A május a tesztelésről szól majd

Kevesebb mint két hét van hátra a szolnoki felnőtt és ifjúsági rangsoroló rajtjáig és négy hét a szegedi MOL Világkupáig. A hagyományoknak megfelelően e két versennyel kezdődik a 2010-es szezon a gyorsaságiak mezőnyében. Storcz Botond felnőtt kapitánnyal a „hangsúlyokról” beszélgettünk.

  • Az elmúlt heteket nagy vándorlással töltötte. Járt Dunavarsányban, Szolnokon és Szegeden is. Mit látott, mit tapasztalt a csapatoknál?
  • Mindenhol lázas munkát, és ez így természetes – magyarázta a kapitány. – Dunavarsányban, ahol közösen edzett a férfi kajakválogatott többet megfordultam, de bepillantást nyertem Fábiánné Rozsnyói Katalin, Csipes Ferenc, Szabó Torony vagy éppen Vécsi Viktorék edzéseibe is. Mindenki halad a maga ütemében, párosok alakulnak és a tavaszi munka lényegéről hamarosan összképet is láthatunk majd a szolnoki rangsoroló versenyen. De néhány versenyzőnek nem ez lesz az első megmérettetése, május elején tizenegy tagú csapattal részt veszünk a vichy-i Világkupán. Ez azért is fontos számunkra, mert jövőre itt rendezik az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, így ez afféle terepszemle is lesz egyben.
  • Mennyire lesz hangsúlyos ez a május a versenyzők számára?
  • Noha a szolnoki verseny válogat a szegedi Világkupára, azt kell, hogy mondjam sem egyik, sem másik nem kell, hogy sarkalatos legyen a versenyzők életében. Szolnokon képet kapunk arról, hogy ki milyen állapotban van egyesben vagy párosban, és természetesen elkelnek a Vk-indulói helyek. A csapathajók kialakítása szempontjából is fontos a szolnoki viadal, hiszen aki az idén szeretne négyesbe kerülni meg kell, hogy mutassa magát egyesben az olimpiai távokon. Ám mindenki tudja, hogy az idény fő felvonásai a válogatóversenyek, no és a világversenyek lesznek majd.

%REKLAM%

  • Azért térjünk vissza a szegedi Világkupára. A válogatási elvek szerint a tavaly olimpiai távon aranyérmet szerző egységek már biztos indulói a Maty-éri viadalnak. Ez a szabály csak a női mezőnyt érinti. De hogyan alakul ki a teljes Vk-csapat?
  • A szolnoki győztesek lesznek a VK „A” egységei, míg a „B” indulókról saját hatáskörömben döntök. Befolyásolhatják ezt példának okáért a vichy-i eredmények is. Ha valaki azon a Világkupán jól szerepel, ám egy héttel később Szolnokon nem úgy teljesít, még nyílt lehet az út számára a szegedi Világkupára. A májusi két verseny nem arról szól, hogy leírjunk valakiket erre az idényre. Úgy hiszem, most mindenki tét nélkül le tudja tesztelni, hogy hol is áll a mezőnyben vagy éppen jó párost alkot e társával, és júniusig elég idő marad arra is, hogy változtatásokkal éljenek a válogató versenyekre.
  • Visszatérve egy pillanatra a világkupához, mi a véleménye a főszereplőknek arról, hogy a versenyt felvezető kampányban szuperhősként jelennek meg?
  • Nem beszéltem konkrétan erről sem a lányokkal, sem Vajda Attilával, de a sportágon belül már több pozitív visszajelzést kaptam. A szövetség mindenképpen új, figyelemfelhívó kampánnyal szeretné beharangozni a világkupát, és az eddigi reakciók alapján szerintem ez sikerült. Nagyon remélem, hogy a versenyzők valóban szuperhősökhöz méltóan küzdenek majd az aranyakért Szegeden, és a „képregény” happy end-del zárul.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók