Aranyos remények a maraton vb-n

Szeptember 20-án és 21-én kerül megrendezésre a csehországi Tynben a maratoni kajak-kenusok világbajnoksága. A magyar küldöttség tizenkét sportolóval vág neki a viadalnak, és aranyérmekben is reménykedik.

2005-ben már találkoztak a tyni pályán a maratonisták, akkor Európa-bajnokságot rendeztek, a magyarok jó szájízzel emlékezhetnek vissza a csehországi eseményre, hiszen mind a női, mind a férfi szakág szerzett érmeket. A legutóbbi, 2007-es világbajnokságnak Győr adott otthont. Az árvíz ellenére – futószakaszok nélkül – megrendezett versenyen remekeltek a mieink, összesen hat medáliát nyertek, mindegyik színből kettőt-kettőt.
Idén mindhárom szakágban lesznek duplázók, a női és a férfi kajakosok, valamint a kenusok is négy-négy versenyzővel állnak rajthoz.

Női kajakban Csay Renáta ezúttal nem ismétel, most csak párosban áll rajthoz. A tavasszal második gyermekének életet adó Csay társa Faldum Bereniké lesz, akivel a tavalyi regattán ezüstérmet vehettek át, igaz, akkor Csay az előző nap egyesben is megtette a 28 kilométert. A másik duó mindkét tagja, Kollár Judit és Folláth Vivien is indul szólóban.

– A női egyeseknél hasonló képességű mind Kollár Judit, mind Folláth Vivien, az éppen jobb napot kifogó dobogóra állhat, de a másik sportolót is a hat között szeretném látni. Csay Reniéktől az első két hely valamelyikét várom, miként a másik páros is elcsíphet egy érmet – kalkulált Borsodi Géza, a maraton szakág vezetőedzője.
Kenuban Csabai Edvin egyesben és Györe Attilával alkotott párosával is esélyes a címvédésre. Egyéniben már négy éve veretlen, ötödik bajnoki címe megszerzésére készül, míg kettesben a tizedik vb-arany elnyerése a cél, ráadásul 1999 óta nem kaptak ki semmilyen versenyen a maratoni szakágban.

– Csabai Edvin és Györe Attila számára a győzelem a cél, maguktól is az első helyet várják. Ha minden jól alakul – ez persze egy maratoni összecsapáson sosem borítékolható -, akkor ők a legfőbb esélyesek, párosuk 9 évi veretlensége egyedülálló a sport világában. A másik egyes indulótól, Gilányi Zsolttól a 4-6. helyre számítok, Korisánszky Péterrel alkotott kettesük pedig igazi fekete ló a csapatban- mondta Borsodi.
A maratoni szakág legerősebb mezőnyében, férfi kajak egyesben Salga István és Jámbor Attila versenyzik. Másnap mindkét sportoló más-más társsal vág neki ismét a távnak, Salga Börcsök Balázzsal, míg Jámbor Petrovics Mátéval.

– Egyesben mindketten képesek lehetnek felérni a dobogóra, de itt is a pillanatnyi forma dönt. A spanyolok nagyon erősek, és a dél-afrikai indulóktól is függenek a helyezések. Párosban sem könnyű a helyzet, mindkét egységet a 3-6. hely valamelyikére tippelem, mind Salgáék, mind Jámborék bizonyították már rátermettségüket- zárta az értékelést a vezetőedző.
A csapat csütörtökön utazik Csehországba.

Nők
K-1: Folláth Vivien
        Kollár Judit
K-2:  Csay Renáta, Faldum Bereniké
         Folláth Vivien, Kollár Judit

Férfiak

K-1: Salga István
       Jámbor Attila
K-2: Salga István, Börcsök Balázs
       Jámbor Attila, Petrovics Máté
C-1: Csabai Edvin
        Gilányi Zsolt
C-2: Csabai Edvin, Györe Attila
        Gilányi Zsolt, Korisánszky Péter

Nők (ifjúsági)
K-1: Groholy Orsolya
        Havas Eszter
K-2: Tóth Dzsenifer, Gutyina Kinga
        Georgopoulou Alexandra, Farkasdi Ramóna

Férfiak (ifjúsági)

K-1: Noé Milán
        Hamar Péter
K-2: Holicza Péter, Máthé Gábor
        Boros Adrián, Bucher Barnabás

C-1: Takács Timót
         Lantos Ádám


Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók