30 ezer gyerek sárkányhajózhat az Erzsébet táborokban

Az idén új szolgáltatással bővül a nyári Erzsébet táborok programja. A Kolonics György Alapítványnak köszönhetően 10 héten keresztül sárkányhajózhatnak a zánkai és fonyódligeti táborban nyaraló gyerekek.

Hír

Az elmúlt esztendőkben már volt lehetőség sárkányhajózásra a nyári Erzsébet táborokban, olimpiai bronzérmes kenusunk, Kozmann György szervezett egy-egy tematikus hetet a fiataloknak, akik ennek köszönhetően megismerkedhettek a vízen járás szépségeivel.

Az idén az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg a sportág számára, hiszen a Kolonics György Alapítvány közreműködésével tíz héten keresztül, 30 ezer gyerek sárkányhajóztatására nyílik lehetőség a zánkai és fonyódligeti táborokban.

„Az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma sokkal több forrást mozgatott meg a táborokkal kapcsolatban, újratervezték a programokat, amelynek köszönhetően a Kolonics György Alapítvány megpályázta és meg is kapta a nyári sárkányhajóztatást a Balatonon. Ennek eredményeként júniustól augusztusig 30 ezer gyereket tudunk megmozgatni, megismertetni a sportággal” – mondta Kozmann György, aki az elmúlt négy évben egy-egy hétre jelen volt a táborokban a sárkányhajós programmal.

„Úgy hiszem, ez nagy lehetőség a sportág számára, hiszen a teljes nyári szünet során vízre tudjuk vinni a gyerekeket. Ráadásul minden héten tartunk egy olyan napot, amikor sztársportolókat viszünk el élménybeszámolót tartani a gyerekeknek, többek között jelen lesz a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, a barcelonai aranyérmes, utánpótlás szövetségi kapitány, Dónusz Éva, az olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia, vagy a bronzérmes Kiss Tamás is. Emellett tájékoztatjuk a gyerekeket arról, hogy a saját lakókörnyezetükben hol tudnak elkezdeni megismerkedni a sportággal, milyen egyesületekhez tudnak elmenni kajakozni vagy kenuzni” – mondta Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, aki azt is elmondta: Zánkán négy, Fonyódligeten két hajóval és tapasztalt kormányosokkal várják a gyerekeket.

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.

Ismét jön a sárkányhajó Nagydíj Sukorón

Szombaton és vasárnap Sukorón rendezik meg a hagyományos sárkányhajó Magyar Nagydíjat, amely a bajnokság ötödik, egyben utolsó fordulója. A kétnapos programban megtalálható a Sulisárkány-sorozat döntője is, amelyen 31 iskolai csapat vesz részt.

Sárkány
Hír

Sűrű program és remélhetőleg nem annyira rossz idő vár majd a hétvégén a sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőire. Az eseményen felvonul a hazai sárkányhajózás színe-java, szombaton a Sulisárkány versenyeket, a Roadshow döntőit, valamint Nagydíj számokat rendezik meg, vasárnap pedig a bajnokság ötödik, vagyis utolsó fordulójára kerül sor, amelyen eldől a bajnoki címek sorsa.

„Szombaton már nagyüzem lesz Sukorón, hiszen harmincegy Sulisárkány csapat száll vízre, a Roadshown pedig tizenegy csapat rajtol – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője. – A Sulisárkány sorozatban tizennégy elődöntőből jutottak ide a csapatok, s a tavalyi kiírástól eltérően most a középiskolások számára is volt megmérettetési lehetőség. Ezen a napon a Roadshow mellett rendezzük meg a Nagydíj számokat, a váltót és a 4000 métert. A vasárnap már a bajnokságban szereplő csapatoké, most avatunk összetett bajnokot. A szegedieknek még matematikai esélyük van arra, hogy befogják a Römi egységet, míg a harmadik hely sorsa a Lapátolók és a Dunai Sárkányok között dőlhet el.”

Patyi Melinda kitért arra is, hogy a júliusi szegedi Európa-bajnokság milyen hatással volt a szakágra.

„Az Európa-bajnokság lehetősége sokakat megmozgatott, a tavalyihoz képest kétszázzal több versenyengedélyt adtunk ki, a meglévő csapataink mellé öt új egység jelentkezett a versenysorozatba. Az Európa-bajnokságon csak a klubfutamokban hatszáz magyar induló volt, a hazai rendezésű nemzetközi esemény újabb lendületet adott ennek a szakágnak. Jövőre újításokkal várjuk majd a mezőnyt, a bajnoki futamok is kapnak frissítést vagy a távok vagy a hajóegységek terén, erről a közeljövőben döntünk majd.”