Sztanity László 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Sztanity László mesteredző, aki természetesen aktív, a napokban a maraton VB-re készíti fel versenyzőit. Az ötperces társadalmi munkát a csónakházban neki köszönhetően mindenki jól ismeri, többszáz versenyző, aki az évek során megfordult a keze alatt hálás neki, hogy nemcsak a sportra, hanem az élet más fontos területein is nevelte. Laci 'bá hetvenedik születésnapja alkalmából a vele készített korábbi interjúkból szemezgetünk, és hét gondolatsort idéznénk tőle.

ÍGY LETT A FOCIKAPUSBÓL KAJAKOS

"Szüleim kitalálták, hogy kajakozzak én is, mert milyen szép lenne, ha a két Sztanity gyerek párosban elverné a világot. Ez a valóságban úgy nézett ki, hogy ha edzésen kimentünk együtt evezni, ötből ötször valamelyikünk hozta vissza a hajót, a másik duzzogva gyalogolt kilométereket. Egyetlen versenyen ültünk egy hajóban, ott is kizártak bennünket. A versenybíró motorossal ment előttünk és húzta a vizet, az öcsém kiabált neki, majd káromkodva elküldte melegebb éghajlatra. Nyertünk, de sportszerűtlen viselkedésért a saját edzőnk javaslatára törölték a győzelmet. Havasréti Béla bácsi, a Népsport tudósítója is ott volt a futamon, másnap aztán óriási címmel megjelent a lapban: A testvérpár nyert, de kizárták őket” – meséli nevetve Laci bá’ a sikertelen próbálkozások történetét."

AZ EDZŐI PÁLYA KEZDETÉRŐL

„1973-ban még létezett sportállás, én is munkaidő-kedvezményes kajakos voltam, és behívtak az irodába, hogy edzősködni kellene. Mondtam, hogy nem biztos, hogy én ezt akarom. „Jó, akkor ugrik a napi két óra is”, mondta Vén Lajos, de ha elvállalom, akkor napi négyet kajakozhatok munkaidőben, csak tartsak edzést. Így csöppentem bele. Elég hamar főállású edző lettem, előbb fiú kajakosokkal foglalkoztam. Az első csoportomban volt például Borsodi Géza, aki most edzőkollégám a klubnál. Talán fura, de utána a kenuvonalra álltam át, majd mikor leszereltem a katonaságtól, 1976-ban olyan versenyzőket edzhettem, mint például Ábrahám Attila, aki később olimpiai bajnoki címig jutott. Később következett a lány kajak Mednyánszky Szilviával, Czigány Kingával, Suhaj Katalinnal, Kókai Andreával, Keresztúri Anitával és Pintér P. Henriette-tel, valamint velük párhuzamosan Povázsán Katit is edzhettem, aki 1986-ban Montrealban Mészáros Erikával világbajnok lett. Érdekesség, hogy utóbbi versenyző edzője az a Fábiánné Rozsnyói Katalin volt, aki az egyik legsikeresebb edző lett, de neki is ez a vb-cím volt az első. Itt kell megemlítenem Nagy Éva nevét, kiváló edzőpartnere volt Povázsánnak”

 

Sztanity László 70 éves

A NEVELÉSRŐL

"Mindenki tudja rólam, az edzés az edzés, ott nincs könyörület, utána viszont bármivel lehetett hozzám fordulni, mindent megbeszélhettek velem a gyerekek és volt helye a jókedvnek is. Két dolgot vallok: nálunk a vízitelep elsősorban a nevelés színtere a családdal és az iskolával közösen. A másik, hogy ahhoz, hogy a sportoló égjen a versenyen, az edzőnek is lángolnia kell. Azt gondolom, ennyi év után sincs ebben változás nálam. Ehhez persze az is kellett, hogy ne munkának fogjam fel az edzősködést. Azt is szoktam mondani otthon, én nem dolgozni megyek, hanem a vízitelepre"

MENNYI MINDENRE KELL FIGYELNI EGY EDZŐNEK EGY MARATON VERSENYEN

"Sok apróságra figyelni kell. Mennyi a távolság a szálloda és a pálya között? Hogyan jutunk oda? Hogyan fog sütni a nap? Milyen a szoba, van-e klíma? Kint a pályán milyen messze van a vízre szálló hely, hol a hajójavító, hol a mosdó, milyenek az étkezési lehetőségek – és akkor még nem jártunk a pályán. Ott milyen a futószakasz, a frissítőzóna, a ki- és beszállás parton vagy a stégen történik. És milyen a víz. És aztán az ellenfeleknek mi az, ami kedves, és hol lehet a gyengéjük. Aztán lemegy a verseny, ha jól sikerül, akkor siessünk haza, ha nem sikerül jól, akkor még hamarabb menjünk haza. De volt olyan verseny, hogy a dobogóról a mikrobuszba tolták be versenyzőt, hogy elérjük a repülőt."

EGY GYŐZTES PILLANATRÓL

"Csay Renáta huszadik világbajnoki címe volt egy igazán megható pillanat. Ahogy állt a dobogón, mögötte a kivetítőn az addigi tizenkilenc aranyérmes futam képei, a versenyzőtársak, a nézők tapsolnak. Most sem tudok meghatottság nélkül beszélni erről, mert ez olyan hihetetlen eredmény. Egy évben maximum két világbajnoki címet nyerhetsz maratoni távon. Tíz évig kellene folyamatosan a csúcson lenned, úgy, hogy rajtad kívül nem nyer más. Reni húsz éve van az elitben, nagyon büszke vagyok rá.”

Sztanity László 70 éves

HOGYAN LETT MAGYAR BAJNOK VERSENYZŐKÉNT

"A Velencei-tónak két sajátossága van. Vagy tükörvíz van, vagy derékig érő hullámok. A leg- nagyobb ászok a vékony Nelo hajóval már napi kettőt edzettek a masters korcsoportban is. Mi nyilván kevesebbet. Láttuk a körülményeket, így a legszélesebb és legnehezebb hajóval mentünk le. Nagyon jól rajtoltunk, ami azt jelentette, hogy amikor az indító a szájába vette a sípot, mi már úton voltunk. Elengedtek és megnyertük. Persze az öcsém hozta a formáját a dobogón, mert nyilván odaszólt, hogy ugye milyen szépen csillog az ezüst. Annyi még a történethez, ha sima a víz, természetesen a hatban nem vagyunk. Többet nem is indultunk együtt."

MEDDIG SZABAD EDZŐSKÖDNI

„Két dologhoz akarok erős lenni. Az egyik, hogy észrevegyem, amikor már elefánt vagyok a porcelánboltban, mert nem akarok mindenbe beleokoskodó öreg partizán lenni. A másik pedig az, hogy legyen erőm a nagymotorra azt mondani, hogy már nem ülök fel rá, hiszen most még a motorosok táborába tartozom. Most azonban még, úgy érzem, több az álmom, mint a múltam.”

Sztanity László 70 éves

/forrás: kajakkenugyor.hu/

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók