Több mint 300 hajó a Marathon Challenge második állomásán

Óriási sikerrel debütált a Mosoni-Duna 75 River Downhill. Bár Győr és Mosonmagyaróvár vízitelepének csónakháza alig 38 km-re található egymástól, a kanyargó Mosoni-Duna jóvoltából a vízen ez 75 km-es túrának felel meg. Az esemény a Marathon Challenge második állomása volt, amelyen a fő verseny mellett, rövidebb távokon is lehetett indulni.

A versenyre reggel kilenc órakor már gyülekeztek a legbátrabbak. Ők mintegy hatvanan arra vállalkoztak, hogy a teljes távot teljesítik. Köztük volt a világbajnok Boros Adrián is, aki ettől hosszabb erőpróbán is helytállt már.

"A leghosszabb táv, amin indultam az több, mint 100 km volt, de abban volt hosszabb futás is, így nyolc és fél órán át tartott. Most szerintem olyan négy és fél órához közeli eredményünk lesz, de ez is fájni fog"

A rajt után pár kilométerrel egy csúszda várt az indulókra, ezután pedig némi tanakodás, hogy az olykor ágakra bomló folyóban melyik irányba evezzenek tovább. Ez okozott is némi meglepetést a mezőnynek.

Több mint 300 hajó a Marathon Challenge második állomásán

 

"Lehet, hogy a hódok döntöttek ki egy fát, de teljesen elzárta az utat, amerre mentünk - mondta a 20-szoros világbajnok Csay Renáta - Erős volt a sodrás, így némi fejtörést okozott, hogy hogyan oldjuk meg, de ki kellett szállnunk a hajóból és mászni kellett"

Több mint 300 hajó a Marathon Challenge második állomásán

 

A versenyen egyébként rövidebb távokat is lehetett teljesíteni. A legnépesebb mezőny Kimlétől rajtolt el, akiknek 45 kilométert kellett evezniük Győrig. Onnan egyébként Csay Renáta fia, Brúnó ért le a leghamarabb, aki óriási hajrában előzte meg klubtársát Mitring Olivért. Náluk egyébként az egész család részt vett a versenyen, Lili még a rövidebb távon indult, az apuka, Kolozsvári Gábor viszont Móvárnál startolt egy kétszemélyes outrigger egyik tagjaként. A korábbi maraton világbajnok kenus szerint minden fejben dől el.

"Ez speciális, erre nem lehet igazán felkészülni, agyban dől el. 

Szerencsére ebben jók voltunk"

. Volt, aki a SUP-ot választotta, de jöttek túrakenuval, és megjelentek a tengeri kajakok, ami azért lassabb haladást jelentett, de nyolc óra alatt szinte mindenki célba ért.

Több mint 300 hajó a Marathon Challenge második állomásán

 

A 75 kilométert leggyorsabban Aranyosi Gábor teljesítette, 4 óra 38 perc alatt ért célba.

"Próbáltunk spórolni az energiával, hiszen ez egy nagyon hosszú verseny. A víz különösen a felső szakaszon jól folyt, így bőven 15 km/h-s átlag fölött tudtunk jönni. Jól segítettük egymást, a végén pedig jobban helyezkedtem, így a Challenge sorozatban ki tudtam egyenlíteni az Adriánnal vívott versenyt"

A nőknél Czéllai-Vörös Zsófia nyert.

"Kicsit hiányzott a futószakasz átmozgattam volna magam, az jól esett volna. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan neveztek és eljöttek, megterhelő volt, de szerintem jövőre még többen leszünk."

Több mint 300 hajó a Marathon Challenge második állomásán

 

"Messze vagyunk még az Európa-bajnokságtól, így azt gondolom belefért még ez az extrém kihívás - véli Kadler Viktor, a maraton válogatott szövetségi kapitánya - Nyilván ez lényegesen több, mint amit edzésen szoktak teljesíteni, de ebből biztos tudnak majd erőt meríteni. Egyik egyetemi tanárom mondta mindig: 

nem a távolság öl meg, hanem a tempó.

 Aki jól választott, az biztos, hogy sikerélménnyel távozott ma."

Több mint 300 hajó a Marathon Challenge második állomásán

 

A célban minden beérkező emlékérmet kapott, hiszen ezúttal nem a verseny eredménye számított igazán, hanem az, hogy minden induló teljesítse a kihívást, és legyőzze elsősorban saját magát a választott táv alatt.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók