Mégse

A felhőszakadás sem fogott ki a magyarokon a vébén

Kiválóan kezdte a romániai Pitestiben zajló ifjúsági és U23-as világbajnokságot a magyar kajak-kenu válogatott, miután a nyitónapon minden hajóegységünk továbbjutott, amely rajthoz állt.

Hír

Egyből a fináléba kvalifikálta magát 200 méteren Lucz Anna (U23 K1) és a Gönczöl Laura, Opavszky Réka (ifi C2) páros, 500 méteren a Szellák Szabina, Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka ifjúsági kajak négyes, 1000 méteren pedig Zupkó Vanda (ifi K1), Pupp Noémi (U23 K1), Bragato Giada (U23 C1), a Koleszár Mátyás, Németh Viktor (U23 K2) egység, a Fejes Dániel, Simon Sebestyén (U23 C2) páros, valamint a Kiss Blanka, Pupp Noémi, Sólyom Dóra, Katrinecz Rita U23-as kajak négyes.

Voltak olyan versenyszámok, amelyekben nem lehetett egyből a döntőbe kerülni az előfutamokból, így hiába nyerte meg futamát Rendessy Eszter (ifi K1 200), Redl András (ifi K1 1000), Vass Zoltán (ifi C1 1000), Varga Ádám (U23 K1 1000) és az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás (ifi K2 1000) kettős, ők a középdöntőben folytatják.

Szintén középdöntős 200 méteren az ifiknél Gönczöl Laura (C1), Orosz Ákos (K1) és Hodován Dávid (C1), az U23-asoknál pedig Kisbán Zsófia (C1), Zombori Dominik (C1) és a Kisbán Zsófia, Bragato Giada kenu páros. Ugyancsak a középdöntőben folytatja 500 méteren Opavszky Réka (ifi C1), 1000 méteren még egy futamot kell mennie a döntőért az ifiknél a Horváth Benedek, Besenyei Ádám kenus egységnek, az U23-asoknál pedig Adolf Balázsnak (C1).

„Maximálisan elégedett vagyok eddig a gyerekekkel – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Meglehetősen változatos volt ma az időjárás,

délelőtt és délután is volt egy-egy másfél órás felhőszakadás,

de jól tudtunk alkalmazkodni a körülményekhez. Holnap már szép időt jósolnak, ez fontos is lesz, hiszen délután már több számban is döntőt rendeznek.”

Pénteken Facebook-oldalunkon igyekszünk minél előbb beszámolni a magyar érmesekről.

A csütörtök délelőtti futamokat itt lehet visszanézni:

A délutániakat pedig itt:

Kamera is előad az utánpótlás-konferencián

Világklasszis sportolók, köztük háromszoros olimpiai bajnokunk, Kammerer Zoltán, és a sporttudomány legjobbjai is előadnak november 28-án az utanpotlassport.hu hagyományos, Egy nap az utánpótlásért című konferenciáján. A Magyar Edzők Társaságának szakmai együttműködésével, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár fővédnökségével megvalósuló esemény helyszíne a fővárosi Lurdy Ház lesz.

Hír

Minden, amit a bajnokká válás legfontosabb időszakáról, a gyerek- és fiatalkorról tudni kell – ez a mottója a szakportál által már kilencedik alkalommal megszervezett konferenciának, melynek programjában különleges előadások és klasszis előadók sora várja az érdeklődő edzőket, testnevelőket, sportszakembereket, nem utolsó sorban a szülőket.

A MediaBook Kiadó égisze alatt működő utanpotlassport.hu szerkesztősége a nemrégiben megjelent – és a karácsonyi könyvpiac slágerének ígérkező – Így lettünk bajnokok című, harminc jelenlegi klasszis sportolónak a felnőtté válásig tartó időszakát felölelő portrékötet vezérfonalára fűzte fel a konferencia témáit.

Hogy miképpen csinálták, milyen gondokkal küzdöttek, hogyan élték meg a sikereket és a kudarcokat gyerekkorukban azok, akik eljutottak a világsikerig. Honnan indultak és milyen út vezetett számukra a nagy győzelmekig? Mit tanulhatnak az egyes történetekből a pályájuk elején most járó fiatal sportolók, a szüleik, az edzőik?

Az egész napos konferencián

elmondja gondolatait Kammerer Zoltán,

a világbajnok öttusázó Marosi Ádám és az olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó Ungvári Miklós. A résztvevők beszélgetést hallhatnak az ötkarikás aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor és a nyíltvízi úszó vb-első Rasovszky Kristóf édesanyjával, valamint a párosvilágbajnok teniszező, Babos Tímea édesapjával. Előadást tart Földesiné dr. Szabó Gyöngyi sportszociológus, Lénárt Ágota pszichológus és Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága titkára mellett a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Gergely István, a Budapesti Honvéd jelenlegi elnöke, valamint Vajda Zsuzsanna, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium testnevelés-munkaközösségének vezető tanára is.

Részletes program, részvételi feltételek és jelentkezés itt.

Idén a Szeged lett a legeredményesebb

Elkészült a tagszervezetek közti bajnoki összesítés, idén az NKM Szeged VE végzett az abszolút első helyen a pontversenyben. A klub az elmúlt években rendre ott volt a dobogó valamelyik fokán. 2019-ben a második a Graboplast Győr lett, a harmadik pedig a KSI SE.

Hír

A szegediek tavaly sem maradtak le sokkal a győri klub mögött, sőt, ha a masters eredményeket nem számítjuk bele, akkor az egyesület – minimális különbséggel – már 2018-ban is megnyerte a bajnoki összesítést.

“Óriási büszkeség számunkra, hogy az élen zártunk. A versenysportban 2018-ban mindössze 0,25 pont előnnyel nyertük meg az összesített pontversenyt. Az idén még több pontot szereztünk,

sokat léptünk előre és szinte mindenben fejlődtünk.

Ez a nagyszerű eredmény pedig egy tudatos szakmai munka gyümölcse, amely mögött egy nagy csapat áll” – mondta Sík Márton. Az NKM Szeged VE szakmai vezetője hozzátette, hogy az egyesület motorjai azok a lelkes edzők, akik szinte az év minden napján dolgoznak, de megköszönte a segítséget a klub minden alkalmazottjának, valamint a szülőknek, és az egyesület támogatóinak is.

Az összesített pontversenyben tavaly 1571 pontot szerzett a győztes győri klub, idén a szegediek 1674-el nyertek. 2019-ben az első és a második között 76,5 pont lett a különbség, 2018-ban ennél jóval kisebb, mindössze 8,5 pont különbség döntött. A harmadik helyezett mindkét évben a KSI SE lett, amelyik 130 ponttal többet szerzett idén, mint egy évvel korábban. A bajnoki összesítésbe idén már a sárkányhajós eredmények is bekerültek, de ebben a szakágban a legjobb három egyesület közül csak a Graboplast Győr szerzett pontokat.

Az első három helyezett mögött 2019-ben az UTE lett a negyedik, de a lila-fehérek már több mint 150 bajnoki ponttal vannak lemaradva a dobogóról, tehát a legjobb három, és az üldözők között ezúttal is kisebb szakadék alakult ki. Az UTE kajak-kenusai ennek ellenére egy helyet előreléptek, hiszen idén meg tudták előzni a most ötödik helyen végző Lágymányosi Sparit.

További érdekesség, hogy a legjobb tíz egyesület mezőnye alig változott. Az élklubbok közül 2019-ben kiesett a Tiszafüred (ezúttal 11. lett), míg a tavaly tizenegyedikként végző MTK idén a nyolcadik helyezést szerezte meg a bajnoki listán.

Bajnoki Pont Részletes 2019