Vaskuti István a Nemzet Sportolója lett!

Az olimpiai bajnok birkózó Varga János halála után új tagot kellett választania a Nemzet Sportolóinak. Az eddig 11 főből álló grémium szerda délelőtt a sportállamtitkárságon döntött: Vaskuti Istvánt jelölik 12. tagnak!

A Nemzet Sportolója kitüntető címet 2004-ben alapították, amelyet azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a magyar sportéletben. A Nemzet Sportolóinak létszáma egyidejűleg legfeljebb 12 fő lehet.

Vaskuti Istvánt a tavaly decemberben elhunyt Varga János helyére szavazta meg szerdán a jelenlegi 11 tag a sportállamtitkárságon. Erről Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár telefonon is értesítette:

"Óriási megtiszteltetés, hogy beválasztottak a Nemzet Sportolói közé, és úgy érzem, hogy

 ez egyben a magyar kajak-kenu sportág megbecsülése is, 

tehát ez egy közös elismerés. - reagált az elismerésre Vaskuti István. - Én vagyok az első a sportágban, de abban is biztos vagyok, hogy nem az utolsó. Tudtam, hogy a jelöltek között vagyok, de nyugodtan mondhatom, hogy bárkit is választanak meg nem lehetett volna azt mondani, hogy ne érdemelte volna meg. Nagyon nagy teljesítménnyel és életművel rendelkező emberekről van szó. Ez csak erősíti az én sikeremet, amire nagyon büszke vagyok."

Vaskuti István a Nemzet Sportolója lett!

Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány elmondta, Vaskuti Istvánnak helye van a magyar sport legnagyobbjai között.

"Hatalmas dolog hogy végre valaki -  és hozzáteszem megérdemelten - ott van a sportágunkból a Nemzet Sportolói között. A kenu szakágban ő volt az, aki Wichmann Tamással együtt korának legeredményesebb versenyzője volt. Kilenc világbajnoki címe mellett, Foltán Lászlóval olimpiai bajnok lett, ami azt gondolom, hogy hosszútávon meghatározta a kenu szakágat. István több párral is eredményes volt, és lehet, hogy azóta vannak ereményesebb kenusok, de az ő időszakában magasan ő volt a legeredményesebb magyar kenus és nemzetközi szinten is olyat alkotott, ami mértékadó. Abszolút helye van ezen nagy sportolók között."

Vaskuti István olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnoki aranyérmes kenus, Mesteredző, Örökös Bajnok, Arany Érdemérmes. Versenyzőként az 1980-as moszkvai ötkarikás játékokon C-2 500 méteren Foltán Lászlóval olimpiai bajnok lett. 

Vaskuti Istvánt jelölték a Nemzet Sportolójának!

Eredményes pályafutása befejezését követően edzőnek állt, tanítványai közül Szabó Attila és Pálizs Attila 1991-ben a párizsi világbajnokságon győzött.

Több mint 30 éven át volt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagja (1988- 2021), közben a MOB elnökségének is tagja volt, a Sportolói, illetve később a Sportszakmai és tudományos bizottságot is vezette. Jelenleg a MOB Fair Play bizottság és a Mező Ferenc Alapítvány tagja.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségben (ICF) a Technikai Bizottságot vezette. Nevéhez fűződik többek között a gyorsasági szakág szabálykönyvének teljes revíziója, ezzel párhuzamosan nagyon sok új szabály megalkotása, illetve módosítása. Jelentős eredmény volt a Fejlesztési program igazgatása, ezen belül a tehetségmenedzselési rendszer létrehozása és működtetése.

Vaskuti Istvánt jelölték a Nemzet Sportolójának!

2002-ben beválasztották az Európai Kajak-Kenu Szövetség elnökségébe, egyben Európa képviselőjeként az ICF elnökségébe. 2004-ben a nemzetközi szövetség síkvízi bizottságának elnöke lett.  

A pekingi olimpia kajak-kenu gyorsasági versenyeinek technikai ellenőre volt. 2008 októberében az ICF első alelnökének választották, majd kétszer újraválasztották, a posztot 2016-ig töltötte be. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetségben (MKKSZ) 32 évig volt elnökségi tag (1984-2016), a Szakmai Bizottságot több mint húsz évig vezette (1990-2012).

1998-ban a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjává választották, 2011-től a szervezet alelnöke.

Vaskuti István a Nemzet Sportolója lett!

Az egész sportág nevében szívből gratulálunk Vaskuti Istvánnak!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók