínen, a festői szépségű Tokajban.

A regisztráció után, mely a teljes körűen felújított és tavaly átadott Tokaji Vízitúra Központban lesz, a versenyzők a tokaji strandról, közismertebb nevén a Tutajos Beachről vágnak neki a versenyek. A strand homokos partja tökéletes egy SUP verseny tömegrajtjához, ahonnan indulva 3 km-t eveznek majd a résztvevők egészen vissza a Tokaji Vízitúra Központig. Itt, a depóban várja majd őket a futócipőjük és 2,5 km futás következik a Tokaji borvidék patinás központjában. Elhaladnak a Fesztiválkatlan előtt, át a Fő téren, érintve a Rákóczi Pincét, majd egy forduló után a Bodrog-parton futnak vissza a Vízitúra Központig.

A szervezők igazán kivételes helyszínt találtak ennek a különleges és egyedülálló versenynek, hiszen a Világörökség részévé nyilvánított Tokaji Borvidéken minden résztvevő felejthetetlen élményekkel gazdagodhat. A verseny első 3 helyezettje pedig az élményeken felül értékes nyereményekkel is távozhat.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a nevezésre csak online van lehetőség. A nevezési díj 3000 Ft/fő, melyet az online nevezéskor kell kifizetni. A rendszeren keresztül különböző típusú SUP-ok bérlésére is van lehetőség, melynek díja 1000 Ft/SUP. A bérelt SUP-okhoz evezőt és mentőmellényt is biztosítunk.

Lesz büfé is és a jó hangulatról DJ gondoskodik majd! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A versenykiírás és az online nevezési felület ide kattintva érhető el.

A Facebook eseményhez pedig itt lehet csatlakozni.

További kérdések esetén Balázs Réka tud felvilágosítást adni: reka.balazs@mkksz.hu

Eb-döntőben Nagy Bianka, célfotó döntött négyesben

Folytatódott a kiváló magyar szereplés pénteken is a Racicében zajló ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon.

Hír

A korosztályos kontinenstorna második napján sem rendezték meg döntőket, de izgalmakban így sem volt hiány.

A C1 200-as olimpiai számban a szegedi felnőtt világbajnokságra készülő Nagy Bianka a sprinttáv délutáni előfutamából egyből a döntőbe jutott az U23-asoknál, akárcsak az ifiknél a Horányi Dóra, Mile Sára kenu páros. Ugyanezen a távon a középdöntőben folytatja az ifjúságiaktól Máró Anna (K1), Molnár Csenge (C1), Vigassy Barnabás (K1) és Kőszegi Milán (C1), az U23-asoknál pedig Nikodém Patrik (K1), Orosz Adrienn (K1) és Némedi Konrád (C1).

Az 500 méteres középdöntőkből a fináléba került Molnár Csenge (ifi C1) és a Kőszegi, Nagy, Békési, Palla (ifi C4) négyes, valamint az U23-as korosztályban Katrinecz Rita (K1), Molnár Rebeka (C1) és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám (C2) egység.

Rendeztek még 1000 méteren is középdöntőket pénteken, az ifiknél Szegvári Benedek (K1), U23-ban pedig Posta Réka (K1) és Fejes Dániel (C1) is bizonyíthat a döntőben.

Csupán három magyar hajó volt, amely nem jutott az A döntőbe, az egyik Békési Boldizsár (ifi C1 1000 méter), a másik a Szendy, Radics, Erős, Törköly (U23 K4 500) kvartett volt, a harmadik pedig a Kiss, Balogh, Takács Nyerges férfi kajak négyes, amely 500 méteren az ifik között csupán 0,01 másodperccel maradt le a döntőről.

„Megnéztük a célfotót, de sajnos egyértelmű volt, hogy az orosz egység előttünk végzett. Ezt leszámítva ismét remekül versenyeztek a magyarok. Holnap már az érmekért harcolunk” – adott rövid helyzetjelentést Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója.

Az U23-as kenus lányoknál 500 párosban, az olimpiai számban nem volt elég induló, így ott egyből a döntőben bizonyíthat a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina egység.

Európa élmezőnyében a második vonalunk is

A zárónapon egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett a magyar válogatott az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Hír

Vasárnap délelőtt az 500-as döntőket rendezték meg a csehországi Racicében. A két női kajak négyesünk, ahogy az várható volt, kiválóan szerepelt, az ifiknél a Potoniec Zsófia, Rugási Csilla, Kulcsár Csenge, Csikós Zsóka kvartett győzni tudott, megszerezve ezzel a magyar küldöttség második aranyérmét.

Az U23-as korosztályban a Biben Karina, Sólyom Dóra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita egység nagy csatában másodikként zárt.

Biben Karina a négyes után párosban is szerzett egy ezüstérmet, miután Bakó Olgával egy hajóban a második helyen ért célba.

A harmadik vasárnapi magyar ezüstérem Máró Anna nevéhez fűződik, aki serdülő létére az ifik között remek versenyzéssel végzett a második helyen.

Ugyanezen a távon negyedik lett Molnár Csenge (ifi C1), a Molnár Csenge, Csorba Zsófia (ifi C2) páros és a Kőszegi Milán, Békési Boldizsár, Nagy Olivér, Pálla Balázs (ifi C4) négyes. A Mányi Zsófia, Boldis Csenge (ifi K2) egység az ötödik, a Majoros Mátyás (ifi K1), Katrinecz Rita (U23 K1) és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám (U23 C2) duó a hatodik, Molnár Rebeka (U23 C1), valamint a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina (U23 C2) kettős pedig a hetedik helyen zárt.

A két férfi K4-es egyaránt a B döntőbe jutott, ahol a Kiss, Balogh, Takács, Nyerges ifi négyes a második, a Szendy, Radics, Erős, Törköly U23-as kvartett pedig a negyedik helyen végzett.

A délutáni 200-as versenyeken is jutott egy érem a magyaroknak, a szegedi felnőtt világbajnokságra az olimpiai számban, C1 200-on készülő Nagy Bianka az U23-asoknál harmadikként ért célba.

A sprinttávon hetedik lett Máró Anna (ifi K1) és a Molnár Rebeka, Sáling Laura (U23 C2) egység, míg Orosz Adrienn (U23 K1) és a Horányi Dóra, Mile Sára (ifi C2) páros kilencedikként zárt.

A B döntőben Kőszegi Milán ifi C1) az ötödik, Vigassy Barnabás (ifi K1) pedig a hatodik helyen végzett.

A magyar válogatott úgy szerzett két arany-, négy ezüst- és két bronzérmet az Európa-bajnokságon, hogy nagyrészt B csapattal vett részt, sok számban nem a válogatók győztesei indultak, hogy minél több fiatal versenyzőnk szerezzen nemzetközi rutint.

„Ez sokkal jobb szereplés volt, mint a tavalyi – kezdte az értékelést Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – És itt nem csak az eredményességre gondolok, egyszerűen sokkal jobban odatették magukat a gyerekek. Csak a németek és mi voltunk azok, akik nem a legjobb csapatukkal jöttek, de ez

a közvetlen második vonalunk is első vonalbeli ambícióval és akarással versenyzett.

Persze voltak néhányan, akik a vb-csapatban is szerepelnek, de sokaknak, akik csak az Eb-n bizonyíthattak, helyük lenne a világbajnoki keretben is, mert biztos vagyok benne, hogy a vébén is megállnák a helyüket. Nagyon büszke vagyok a versenyzőkre!”

Az idei korosztályos világbajnokságnak augusztus 1. és 4. között a romániai Pitesti ad otthont.