30 ezer gyerek sárkányhajózhat az Erzsébet táborokban

Az idén új szolgáltatással bővül a nyári Erzsébet táborok programja. A Kolonics György Alapítványnak köszönhetően 10 héten keresztül sárkányhajózhatnak a zánkai és fonyódligeti táborban nyaraló gyerekek.

Hír

Az elmúlt esztendőkben már volt lehetőség sárkányhajózásra a nyári Erzsébet táborokban, olimpiai bronzérmes kenusunk, Kozmann György szervezett egy-egy tematikus hetet a fiataloknak, akik ennek köszönhetően megismerkedhettek a vízen járás szépségeivel.

Az idén az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg a sportág számára, hiszen a Kolonics György Alapítvány közreműködésével tíz héten keresztül, 30 ezer gyerek sárkányhajóztatására nyílik lehetőség a zánkai és fonyódligeti táborokban.

„Az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma sokkal több forrást mozgatott meg a táborokkal kapcsolatban, újratervezték a programokat, amelynek köszönhetően a Kolonics György Alapítvány megpályázta és meg is kapta a nyári sárkányhajóztatást a Balatonon. Ennek eredményeként júniustól augusztusig 30 ezer gyereket tudunk megmozgatni, megismertetni a sportággal” – mondta Kozmann György, aki az elmúlt négy évben egy-egy hétre jelen volt a táborokban a sárkányhajós programmal.

„Úgy hiszem, ez nagy lehetőség a sportág számára, hiszen a teljes nyári szünet során vízre tudjuk vinni a gyerekeket. Ráadásul minden héten tartunk egy olyan napot, amikor sztársportolókat viszünk el élménybeszámolót tartani a gyerekeknek, többek között jelen lesz a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, a barcelonai aranyérmes, utánpótlás szövetségi kapitány, Dónusz Éva, az olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia, vagy a bronzérmes Kiss Tamás is. Emellett tájékoztatjuk a gyerekeket arról, hogy a saját lakókörnyezetükben hol tudnak elkezdeni megismerkedni a sportággal, milyen egyesületekhez tudnak elmenni kajakozni vagy kenuzni” – mondta Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, aki azt is elmondta: Zánkán négy, Fonyódligeten két hajóval és tapasztalt kormányosokkal várják a gyerekeket.

Taroltak a magyarok a barcelonai YOG-kvalifikáción

A négy szakágból háromban magyar versenyző végzett az élen a Barcelonában rendezett ifjúsági olimpiai válogatón, így bezsebeltük a maximálisan megszerezhető négy kvótát.

Hír

A szombati nap még csak félhivatalos eredmények jöttek, de vasárnap hivatalos lett, hogy a síkvízi és a szlalom összetett versenyét a lány kajakosoknál Rendessy Eszter nyerte meg, Újfalvi Laura pedig ötödik lett. Európából az első hat helyezett kvalifikálta magát az októberi, Buenos Aires-i játékokra, de miután a szabályok szerint egy nemzetből csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így Rendessy Eszter képviseli majd hazánkat Argentínában.

A fiú kenusoknál a szombati szlalom után kiderült, hogy Pálla Balázs összesítésben a negyedik helyen zárt, ám a legjobb európai lett, így ugyancsak ott lehet az ifjúsági olimpián.

A vasárnapi eredmények még nem hivatalosak, de a magyar küldöttség számításai szerint a lány kenusoknál fantasztikus, kettős magyar siker született, a síkvízi és a szlalom eredmények összesített rangsorában Gönczöl Laura és Opavszky Réka végzett az élen holtversenyben. Kettőjük között az döntött, hogy Gönczöl Laura előrébb zárt síkvízen, ahol második lett, ezzel ő kvalifikálta magát a YOG-ra.

A fiú kajakosoknál Kiss Ádám ugyancsak megnyerte az összetett versenyt, ezzel ő is utazhat majd októberben Buenos Airesbe.

„Ez így egyszerűnek hangzik, hogy a négyből három szakág versenyét megnyertük, de nagyon nem volt ilyen egyszerű – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az értékelést. – Nagyon magas színvonalú versenyt láthattak Barcelonában, csapatunk erejét pedig az adta, hogy a remek síkvízi eredmények után szlalomban is a középmezőnyben tudott végezni, holott voltak olyan síkvízi versenyzők, akik nem is tudták teljesíteni a szlalompályát. Köszönöm az edzők munkáját is, azt gondolom, hogy méltóképpen képviseltük Magyarországot. Rendkívül hosszú volt ez a verseny, feszített volt a tempó, ránk fér most a pihenés, kaptunk is egy kis kimenőt” – mondta Makrai Csaba, aki vasárnap este elvitte egy rövid barcelonai városnézésre a fiatalokat.

Az augusztusi bajnokságig most minden versenyző a síkvizes szezonra koncentrál, majd augusztus közepétől együtt készülnek az októberi YOG-ra, szeptemberben pedig egy közös edzőtábort is tervez az utánpótlás szövetségi kapitány.

Járjuk be vízen Magyarország vadregényes tájait!

Reneszánszát éli a víziturizmus Magyarországon. A Vízitúra Kupa versenyein a friss túrázók is megismerkedhetnek a közeggel, a káprázatos tájakon át vezető vízitúra-útvonalakon pedig egyre több lesz az európai színvonalú megálló.

Hír

Természet közelsége, harmónia, szabadság – garantált érzések azok számára, akik tavasztól őszig vízre szállnak, és csatlakoznak a víztúrázók népes táborához. Számos felfedezésre váró, vadregényes, gyönyörű vízfelület található Magyarországon, a Bejárható Magyarország program keretén belül pedig jól kiépített, európai színvonalú, megfelelő eszközparkkal ellátott megállóhelyek létesülnek folyamatosan a következő egy évben.

Az ötvenes-hatvanas évek mozgalmas vízi élete után ismét reneszánszát éli a vízi turizmus, amelyhez jó keretet adhat a sportág legnagyobb és legnépszerűbb, országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozata, a Vízitúra Kupa.

A Facebook-ikonra kattintva megnyílik a galéria:

Az idén már 17. alkalommal megrendezendő Vízitúra Kupa egy hét fordulóból álló versenysorozat, amelyben a szervező helyszínek egy közös és egységes szabályrendszer szerint szervezik a versenyüket, de mindenhol a saját vízterületükre jellemző sajátosságokkal fűszerezik az eseményeket.

A már gyakorlottabb túrázók jelentkezése mellett a szervezők ugyanúgy szívesen várják a túrakajakozással még csak most kacérkodókat is. Ezeken az eseményeken a gyerekek, családok, friss túrázók szervezett keretek között próbálhatják ki a sportágat, megbarátkozhatnak a közeggel, a vízzel – ők ráadásul külön kategóriában indulhatnak. A versenyzők távja általában 20 és 42 kilométer, a friss túrázóké pedig 5 és 10 kilométer között van.

A Vízitúra Kupa állomásai:
1. forduló: 2018. május 6. – Dunakeszi
2. forduló: 2018. május 19. – Baja (Duna, Sugovica)
3. forduló: 2018. június 16. – Csákánydoroszló (Rába)
4. forduló: 2018. július 7. – Szigetszentmiklós (RS-Duna)
5. forduló: 2018. július 21. – Ráckeve (Duna)
6. forduló: 2018. augusztus 11. – Tokaj
7. forduló: 2018. szeptember 08. – Dunakiliti (Duna, Szigetköz)

A vízitúra sorozat további tudnivalóiról ide kattintva, az ismertetőt letöltve tájékozódhatnak.