Utolsó útjára kísértük a maconi hőst, Vagyóczki Imrét

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, március 5-én életének 91. évében elhunyt Vagyóczki Imre, világbajnok kajakosunk. Az 1954-es maconi vb-n aranyérmes férfi kajaknégyes tagjától március 30-án vettünk végső búcsút Budapesten, a Szent Gellért Plébánia urnatemetőjében.

A ravatalnál Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Nemzet Sportolója, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, olimpiai bajnok párbajtőrvívó emlékezett meg egykori kollégájáról.

Utolsó útjára kísértük a maconi hőst, Vagyóczki Imrét

„Mi, akik itt összejöttünk, mind sportemberek vagyunk. Mindannyian úgy tartjuk Imrét az emlékezetünkben, mint egy nagyszerű sportembert, kajakost, ami a magyar fiatalok számára azt jelenti, egyenes derékkal tudnak állni, erős szép válluk van, igényes a megjelenésük, büszke a tartásuk. Mindez Imrére is elmondható. Sporteredményei közül kiemelkedik, hogy ő világbajnok, ami azt jelenti, hogy társaival, Nagy Lászlóval, Kovács Lászlóval, Szigeti Zoltánnal ők voltak a világon a legjobbak, akkor, amikor a sportág nálunk még gyerekcipőben járt. Társaival utcahosszal nyerte meg a négyest. Imre nagyon kedves munkatársam volt. Igaz, közöttünk 10 év volt a korkülönbség, de így is közel kerültünk egymáshoz. Becsültem a lelkesedését, örök igazmondását, a töretlen tenni akarását, a sokszínű tudását. Pályafutása során az akkori OTSH gazdasági igazgató-helyettese, gépkocsi főelőadója volt. Soha nem szakadt el barátaitól, akik most is itt vannak a búcsúnál, akikkel együtt érte el nagy sikereit. Ez jelentette számára a család, az unokák mellett a boldogságot, a megelégedést. 91 év, nagyon szép idő. Az utolsó pár év testi megpróbáltatásokkal járt, de lelkivel akkor sem. Mindig volt boldogsága, a családja, vagy a Fejér megyei Kulcs, ahol kertészkedett. Itt vannak a MOB-os munkatársai is. Mindannyian tudtuk szeretni őt. Mindannyiunk kedves testvére, ha tetszik haverja volt. Mindig volt egy mosolya, kedves vicce, de amikor feladatot kapott, azt mindig maradéktalanul teljesítette. Sok jó tulajdonsággal ruházta fel a teremtő.

 Azt mondja egy görög mondás: akinek a nevét kiejtjük, az igaziból nem hal meg. 

Mi is így vagyunk vele. Ki fogjuk még sokszor ejteni a nevét, szeretni fogjuk változatlanul, és életben tartjuk. Nagyon kedves munkatársunk volt, fájó szívvel búcsúzunk tőled. Drága Vagyás, szeretettel, tisztelettel búcsúzunk, nyugodj békében!”

Utolsó útjára kísértük a maconi hőst, Vagyóczki Imrét

A temetésen jelen volt Fábián László, a MOB főtitkára, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, Schmidt Gábor, sportért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, valamint Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója is. A sportág képviseletében ott volt még többek között Vaskuti István, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok, Cseh Lajos, korábbi főtitkár, Angyal Zoltán, egykori szövetségi kapitány, Tatai Tibor, olimpiai bajnok, de a híres maconi négyes még élő tagjai, azaz Kovács László „Kohán” és Nagy László is végső búcsút vett az elhunyt versenytárstól. 

Utolsó útjára kísértük a maconi hőst, Vagyóczki Imrét

A magyar kajak-kenu sport történelmében különös jelentőséggel bíró, 1954-es maconi világbajnokság eredményes versenyzőit a mai napig hősökként tartjuk számon a sportágban. Közéjük tartozik Vagyóczki Imre is, aki K-4 1000 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára Kovács Lászlóval, Szigeti Zoltánnal és Nagy Lászlóval. Két évvel később kijutott melbourne-i olimpiára, ahol Szigetivel K-2 1000 méteren a 13. helyen végeztek. 

Utolsó útjára kísértük a maconi hőst, Vagyóczki Imrét

Profi karrierje után sem maradt távol a sporttól, hiszen 1960 és 1988 között az OTSH-ban (Országos Testnevelési és Sporthivatal) gazdasági igazgató-helyettesként tevékenykedett. Nyugdíjba vonulása után 2011-ig a Magyar Olimpiai Bizottság technikai munkatársaként dolgozott tovább Schmitt Pál mellett.

Utolsó útjára kísértük a maconi hőst, Vagyóczki Imrét

Nyugodjék békében!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók