A WISH program után a hazai szlalom fellendítésén dolgozik Seprenyi Sára

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) 2022-ben Seprenyi Sárát is delegálta a Women in Sport High Performance Pathaway (WISH) elnevezésű programba. A 21 hónapon át tartó képzésnek idén április elején lett vége, amely alatt szlalomversenyzőnk rengeteg elméleti és gyakorlati tudást is szerzett. A megszerzett tapasztalatokat már a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) berkein belül kamatoztatja, hiszen a hazai szlalom fellendítésében is jelentős szakmai részt vállal.

2022. szeptemberében kezdődő programban 21 edző vett részt, válogatott szlalomosunk, Seprenyi Sára pedig egyike volt annak a négy hölgynek, akik az ICF delegáltjaiként volt jelen. Az Olimpiai Szolidaritás által támogatott képzés célja az volt, hogy segítse azokat a női edzőket, akikben megvan a lehetőség és az ambíció, hogy sikeresek legyenek sportágukban. A 21 hónapos képzés – mely tartalmazott helyszíni és online oktatást is – április 9-én zárult hivatalosan.

"Nagyon örülök, hogy láthatom, hogy Adriana, Bridgitte, Sára és Sherry (Chen) befejezték ezt a programot, mert fantasztikus karrier áll előttük. Mindannyian példaképek a sportágunkban, és remélem, hogy mások is inspirálódnak a munkájukból, hogy több még női edzőt láthassunk dolgozni" – emelte ki a záróceremónián Cecilia Farias, az ICF alelnöke.

Seprenyi Sára saját bevallása szerint is nagyon sokat köszönhet ennek a programnak, hiszen kiválóan tudta a korábban sportmenedzser szakon végzett tanulmányait kamatoztatni és fejleszteni.

Egyrészt az együttműködés elősegítése, másrészt pedig sportvezetői képességek elsajátítása volt a program célja – emelte ki válogatott szlalomosunk. – A sportmenedzsment révén sok minden ismerős volt, viszont ami nagy előny és nagy hasznát láttam, hogy voltak személyes mentoraink. Egyrészt volt egy WISH programos mentorom, másrészt pedig egy sportspecifikus mentorunk, aki az ICF-től érkezett. Utóbbi nagyon sokat segített nekem szakmailag is.”

A program egy egyhetes londoni képzéssel indult, ahol személyesen vettek részt a delegáltak, majd egy 21 hónapos online tréning következett. A WISH programja egy prezentációval zárult, amelyen Sáráék beszámoltak szakmai fejlődésükről is.

„A legutolsó alkalommal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a nemzeti szövetségek zárták le hivatalosan a programot, viszont az utolsó előtti órán kellett egy előadást tartanunk az addig tanultakból, illetve a fejlődésünkről, céljainkról.”

Sára már a program végén elkezdte kamatoztatni megszerzett tudását, hiszen február óta az MKKSZ-nél dolgozik a szlalom szakág kiépítésén.

„Próbáljuk fellendíteni a szlalom szakágat.

Kis ország vagyunk, a szlalom pedig még nem a legnépszerűbb sportág, így kiemelten fontos a kapcsolattartás. Mindent megpróbálunk a környező országok tapasztalataiból mi is beépíteni a programunkba – majd kitért a szlalom szakág kiépítésének fontosságára is. - Február elseje óta vagyok a szövetségben, hivatalosan, mint szlalom, edző. Kadler Viktor, megbízott szlalom szakágvezetőnek segítek a szakág fejlesztésében. Most írtuk meg az edzői és bíróképzési programot, valamint a pályaépítésekre vonatkozó terveket is folyamatosan készítjük elő. Nagyon fontos a szlovénokkal való együttműködés, mivel nulláról próbáljuk felépíteni ezt a sportágat”

Seprenyi Sára nem hagyott fel az aktív sportolással sem, hiszen véleménye szerint csak akkor tudja majd a legtöbbet átadni edzőként a fiatal szlalomosoknak, ha ő is a lehető legtöbb tapasztalatot szerzi meg a sportágban.

„Három nagyobb versenyen indulok, illetve pár kisebb rankingen, amíg még nem kezdjük el tartani az edzéseket gyerekeknek. Voltam egy ICF rankingen két hete, illetve a jövő hétvégén van egy ICF ranking Szlovéniában. Utána az Európa-bajnokságon és a prágai Világkupán indulok, ami kajak-cross, de még olimpiai válogató. Már igazából elsősorban az edzősködésre koncentrálok ettől a szezontól kezdődően, viszont minél nagyobb gyakorlatot szerzek magamnak a vízen, annál többet tudok majd átadni a gyerekeknek” – zárta gondolatmenetét a magyar szlalomos.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók