Mégse

Világraszóló bajnokaink

Nagyszabású olimpiatörténeti kiállítás nyílt a budapesti Millenáris parkban. A Világraszóló bajnokaink - 177 mesés győzelem című interaktív tárlat az eddigi magyar ötkarikás győzelmeknek állít emléket. Az esemény megnyitóján megjelent sportágunk számos olimpiai bajnoka, és beszédet mondott Schmidt Gábor, mint a Magyar Olimpia Bizottság alelnöke.

Hír

“Bármely nagy ország büszke lenne erre a teljesítményre, a 177 olimpiai aranyéremre”

- jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a budapesti Millenáris parkban látható interaktív olimpiatörténeti kiállítás megnyitóján.

A miniszter, aki a kiállítás fővédnöke, felidézte, hogy gyermekkorának meghatározó élménye volt a sport. Különösen a páros éveket várta izgalommal, amikor az olimpiákat, valamint közte a labdarúgó-világbajnokságokat rendezték. Hozzátette: ezúttal viszont a koronavírus-járvány miatt páratlan évben izgulhatunk a tokiói olimpián a magyar sportolókért. Gulyás Gergely felidézett néhány számára kedves olimpiai győzelmet: Gyurta Dániel, Kovács Ágnes és a férfi vízilabdacsapat sikerét.

A miniszter ezt követően virágcsokorral köszöntötte a legidősebb olimpiai bajnokot, a január 9-én századik életévét betöltő Keleti Ágnes ötszörös ötkarikás aranyérmes tornászt, akit vastaps fogadott.

Világraszóló bajnokaink

Dankó Virág, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a huszadik születésnapját ünneplő Millenáris parkban létrejött kiállítás köszönet azoknak a bajnokoknak, akik teljesítménye nélkül nem valósulhatott volna meg ez a tárlat.

Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a kiállított ereklyék közül kiemelt egyet, amely őt a legjobban megérinti: Kolonics György kenuját. Sportágunk első embere arról is beszélt, hogy minden kajak-kenusnak büszkének kell lennie arra, amit elődeink elértek.

“A kajak-kenu 80 érmet nyert eddig az olimpiákon, a sportág éppen a napokban lesz 80 éves, és ez a tárlat is bizonyítja, hogy 

a kajak-kenu sport, az nagyon erőteljesen van jelen a magyar olimpiai mozgalomban.”

A kiállításon a 305 ereklye között van Kemény Dénes vízilabda szövetségi kapitány három inge, amelyekben a győzelmeket ünnepelve a megnyert döntőket követően játékosaival a vízbe ugrott, valamint Mező Ferenc szellemi olimpiai aranyérmét hozó eredeti kézirata 1928-ból vagy Ónodi Henrietta saját tervezésű dressze, amelyben aranyérmes tornagyakorlatát bemutatta.

Dobor Dezső, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának titkára, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: az ereklyék több mint száz személytől és intézménytől származnak, fél év alatt 25 településen gyűjtötték őket össze. "Büszke vagyok arra, hogy az ünnepélyes megnyitóra elfogadta a meghívást a legidősebb élő olimpiai bajnok, valamint a legidősebb férfi aranyérmes is, a 95 éves, Németországban élő Benedek Gábor" - közölte.

Az eseményen sportágunk olimpiai bajnokai közül megjelent Szabó Gabriella, Kőbán Rita, Fazekas-Zur Krisztina, Tatai Tibor, Horváth Gábor, Dombi Rudolf, valamint legendás mesteredzőnk, Fábiánné Rozsnyói Katalin, a többi sportág képviseletében pedig többek között Balczó András, Gedó György, Hammerl László, Berki Krisztián, Csongrádi László, Varga János, Borkai Zsolt, Dunai Antal, Szentmihályi Antal, Török Ferenc, Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Risztov Éva és Vörös Zsuzsanna vett részt az ünnepi eseményen.

A kiállítás október 10-ig látogatható.