Az algyői csendből építi sikereit Kopasz Bálint

Szereti a csendet, a magányt. A nyugalom adja meg a hátteret ahhoz, hogy teljes mértékben a feladataira tudjon koncentrálni. Tavaly ez a csend világbajnoki címet hozott számára K-1 1000 méteren az ifjúsági világbajnokságon. Sikerének köszönhetően az algyői Kopasz Bálint elnyerte a Héraklész díjat a férfiak között. A hölgyek mezőnyében a cselgáncsozó Gercsák Szabina győzött.

Az idén egyetlen versenyen sem tudták legyőzni 1000 méteren. Mitől tud verhetetlenné válni az ember?

Hogy mik az összetevők? Kemény munka, de nyilván a többiek is keményen dolgoznak, így valójában azon múlik minden, hogy fejben mennyire erős az ember. Nálam adottság a jó koncentrációs készség, sosem izgulok verseny előtt és higgadtan tudom végigevezni az ezer métert, amelyen sokat számít a taktika – magyarázta Kopasz Bálint, aki kilenc éves kora óta kajakozik és a 2015-ös idény volt pályafutása eddigi legjobb idénye.

Ahhoz, hogy ebben a korosztályban valaki ilyen szinten tudjon kajakozni, mit kell nap, mint nap megtennie?

Délelőtt és délután is edzéseim vannak. A két tréning között bemegyek az iskolába, a szegedi Piarista Gimnáziumba, ahol végzős vagyok. Nem mondom, hogy az éltanulók közé tartozom. Az edzés elég sokat kivesz belőlem, de egy erős közepes átlagot tudok hozni a tanulmányaim terén.

Az idén a riói olimpiai miatt fontos év következik a sportágban. Hogyan építik fel az esztendőt?

Elindulok én is a felnőtt válogatón ezer egyesben. Miért is ne tenném? Tavaly az ifjúsági világbajnoki felkészülés miatt ez nem jött össze, de szeretném megméretni magam a felnőttek között. A fő versenyem azonban a minszki U23-as világbajnokság lesz, amelyen szintén ezer egyesben szeretnék rajthoz állni.

Ha a távoli jövőbe néz, mit lát?

Hogy ott leszek a 2020-as olimpián és persze szeretnék elindulni a tokiói játékokat megelőző világbajnokságokon, így a 2019-es szegedi versenyen is. Egyelőre nem csapathajóban gondolkozom, úgy érzem, az ezer egyes az én fő számom.

Van példaképe?

Egyértelműen Kammerer Zoltán. Háromszoros olimpiai bajnok és közel a negyvenhez is rengeteget küzd és dolgozik azért, hogy a legjobbak között lehessen.

Kopasz Bálint edzője, édesanyja, Demeter Irén, akinek saját bevallása szerint nincs nehéz dolga a fiával.

Már pici korában feltűnt a tehetsége, a testnevelő tanára is felfigyelt arra, hogy nagyon jó géneket hordoz magában. De Bálint nem csak ettől tud kiemelkedően teljesíteni. Engem a mai napig lenyűgöz az eltökéltsége, az a végtelen szerénysége és alázata, amellyel éli a mindennapjait. Nagyon erős fejben, kiválóan tud koncentrálni a feladataira, vannak tervei, céljai, tényleg profin áll ehhez a sportághoz. Nincs nehéz dolgom vele, tulajdonképpen ő visz engem előre. Itt Algyőn totálisan egyedül készülünk, Bálint körül nincs csoport, de talán nincs is erre szüksége. Egyedül fut a gáton, Hódmezővásárhelyre járunk úszni, és egyedül kondizik is. Idén annyi a változás, hogy csatlakozott egy crossfittes csoporthoz, ahol társaságban, ismerősök között van. Hogy miként kell egy ilyenre kincsre vigyázni? Úgy hogy figyelek rá, szem előtt tartom az igényeit. Ő szereti a csendet, a nyugalmat maga körül, kerüli a felhajtást és így tud a munkára koncentrálni. Én pedig igyekszem számára garantálni ezt a csendet.

fotó: MTI

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók