Varga legyőzte Kopaszt, dráma női K-2 500-on

Őrült izgalmakat ígért és hozott is a válogató szombat délutáni programja. Varga Ádám az elmúlt évek legfontosabb versenyén hatalmas csatában ismét legyőzte Kopasz Bálintot K-1 1000 méteren. Női páros 500 méteren egy billenés döntött, a győzelmet a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra egység szerezte meg. Férfi K-1 200-on Tótka Sándor nyert, ezzel ő lett az első magyar olimpiai résztvevő férfi kajakban, női C-1 200 méteren pedig Takács Kincső örülhetett a nap végén.

Férfi K-1 200 méteren a hat fős középfutamból a legjobb három kvalifikált az A-döntőbe. Ez Tótka Sándor és Csizmadia Kolos mellett, Nádas Bencének sikerült, ő mindössze hat századmásodperccel előzte meg a negyedik Birkás Balázst, aki két órával később egy B-döntő első hellyel vigasztalódhatott. 

Az A-döntőben a középső pályáról induló Tótka Sándor győzött 34.173-as idővel. Csizmadia Kolos kereken három tizedmásodperccel lemaradva második lett, Nádas Bence pedig a harmadik. Tótka ezzel biztosította a helyét egyesben az Eb-re, és nagy valószínűséggel az olimpiára is.

Varga legyőzte Kopaszt, dráma női K-2 500-on

„Jól mentem, de úgy érzem maradt még benne. Hatalmas előny volt, hogy idén csak a négyesre, és a kétszáz egyesre kellett koncentrálnom. Annak ellenére, hogy a négyes védett, az Európa-bajnokságon még bizonyítanunk kell, viszont

 ez az egyes úgy gondolom nekem elég, hogy ott lehessek Tokióban.

 2016 óta mentálisan nagyon sokat fejlődtem, ebből a szempontból sokkal erősebbnek érzem magam, mint valaha.” – nyilatkozta Tótka Sándor.

Női K-2 500 méteren lehetett még fokozni a pénteki egyes izgalmait. A Csipes Tamara, Medveczky Erika-duó, valamint a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra-páros külön dimenzióban evezett a többiekhez képest. Csipesék szenzációsan rajtoltak, 50 méter után már fél hajóval vezettek. Úgy tűnt, hogy nyerni is tudnak, ám 100 méterrel a vége előtt jött a drámai fordulat, amikor a Honvédos egység megbillent, kihagytak öt-hat csapást, így Kozák Danutáék egy szinte vert helyzetből előztek, és 152 ezreddel meg is nyerték a futamot.

„Tegnap sokkal jobban magaménak éreztem az egyest, mint ezt a pályát párosban. – kezdte a futam után Kozák Danuta. -  Annak azért örülök, hogy egy összeszokott párost tudtunk legyőzni egy ilyen rossz oldalszeles pályán. Az biztos, hogy ez egy olyan pálya volt, amin még dolgozni kell, igazából taktikánk se volt. Le kell ülni, és átgondolni a lehetőségeket, most még nem tudom megmondani, hogy hány számban fogok indulni Tokióban.”

Varga legyőzte Kopaszt, dráma női K-2 500-on

Hozzá hasonlóan Bodonyi Dóra sem volt teljesen elégedett a döntő után. 

„Kicsit tanácstalanok voltunk a taktikát illetően, igazából fogalmam sincs, hogy tudtuk ezt megcsinálni, nem jól építettük fel ezt az 500 métert. Sokat kell még dolgoznunk, hogy jobb legyen.” – tette hozzá az ötszörös világbajnok.

Csipes Tamara és Medveczky Erika is értetlenül állt a történtek előtt. Utóbbi számára a pénteki egyes sem alakult jól az végeredményt illetően.

„Őszintén szólva fogalmam sincs mit történt.

 Pont az az erősségünk, hogy sose billenünk meg, még ha bekötünk, akkor sem. Úgy látszik ez egy ilyen hétvége nekem. Tegnap az egyes után nagyjából kettő órát aludtam az éjjel. Ez vagyok én, azért ez a páros megmutatta azt, hogy nem felejtettem el kajakozni, bizakodva várom a holnapi 200 métert.”

Varga legyőzte Kopaszt, dráma női K-2 500-on

Kajak egyes 1000 méteren a középfutamot megnyerő Varga Ádám mellett Kopasz Bálint és Noé Bálint jutott be az A-döntőbe. Utóbbi a mindent eldöntő futamban hamar leszakadt, míg a szám két favoritja őrületes adok-kapok csatát vívott egymással. 500 méternél Varga Ádám vezetett, 750-nél viszont már Kopasz Bálint volt előrébb fél hajóval, ekkor úgy tűnt, meg is nyeri a futamot. Varga azonban talán élete legjobb utolsó 40 méterét produkálva, szinte lehetetlen helyzetből, a tavalyi országos bajnokság után ezúttal is legyőzte a királyszám regnáló világbajnokát.

“Bejött a taktikám, az elején sikerült nagy iramot mennem, a végén pedig kiadni magamból, ami bennem volt. - mondta Varga Ádám. 

- Az idei célom, hogy mindkét ezer méteres számban rajthoz állhassak Tokióban,

 ehhez párosban kell még bizonyítanunk az Eb-n Béke Kornéllal, de biztató, hogy most egyesben ilyen jól mentem.”

Varga legyőzte Kopaszt, dráma női K-2 500-on

Kopasz Bálint elismerően beszélt legyőzőjéről a futam után, de ettől függetlenül még nem tett le az olimpiai szereplésről K-1 1000 méteren.

“Mindkettőnknek egyforma volt a pálya, győzött a jobb, gratulálok Ádámnak. - mondta Kopasz Bálint. - Nagyszerű verseny volt, és rendkívül kemény, sokat fejlődtek az ellenfelek az elmúlt években itthon ebben a számban. Örülnék neki, ha mindketten indulhatnánk az olimpián K-1 1000 méteren, nem tudom, hogy erre nekem milyen esélyem van még.”

Női kenu egyes 200 méteren a már biztos olimpiai kerettag páros tagjai végeztek az első két helyen. Takács Kincső 47.581-el győzött, négy tizedmásodperccel megelőzve Balla Virágot. 

Varga legyőzte Kopaszt, dráma női K-2 500-on

“A kezdettől fogva szerettem volna egyesben is ott lenni az olimpián, mert azt gondolom, ez a páros felkészülés szempontjából is jó lenne. Mentálisan már két éve elkezdtük a felkészülést a duplázásra, az előolimpián is sok tapasztalatot szereztünk, így ezzel a részével nem lesz gond. Ettől függetlenül 

a páros az elsődleges, az egyes mellette csak ajándék, egy kiegészítő szám.” 

– árulta el Takács Kincső. 

A napot két nem olimpiai férfi szám 500 méteres döntője zárta. Kenu egyesben Fekete Ádám, míg kajakban Vajda Bence szerzett indulási jogot az Európa-bajnokságra.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók