Hasznos tapasztalatokat szerzett a tengeri kajakosok Eb-jén Boros Adrián

Maraton világbajnok versenyzőnk 15. helyen végzett a portugáliai Ocean Racing Európa-bajnokságon a férfiak SS-1 kategóriájában. Az időjárási körülmények miatt végül nem az eredetileg meghirdetett helyen rendezték meg a futamokat, hanem egy nyitott részű kikötőbe tették át az egész eseményt.

A győriek kiválósága a verseny után elmondta, elégedett az eredményével, hiszen így is rengeteg tapasztalatot tudott szerezni a verseny során. Azt már előre tudta, hogy előnyben lesznek azok a versenyzők, akik tengeri körülmények között készülnek szinte az egész év során, számára kihívást jelentettek a nagyobb hullámok.

„Középmezőnyben végeztem, nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel – értékelte Adrián a 15. helyezését. – Persze előtte azt mondtam, hogy jó lenne az első tízben lenni, de azért mindent nem lehet. Ráadásul akik jók voltak és a múlt héten több tengert láttak, mint én egész életemben, azoknak könnyebb volt ezt összerakni. A verseny végleges megrendezésében nem voltak teljesen biztosak a rendezők, mert nem volt zökkenőmentes a hétvége. A verseny napjára akkora hullámok lettek, hogy nem merték kiengedni a csapatot, mert nem tudták garantálni mindenki biztonságát. Nyilván nem a topversenyzőkről miatt, hanem gondolok itt a mastersre vagy a fiatalabb lányokra. Ezért úgy döntöttek a verseny előtt fél órával, hogy a 25 km-es versenyt lefújják és egy nyitott részű kis kikötőben rendezték meg az eseményt, amely végül egy körverseny lett.”

Az eredetileg 25 km-re tervezett távot, így végül egy háromkörös szakaszra rövidítették, amely kajakosunk szerint a 15 km-t sem érte el.

„Látszatra sem érte el a 15 kilométert, maximum 11 lett a vége. Őszintén szólva ez nekem egy kicsit rövid.

Ha lett volna itt még három kör, akkor hét-nyolcadik helyezést is elérhettem volna.

Itt egy speciális rajtot kellett venni, mivel derékig állva a vízben, a hajónk mellől kell beugrani, úgynevezett jumpstartot venni. Én ezt nem mertem megkockáztatni, inkább úgy voltam vele, hogy vesztek pár másodpercet, de nem azzal kezdek, hogy felborulok. Nekem egy biztonsági beszállásom volt. Elmentek vagy harmincan előttem, beálltam egy helyre és szépen lassan összeszedtem azokat, akiknél erősebb voltam.”

A Graboplast Győri Vízisport Egyesület világbajnoka a szembeszélben tudott több versenyzőt is megelőzni, azonban a nagyobb hullámok közepette a hasonló terepen már a rutinosabbak kerültek előnybe.

„Hátszeles versenynek lett meghirdetve, de mivel körkörös futam lett belőle, így rengeteg része volt a pályának szembeszélben, amiben én erősebb voltam. De még a kikötőn belül így is akkora hátszél volt, hogy simán előfordultak 2-3 méteres hullámok. Látszott is, hogy

szembeszélben erősebb vagyok, mert akkor megelőztem akár öt embert is,

de a hullámosabb részen ezek a versenyzők vissza is előztek.”

Adrián elégedett volt a körülményekkel, a helyszínnel, mivel szerinte is jó döntés született, amikor a szervezők magukra vállalva a felelősséget áthelyezték a versenyt. Kajakosunk kedden és szerdán még itthon edz, de csütörtökön már utazik is ki Amszterdamba, ahol szombaton immár síkvizen áll majd rajthoz.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók