Mégse

A felhőszakadás sem fogott ki a magyarokon a vébén

Kiválóan kezdte a romániai Pitestiben zajló ifjúsági és U23-as világbajnokságot a magyar kajak-kenu válogatott, miután a nyitónapon minden hajóegységünk továbbjutott, amely rajthoz állt.

Hír

Egyből a fináléba kvalifikálta magát 200 méteren Lucz Anna (U23 K1) és a Gönczöl Laura, Opavszky Réka (ifi C2) páros, 500 méteren a Szellák Szabina, Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka ifjúsági kajak négyes, 1000 méteren pedig Zupkó Vanda (ifi K1), Pupp Noémi (U23 K1), Bragato Giada (U23 C1), a Koleszár Mátyás, Németh Viktor (U23 K2) egység, a Fejes Dániel, Simon Sebestyén (U23 C2) páros, valamint a Kiss Blanka, Pupp Noémi, Sólyom Dóra, Katrinecz Rita U23-as kajak négyes.

Voltak olyan versenyszámok, amelyekben nem lehetett egyből a döntőbe kerülni az előfutamokból, így hiába nyerte meg futamát Rendessy Eszter (ifi K1 200), Redl András (ifi K1 1000), Vass Zoltán (ifi C1 1000), Varga Ádám (U23 K1 1000) és az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás (ifi K2 1000) kettős, ők a középdöntőben folytatják.

Szintén középdöntős 200 méteren az ifiknél Gönczöl Laura (C1), Orosz Ákos (K1) és Hodován Dávid (C1), az U23-asoknál pedig Kisbán Zsófia (C1), Zombori Dominik (C1) és a Kisbán Zsófia, Bragato Giada kenu páros. Ugyancsak a középdöntőben folytatja 500 méteren Opavszky Réka (ifi C1), 1000 méteren még egy futamot kell mennie a döntőért az ifiknél a Horváth Benedek, Besenyei Ádám kenus egységnek, az U23-asoknál pedig Adolf Balázsnak (C1).

„Maximálisan elégedett vagyok eddig a gyerekekkel – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Meglehetősen változatos volt ma az időjárás,

délelőtt és délután is volt egy-egy másfél órás felhőszakadás,

de jól tudtunk alkalmazkodni a körülményekhez. Holnap már szép időt jósolnak, ez fontos is lesz, hiszen délután már több számban is döntőt rendeznek.”

Pénteken Facebook-oldalunkon igyekszünk minél előbb beszámolni a magyar érmesekről.

A csütörtök délelőtti futamokat itt lehet visszanézni:

A délutániakat pedig itt:

Szegeden lehet a trónfosztás a király számban

Nem mondhatjuk, hogy 2019 eddig Fernando Pimenta éve lenne. A K1 1000 méteren világbajnoki címvédő portugál versenyzőt az idén többször is legyőzték, például Kopasz Bálint is. Mi várható a férfiak király számában a szegedi vébén?

Hír

Talán mindenkinek megvan a kép, amikor egy jetskin állva ünnepli győzelmét Fernando Pimenta a hazai közönség előtt tavaly a portugáliai világbajnokságon a férfiak király száma, a K1 1000 méter döntője után. Pimenta előtte zsinórban háromszor lett Európa-bajnok, a világ tetejére tavaly állhatott fel először, ám tavaly ilyenkor nem fért ahhoz kétség, hogy ennek a számnak ő a legjobb versenyzője. Az idén azonban újabb fordulatot vett a történet, erről is ír világbajnoki beharangozójában a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF).

A 2019-es év jóval nehezebb Pimenta számára. Egyrészt a duisburgi Világkupán időtlen idők óta először lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, majd az Európa Játékokon sem tudott nyerni, ugyanis legyőzte őt mind 1000, mind 5000 méteren egy bizonyos Kopasz Bálint.

„A világbajnoki címért hatalmas harc lesz közte és a hazai közönség előtt versenyző Kopasz Bálint között. A magyar kajakos 2017-ben az ötödik lett a vébén, tavaly a harmadik, az idén már megnyerte az Európa Játékokat, a fejlődése teljesen egyértelműen látszik. Méltó kihívója lesz Pimentának” – írja az ICF.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány is bízik Kopaszban. „Azt gondolom, hogy a magyar férfi kajakosok az egyéni teljesítmények alapján jelen pillanatban a világ élvonalába tartoznak, ezt megmutatta például Kopasz Bálint is az idén az Európa Játékokon és a Világkupán is. Bálintnak ráadásul ez dupla hazai pálya lesz, hiszen Szegeden töltötte élete nagy részét, szóval sokat várunk tőle.”

„Előnnyel fogok itt indulni a vébén – erősítette meg a szövetségi kapitány szavait Kopasz Bálint.

Anyukám főztjeit fogom enni, amit dietetikus tervez meg,

és hazai versenyen egyébként is mindig jobban tudtam teljesíteni. Nagyon sokat fog számítani a szurkolók biztatása.”

Az ICF beharangozó cikkében megjegyzi, hogy beleszólhat a versengésbe a cseh Josef Dostal, aki a riói olimpián ezüstérmes volt, a legutóbbi két vébén egyaránt bronzérmet nyert ebben a számban, és világeseményen egyébként sem szokása lemaradni a dobogóról.

Az esélyesek között tartják még számon a veterán dán Rene Poulsent, a szlovák Peter Gellét, a spanyol Roi Rodriguezt és a francia Etienne Hubert-t, de nem lepődnénk meg, ha Kopasz, Pimenta és Dostal végezne az első háromban. Ezzel a sorrenddel mondjuk ki is egyeznénk.

A maximumtól is több kell a kajakkirálynői címhez Szegeden

Egyike volt a nagy versenyeknek a 2018-as világbajnokságon, a 2019-es vébén azonban „a verseny” lesz – így harangozza be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a női K1 500-as olimpiai számot, amelyben Kozák Danuta és Lisa Carrington nagy csatáját várják.

Hír

Kozák és Carrington – a két legnagyobb név a jelenlegi női kajakban. Mindketten többszörös olimpiai bajnokok, Szegeden pedig összecsapnak egymással K1 500 méteren, amely a nőknél gyakorlatilag ugyanaz a „király szám”, mint a férfiaknál a K1 1000 méter.

A 2012-es londoni olimpia óta dominálja ezt a távot Kozák Danuta, míg a 200 méter Carrington territóriuma volt. Kozák ugyan néha kacérkodott a rövidebb távval, de nem igazán akart áttérni, míg az új-zélandi versenyző egyértelművé tette, hogy szeretné elkobozni a koronát a magyar kajakostól 500 méteren. A riói olimpia óta a tavalyi világbajnokság volt az első komolyabb nemzetközi versenye a szülésből visszatért Kozáknak, aki mindjárt meg is nyerte az 500 egyest, emlékeztetve mindenkit arra, hogy ki a szám királynője.

Az idén azonban kiderült, hogy ő sem verhetetlen. Igaz, hogy betegség hátráltatta, de az Európa Játékokon kikapott a hazai pályán versenyző Volha Khudzenkától, aki Carringtont is legyőzte már a 2017-es világbajnokságon – Kozák távollétében. A fehérorosz kajakos tavaly Kozák és Carrington mögött harmadik lett a vébén, ő lehet még az, aki beleszól az aranyérem sorsába Szegeden.

Ha jó napot fog ki, a mindössze 23 éves Emma Jörgensen is odaérhet a dobogóra, ahogy tette a riói olimpián is, ahol Kozák mögött ezüstérmes lett, míg az idén az Európa Játékokon bronzérmet szerzett, a 200 métert pedig megnyerte.