Tábortűz és játékosság – óriási siker volt az Eszkimó-Indián Játékok

Nagy sikerrel zárult a két napos Eszkimó Indián Játékok, amelyet az idén először öt helyszínen, régiós bontásban szerveztek meg. Békésszentandráson, Dunavarsányban, Esztergomban, Hajdúnánáson és Nagykanizsán több mint ezer gyerek állt rajthoz a kajak-kenus többpróbán.

A régiós fizikai felmérő, valamint a régiós kölyök táborok után az idén először a helyi klubokkal karöltve öt helyszínen, Békésszentandráson, Dunavarsányban, Esztergomban, Hajdúnánáson és Nagykanizsán rendezte meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség az Eszkimó Indián Játékokat.

„A szövetség nagyon fontosnak tartja a régiós rendezvényeket, amelyek egyrészt erősítik a helyi klubok közötti együttműködést, másrészt pedig még több gyerek versenyeztetésére adnak lehetőséget. A kluboknak nem kell annyit utazni, kevesebb pénz és energiabefektetés mellett több gyereket tudnak mozgatni, versenyeztetni, ezáltal jobban lehet szélesíteni a sportági bázist. A régiós fizikai felmérők, valamint a kölyök edzőtáborok is megmutatták, hogy ez egy életképes, jól működő koncepció tud lenni, így a jövőben gondolkodunk azon is, hogyan lehet az országos diákolimpiát régiós szisztémában lebonyolítani” – mondta Csabai Edvin, szakmai igazgató.

És akkor nézzük meg, mi is történt az öt helyszínen, ahol szombaton célbadobásban és húzódzkodásban, vasárnap hendikepes futásban és természetesen kajakban és kenuban mérték össze a tudásukat a fiatalok.

„Telitalálat ez a verseny a gyerekeknél, hiszen mindenki megtalálja a maga sikerélményét a két nap során. Aki mondjuk húzódzkodásban nem szerepelt jól, az lehet, hogy éppen a vízen tűnt ki vagy mondjuk a szellemi vetélkedőben, ahol a helyes válaszokat könyvvel, matricával jutalmaztuk. Nagy élmény volt a szombati indiánkenus verseny is, amelyen a gyerekek szüleikkel, edzőikkel közösen szerepelhettek, és az esti tábortűz még jobban összekovácsolta a közösséget – mondta Pálinkás András, a békésszentandrási helyszínről, ahol a klub idén elhunyt elnökéről, Sinka Józsefről nevezték el a vízitelepet.

Esztergomban is a családias hangulatot emelte ki a korábbi kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Vereckei Ákos, akit meglepett, hogy a szülők mennyire aktív részvevői a kajak-kenus életnek.

„Annak idején, amikor mi versenyeztünk a szülők nem vették ki a részüket ilyen mértékben a közösségi életből. Most azonban olyan hangulatot varázsoltak a srácoknak, amelyet szerintem nb1-es labdarúgó mérkőzéseken sem lehet látni. Nálunk kétszázkilencven gyerek vett részt a rendezvényen, hihetetlenül élvezték az egész versenyt, a sátrazást, a közös bográcsozást.”

Nagykanizsán Faludy András szakmai alelnök is jelen volt a versenyen, amely azon kívül, hogy jól szervezett volt, újításokat is adott.

„Száztíz gyerek vett részt a mi versenyünkön, amelyen a futást és az evezést is körpályán rendeztük meg, vagyis nem csak az erőnek, hanem az ügyességnek is dominálnia kellett a második napon – mesélte Sári Nándor főszervező. – A gyerekek nagyon élvezték a programot, és mivel közös táborban tudtuk elhelyezni őket, így az esti közösségi program is még jobban összehozta a társaságot. Igazából ez is a szépsége, a lényege ennek a sportágnak.”

Dunavarsányban az egykori válogatott kenus, Németh Szabolcs koordinált az eseményeket, aki szerint rengeteget ad a gyerekek számára egy ilyen rendezvény.

„Az a jó ebben a versenyben, hogy a küzdelem mellett jelen van a játékosság is, ez afféle buliverseny, amely olyan mint egy jó táborozás. Nem kell rohanni, van idő egymásra, a jó beszélgetésekre, ezzel lehet igazán megfogni a gyerekeket. Én köszönettel tartozom a Mekleres és a Nautilusos szülőknek, akik tevékenyen részt vettek a verseny lebonyolításában, kordonokat húztak, büfét csináltak, nagyszerű volt minden. És köszönettel tartozom Mekler László unokájának, Molnár Andinak is, aki a parton szpíkerként csinálta a hangulatot” – mondta Németh Szabolcs.

„Amikor szombat este Wichmann Tamás gitározott nekünk a tábortűz mellett és egy miskolci szülő megjegyezte, hogy ez az idény eddigi legjobb versenye, akkor az mindent elmond arról, hogy milyen is volt a hangulat itt Hajdúnánáson. A gyerekek versenye mellett rendeztünk sárkányhajós és outrigger összecsapást is, amelyen a szülők, edzők és a srácok egyaránt részt vettek. Mivel egy strand területén vagyunk, így nálunk a medence is dobott a hangulaton, és bár már fél órája befejeződött a verseny, éppen pakolászunk a szervező társaimmal, ahogy látom a buli hangulat még mindig tart, egyik csapat sem indult útnak. Azt hiszem, nagyon elégedettek lehetünk ezzel a két nappal” – mondta Bardóczi Krisztián, a hajdúnánásiak vezetője.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók