30 ezer gyerek sárkányhajózhat az Erzsébet táborokban

Az idén új szolgáltatással bővül a nyári Erzsébet táborok programja. A Kolonics György Alapítványnak köszönhetően 10 héten keresztül sárkányhajózhatnak a zánkai és fonyódligeti táborban nyaraló gyerekek.

Hír

Az elmúlt esztendőkben már volt lehetőség sárkányhajózásra a nyári Erzsébet táborokban, olimpiai bronzérmes kenusunk, Kozmann György szervezett egy-egy tematikus hetet a fiataloknak, akik ennek köszönhetően megismerkedhettek a vízen járás szépségeivel.

Az idén az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg a sportág számára, hiszen a Kolonics György Alapítvány közreműködésével tíz héten keresztül, 30 ezer gyerek sárkányhajóztatására nyílik lehetőség a zánkai és fonyódligeti táborokban.

„Az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma sokkal több forrást mozgatott meg a táborokkal kapcsolatban, újratervezték a programokat, amelynek köszönhetően a Kolonics György Alapítvány megpályázta és meg is kapta a nyári sárkányhajóztatást a Balatonon. Ennek eredményeként júniustól augusztusig 30 ezer gyereket tudunk megmozgatni, megismertetni a sportággal” – mondta Kozmann György, aki az elmúlt négy évben egy-egy hétre jelen volt a táborokban a sárkányhajós programmal.

„Úgy hiszem, ez nagy lehetőség a sportág számára, hiszen a teljes nyári szünet során vízre tudjuk vinni a gyerekeket. Ráadásul minden héten tartunk egy olyan napot, amikor sztársportolókat viszünk el élménybeszámolót tartani a gyerekeknek, többek között jelen lesz a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, a barcelonai aranyérmes, utánpótlás szövetségi kapitány, Dónusz Éva, az olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia, vagy a bronzérmes Kiss Tamás is. Emellett tájékoztatjuk a gyerekeket arról, hogy a saját lakókörnyezetükben hol tudnak elkezdeni megismerkedni a sportággal, milyen egyesületekhez tudnak elmenni kajakozni vagy kenuzni” – mondta Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, aki azt is elmondta: Zánkán négy, Fonyódligeten két hajóval és tapasztalt kormányosokkal várják a gyerekeket.

A rendszer magasabb szintre lép

Fontos határozatokat fogadott el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) múlt héten megrendezett közgyűlése. Dr. Baráth Etele szerint a "sportág parlamentje" nagy lépéseket tett a középtávú fenntarthatóság érdekében és azért is, hogy főleg regionális szinten megtalálja az együttműködési lehetőségeket más szabadtéri sportokkal, illetve gazdálkodó szervezetekkel is.

Hír

Tavaly decemberben, a MKKSZ tisztújító közgyűlésén választották meg a közgyűlés elnökének Dr. Baráth Etelét. Idén ősszel először rendezett a sportág olyan közgyűlést, ami elsősorban szakmai kérdésekben fogadott el határozatokat.

“Olyan témákat tűztünk napirendre, amelyek szoros összefüggésben állnak egymással. Bármennyire elcsépelt fogalomnak tűnik, de a fókuszban a fenntarthatóság kérdése volt – mondta Dr. Baráth Etele. – Határozat született arról, hogy a tavaszi közgyűlésre alternatív költségvetést kell tervezni, ami felkészül egy anyagi szempontból nehezebb időszakra. Ennek a határozatnak az a jelentősége, hogy az egyesületek képviselői ezzel önmagukra nézve vállaltak kötelezettségeket és ésszerű módon költik el a rendelkezésükre álló forrásokat. Rengeteg pénz jutott a rendszerbe, az infrastruktúrális fejlesztések nagy része lezajlott, mostantól olyan beruházásokra kell költeni, amelyek a költségek csökkentését, illetve a fenntarthatóságot szolgálják. Szintet léptünk azzal, hogy ilyen kérdéseket meg tudtunk vitatni.”

A közgyűlés a kajak-kenu sport regionális szerkezetének további erősítésével is egyetértett.

“Ezzel szorosan összefügg, hogy elsősorban régiós szinten megtaláljuk a közös munka lehetőségét más szabadtéri sportokkal. Szeretnénk olyan klasztereket létrehozni, amelyek közösen fellépve alakítanak ki együttműködést a saját régiójukban a sporttal, vagy a környezetvédelemmel, egészséges életmóddal összefüggő tevékenységet végző gazdálkodó szervezetekkel.”

Magyarországon is működik olyan gazdasági szövetség, amely tömöríti a magyar GDP 40-50%-át kitermelő vállalatokat. Ezeknek a cégeknek tevékenységük miatt a környezetvédelemmel kapcsolatban van felelőségük, vagy önként vállalnak felelőséget akár egészségügyi programokban. Az alakuló klasztereknek a tervek szerint ezekkel a cégekkel kell partnerséget kialakítani.

“A kajak-kenu sportágnak van barter megállapodása sportszergyártó cégekkel, akik az együttműködés keretében olcsóbban adják nekünk a termékeiket. Közvetlenül tudná támogatni az egyesületeket, ha például energiaitermelő szervezetekkel is tudnánk hasonló szerződést kötni. Ez jelentősen megváltoztathatná az egyes régiókban a sportszponzorációt is.”

A közgyűlés a sportág fenntarthatóságot segítő kérdések megtárgyalása mellett tudomásul vette a kajak-kenu specifikus diagnosztikai-egészségügyi központról és a hozzá tartozó informatikai rendszerek, eszközök kiépítéséről szóló tájékoztatót is.

A közgyűlés felkérte a Szövetség vezetését, hogy tárja fel azokat a partnereket, akikkel ezen a területen hosszabb távú érdemi együttműködést lehet kialakítani, és mindezek ismeretében vizsgálja meg a „szabadtéri” sportokat együttesen, ezen belül a kajak-kenu sportágat is szolgáló együttműködés lehetséges formáit és ezt egy éven belül terjessze a sportág közgyűlése elé.

A rossz idő sosem akadály

Annak ellenére, hogy éjszaka az ország jelentős részén esett az eső, több mint ezer indulója volt a szombati Nagy Hideg-hegyi futásnak, amelyen a sportágból a férfiaknál Petró Erik, a hölgyeknél Csonka Eszter Lili volt a leggyorsabb.

Hír

Nem éppen kellemes futóidő, az éjszakai esőzés miatt csúszós terep várta az idei Nagy Hideg-hegyi futás indulóit. A hagyományos őszi csapatépítő eseményre az ország minden pontjáról érkeztek a kajakosok és a kenusok, Nagykanizsáról, Győrből, Diósgyőrből, Szegedről futottak be a buszok, a VVSI példának okáért 59 fővel nevezett a versenyre. Amelyet a férfiaknál Petró Erik, a hölgyeknél Csonka Eszter Lili nyerte meg, de ott volt a mezőnyben többek között a börzsönyi futás atyja, Babella Laci bácsi, Szegedről Kása Ferenc, azaz Kacsa bácsi, valamint a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán és a sportág egyik nagy ígérete, Kopasz Bálint is.

“Szerencsére sérülés nélkül megúsztuk a napot, pedig az eső miatt rendesen csúszott a fű. A verseny végeztével a hagyományoknak megfelelően kisorsoltuk az egyesületek között a hajókat, a kajakot a Budapesti Honvéd, a kenut a VVSI kapta” – mondta Weisz Róbert, a futás főszervezője.