Világbajnokot vert Varga Ádám

A KSI SE 20 éves versenyzője a tavalyi szegedi világbajnokság aranyérmesét, Kopasz Bálintot győzte le K-1 1000 méteren a magyar bajnokság zárónapján. A kenu egyesek döntőjében is meglepetés született, Kiss Balázs nyert Adolf Balázs előtt, a tesztversenyeken sikert sikerre halmozó Bodonyi András csak bronzérmes lett.

A férfiak királyszámában, kajak egyes 1000 méteren már a rajt után látni lehetett, hogy a győzelemért leginkább két hajó lesz versenyben. Varga Ádám és Kopasz Bálint felváltva vezette a mezőnyt, mögöttük Béke Kornél, Dombvári Bence és Noé Bálint inkább csak a bronzéremért harcolt. A cél előtt 200 méterrel kis hátrányból Kopasz Bálint megkezdte legendás hajráját, amivel tavaly világbajnoki címet tudott nyerni, de meglepetésre nem érte utol Varga Ádámot, aki egy hajóorrnyival nyert.

Világbajnokot vert Varga Ádám

“Kicsit féltem attól, hogy esetleg kapok három, négy, vagy öt hajót Bálinttól, bár sokan arra tippeltek, hogy közelebb leszek hozzá - mondta Varga Ádám. - Miután nem robbanékony vagyok, ezért inkább arra figyeltem, hogy az iramom legyen nagy. A végét sem finisnek mondanám, inkább egy még erősebb iramnak. Nagyon elégedett vagyok, hogy sikerült nyernem, de gondolom ez nem meglepő.” 

"Őszintén mondom, nem lepődtem meg attól, hogy lett ellenfelem K-1 1000 méteren - mondta Kopasz Bálint. - A tesztversenyeken jó időket mentek a srácok, tudtam, hogy Ádám gyors lesz, de azt hittem, hogy meg tudom verni, mert jó formában jöttem ide, ezt az idő is mutatja, amit elértünk. Nagyon kemény verseny volt, 

Ádámnak gratulálok

 a győzelemhez."

Világbajnokot vert Varga Ádám

Varga Ádám 3.23.6-os idővel nyert, Kopasz Bálint két tizeddel maradt le mögötte. Hiába nyújtottak azonban világklasszis teljesítményt ezer egyesben, párosban eddig nem találták meg az összhangot.

"Mindketten örülnénk, ha működne - mondta a lehetséges párosról a győztes. - Más stílusban evezünk, de azt össze lehetne csiszolni, viszont sajnos dől alattunk a hajó, és nem tudom megmondani, hogy ennek mi az oka. Igaz, előfordul, hogy az ilyesmi az egyik évről a másikra megváltozik, ezért 

érdemes néha újra megpróbálni."

"Volt arról szó, hogy harmadszor is megpróbáljuk a párost Ádámmal a mostani verseny után, de nem kizárt, hogy ezt elvetjük, mert kétszer is nagyon dőlt alattunk a hajó, valamiért nem passzolunk össze. Mindketten elég fiatalok vagyunk, ha sikerülne összecsiszolódnunk, akkor lenne egy nemzetközi szinten is ütőképes magyar kajakpáros 1000 méteren, lehet, hogy még adunk esélyt egymásnak" - tette hozzá Kopasz Bálint. 

Világbajnokot vert Varga Ádám

Jó iramával nyerte meg a magyar bajnoki címet a dunaújvárosi Kiss Balázs is. Végig a mezőny elején kenuzott, és a finisben is csak Adolf Balázs tudta őt megközelíteni, az esélyes Bodonyi András harmadik lett. 

"Készültem tudatosan a győzelemre, arra gondoltam, aki ma meg akar előzni, annak 

fájni fog

 - mondta Kiss Balázs - Tegnap láttam, hogy Bandinak nem annyira jött ki a formaidőzést erre a versenyre, kicsit sajnálom is, mert ki-ki meccset szerettem volna vívni vele a végén. Így most Adolf Balázzsal kellett megküzdenem, aki nagyon jött a végén."

Világbajnokot vert Varga Ádám

"Nekem nem előny a hátszél, de nem ez volt a fő baj, mert a tesztversenyek során is tudtam jól menni ilyen körülmények között - mondta Bodonyi András. - Másfél-két hete beteg lettem, bár nem produkáltam tüneteket, de nagyon legyengültem, és ez a fizikai gyengeség technikai csorbulást okozott. Tegnap ötszázon  borzasztóan magas csapással kompenzáltam az erőhiányt, és ettől nagyon 

szétcsúszott a mozgásom."

Világbajnokot vert Varga Ádám

A K-2 200 méter vegyes versenyszámában óriási csata zajlott a magyar bajnoki címért. Az aranyérmet célfotóval Lucz Anna szerezte meg Csizmadia Kolossal, a második világbajnoki bronzérmes párja, Kiss Blanka lett Kuli Istvánnal, a harmadik helyen pedig Szénási Zsófia és Nádas Bence futott be. Érdekesség, hogy mindhárom érmes egység női kajakosa az UTE versenyzője. 

Világbajnokot vert Varga Ádám

"Fiúval egy hajóban menni mindig nagyon izgalmas, jó érzés, ahogy jön az erő hátulról - mondta Lucz Anna. - Egyre nagyobb a presztízsértéke a vegyes számoknak. Mi még készültünk is, csináltunk együtt két rajtot Kolossal, szerintem ez a mixben soknak számít."

Világbajnokot vert Varga Ádám

C-2 200 méteren óriási fölénnyel, több mint egy másodperccel nyert a Hajdu Jonatán, Molnár Csenge duó, második Fekete Ádám és Lakatos Zsanett, a harmadik pedig Bónyai Regina és Vajda Attila lett. Általában a Dunaferr SE kenus csapata, amelyiknek részben éppen az olimpiai bajnok Vajda Attila edzője, és Hajdu Jonatán eredményesen zárta a 2020-as magyar bajnokságot. Jonatán összesen 6 arany-, és 2 ezüstérmet szerzett, Kiss Balázs pedig nemcsak C-1 1000 méteren, hanem ötszáz egyesben is nyert tegnap.

Világbajnokot vert Varga Ádám

A felnőtt magyar bajnokság férfi K-1 5000 méteres versenyszámát, amely egyben Janza Richárd emlékfutam is, mindössze 35 századmásodperces előnnyel Noé Bálint nyerte meg Varga Ádám előtt, Béke Kornél pedig harmadik lett. A 2017 tavaszán tragikus balesetben elhunyt versenyző emléke előtt tisztelegve már az ötödik emlékfutamot rendezték meg, a vándorserleget eddig háromszor Noé Bálint vihette haza. 

Világbajnokot vert Varga Ádám

Férfi C-1 5000 méteren a tavalyi vébén ezüstérmet szerző Adolf Balázs volt a leggyorsabb, az Óbudai Ganz versenyzője közel hat másodpercet vert a második Simon Sebestyénre, és több mint húszat a harmadik helyen befutó Bakó Tamásra. 

 

Világbajnokot vert Varga Ádám

 

Női K-1 5000 méteren az UTE ifjúsági versenyzője felnőtt maraton világbajnokot vert. Rendessy Eszter együtt haladt Kiszli Vandával, és Mihalik Sárával az élbolyban, de a finist jobban bírta, és magyar bajnoki címet szerzett a leghosszabb távon. 

 

Világbajnokot vert Varga Ádám

 

Drámai végjáték zárta a felnőtt és parakenu gyorsasági magyar bajnokságot. Női C-1 5000 méteren a táv elején Balla Virág lerázta magáról az üldözőit, és több hajó előnnyel haladt az élen. Azonban néhány körrel a vége előtt elvétett egy bóját, ezért rendkívül sportszerűen az egész fordulót elölről kezdte, így visszaesett a harmadik helyre Kisbán Zsófia és Molnár Csenge mögé. 

Világbajnokot vert Varga Ádám

 

Aztán az utolsó fordulóban utolérte Molnár Csengét, de a szegedi versenyző a balos fordulót jobbos kenusként szűkebben vehette be, és a célegyenesben lerázta a világbajnoknőt. Balla Virág így harmadik lett, de annyira kihajtotta magát, hogy sokáig csak levegő után kapkodott a célban, a mentők a parton már készenlétben várták, szerencsére végül nem kellett beavatkozniuk. A magyar bajnok ezzel a Lágymányosi Spari kenusa, Kisbán Zsófia lett.

Világbajnokot vert Varga Ádám

 

A bajnoki éremtáblázatot a Budapesti Honvéd nyerte 13 arany-, 5 ezüst-, és 6 bronzéremmel, a második az UTE, a harmadik pedig a Dunaferr SE lett. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók