Szerdán rajtol Thaiföldön a SUP világbajnokság

A thaiföldi Pattayában szerdán megkezdődik az 2023-as ICF SUP világbajnokság. Az ötnapos versenyen sprint, hosszútáv és technikai kategóriában osztanak érmet junior, nyílt, illetve masters korosztályban. A szakág idei legfontosabb eseményén több magyarnak indulónak is szoríthatunk.

Qingdao, Balatonfüred és Gdynia után, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Pattayában rendezi meg a negyedik ICF SUP világbajnokságot. A Thai-öböl partján elhelyezkedő város 165 kilométerre található Bangkoktól és a turisták számára is közkedvelt üdülőhelynek számít. 

A szerdától egészen vasárnapig tartó világbajnokságon a szokásoknak megfelelően sprint, hosszútávú és technikai versenyszámok lesznek, amelyekben a sportolók merev deszkával versenyeznek. Ami a korosztályos besorolást illeti, a junior és a nyílt kategória mellett, mastersben a 40+ és az 50+ korosztályokban is osztanak érmeket.  

Szerdán rajtol Thaiföldön a SUP világbajnokság

Természetesen idén is több magyar versenyző vesz részt a versenyen. A junioroknál Kocsis Csillag és Szabó Zénó mindhárom merev deszkás kategóriában rajthoz áll, csakúgy, mint a nyílt mezőnyben Slekta Réka. A 40 év fölöttieknél Szili Balázsnak szoríthatunk, míg az 50 év fölötti korosztályban Pető Zsolt és Szabó Gábor versenyez. A felfújható deszkások nyílt versenyében Szili, Pető, illetve Szabó Gábor és Zénó mellett, a hölgyeknél Uracs Annamária is rajthoz áll. 

Ráadásul a versenyigazgatói pozícióját Horváth Noémi, az ICF SUP Bizottságának elnöke tölti be. A magyar versenyzők az elmúlt napokban érkeztek meg a helyszínre, valamennyien edzeni is tudtak.

Szerdán rajtol Thaiföldön a SUP világbajnokság

„Nem lehet panaszunk a helyszínre, a szálloda mindössze 150 méterre van a part azon részétől, ahol a technikai és a hosszútávú versenyek lesznek. – mondta érdeklődésünkre Tóth Dávid, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) SUP szakágának vezetőedzője. – A sprint egy kicsit messzebb lesz, oda központilag el is szállítják a deszkákat, nagyjából egy óra az út. Visszatérve, a szállodában ázsiai menü van, ami kicsit csípős ugyan, de eddig senkinek sem volt vele problémája. A páratartalom viszont itt nagyon magas, amivel meg kell küzdenie a versenyzőknek. Nincs azonban nagy szél, eddig jellemzően 11 és 14 óra között erősödött fel kicsit, de reggel és késő délután kitűnő körülmények között lehetett edzeni. A víz sem annyira hullámos, talán az Adria-tengerhez tudnám hasonlítani, amikor nem túl szeles.” 

Szerdán a sprint, azaz a 200 méteres előfutamokkal veszi kezdetét a világbajnokság, melynek döntőire csütörtökön kerül sor. Pénteken következik a hosszútáv, amely során a partról futva indulva, egy öt kilométeres pályán kell körözniük a versenyzőknek. A felfújható deszkások egy, a juniorok és az 50 év fölöttiek kettő, a nyílt és a 40 év fölötti korosztály pedig három kört megy majd.

Szerdán rajtol Thaiföldön a SUP világbajnokság

 

Hétvégén a technikai szám lesz főszerepben, ahol a szombati előcsatározások után, vasárnap lesznek a döntők. A fordulókkal tarkított 500 méteres pályán két kört kell teljesíteni, amelyben lesz futószakasz is. 

A mieink mellett a szakág színe java rajthoz áll az elkövetkező napokban Thaiföldön, így például az amerikai Connor Baxter és Fiona Wylde, az új-kaledóniai Noic Garioud és Titouan Puyo, az ausztrál Michael Booth, vagy éppen a spanyol Esperanza Barreras és Susak Molinero, akikkel 2021-ben a balatonfüredi világbajnokságon, vagy a tavalyi Lupa-tavon megrendezett világkupán is találkozhattunk már.

A versenyt az ICF YouTube csatornáján lehet élőben követni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók