Ráijesztettek a fiatalok Balla Virágra és Takács Kincsőre

Öt számban versenyeztek a pótkvalifikációs válogató és tájékoztató verseny csütörtöki napján a Maty-éren. Bodonyi Dóra a szerdai 500 egyes után, párosban is győzött Kőhalmi Emesével. Férfi K-1 1000 és női C-2 500 méteren nem született meglepetés, bár utóbbi számban a vártnál szorosabb befutóval nyert a világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső egység. Kárász Anna kétszáz egyesben javított a balul sikerült 500 méter után.

A délelőtt egyetlen döntőjét női K-2 500 méteren rendezték. Bár rajta volt a nevezési listán, végül mégsem állt rajthoz a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros. A futamot végül a Kőhalmi Emese, Bodonyi Dóra alkotta egység nyerte, megelőzve a második Rendessy Eszter, Biben Karina Klaudia, illetve a harmadik Fazekas-Zur Krisztina, Douchev Janics Natasa párost.

„Nekem nagyon tetszett a verseny, szerintem reggeli hideg ellenére is nagyon jó pályát tudtunk menni. Talán a közepében maradt is még egy kicsi bennünk, de én nagyon elégedett vagyok. Szeretném, ha ez a páros egyben maradna, de ez nem rajtam múlik.” – nyilatkozta a finálé után Kőhalmi Emese. 

Ráijesztettek a fiatalok Balla Virágra és Takács Kincsőre

 

A héten már a második aranyérmét szerző Bodonyi Dóra délután kétszáz egyesben is elindult, és ugyan bejutott a fináléba, ott azonban már nem állt rajthoz. A számot végül a szegediek négyszeres világbajnoka Kárász Anna nyerte, aki egy nappal ezelőtt csupán a „B” döntőben evezhetett 500 méteren.

„Próbáltam javítani a szerdai nap után, nagyon elkeseredtem az 500 méter miatt.

 Mindenképpen jó, hogy így zártam ezt a napot. 500-on a középfutamban nem fókuszáltam eléggé, már a rajtom sem sikerült jól és azután teljesen szétesett a pálya. Az azért látszik, hogy a gyorsaságom meg van és ez biztató.”

Ráijesztettek a fiatalok Balla Virágra és Takács Kincsőre

 

Női kenu kettes 500 méteren nem született meglepetés, Balla Virág és Takács Kincső győzött, igaz Gönczöl Laura és Opavszky Réka fiatal párosa alaposan megszorongatta a világbajnoki ezüstérmes győri egységet, akik végül csak három tizeddel tudtak nyerni.

„Első pályás érzés volt számomra ez a futam. – kezdte Takács Kincső a döntő után. – Nagyon vártuk már, hogy versenyezhessünk. Sikerült ezen átesnünk és most már lendületből mehetünk tovább. Csúcsra kell még járatnunk magunkat, hiszen most is edzésből jöttünk. Jövő héten jön világkupa, ahol végre nemzetközi mezőnyben is bizonyíthatunk.”

Balla Virág a szerdai 200 egyesben aratott sikere után, sokkal nyugodtabban állt oda a pároshoz.

„Kincső mindig szokta mondani a taktikát, úgyhogy nekem nem is nagyon kell gondolkoznom.

 Az első háromszáz métert nagyon élveztem, utána már kicsit fájdalmasabb volt, de a győzelem plusz energiát ad a folytatásra.”

A férfiaknál K-1 1000 méteren Kopasz Bálint is papírforma győzelmet aratott. A világbajnok kajakos kényelmes tempóban is bő öt másodpercet vert a második helyen célba érő Kós Benedekre. 

„Igazából erre számítottam, örülök, hogy végre versenyezhettem. Pár ember ugyan hiányzott, de szerintem így is erős mezőny gyűlt össze. Jó volt a forma, de igazából én a világkupára időzítek. Remélhetőleg ott még erősebb utazó tempót tudok majd menni.” – nyilatkozta a győriek világbajnoka. 

Ráijesztettek a fiatalok Balla Virágra és Takács Kincsőre

 

C-2 1000 méteren a pótkvalifikációra készülő Adolf Balázs, Fejes Dániel egység védettséget kapott a szövetségi kapitánytól, így ők nem indultak ebben a számban. A győzelmet így magabiztos versenyzéssel a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros szerezte meg.

„Tegnap hibáztam egyesben, de úgy gondolom, most meg tudtuk csinálni, amit akartunk. Magabiztosan győztünk, uraltuk a mezőnyt, de gratulálok a fiataloknak, mert nagyon jól jöttek. Jól sikerültek az indítások, de technikailag még van min dolgoznunk.” – mondta Fekete Ádám. 

Ráijesztettek a fiatalok Balla Virágra és Takács Kincsőre

 

Hajdu Jonatán is elégedett volt a futam után, de a kvótaszerzés szempontjából azt reméli, hogy az Adolf Balázs, Fejes Dániel egység is jó állapotban van.

„Mi most abban bízunk a leginkább, hogy ők is jó formában vannak. Reméljük, hogy jövő héten kvótát szereznek, és utána válogatón megküzdhetünk velük, más különben mi mehetünk akárhogy.” 

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány összességében elégedetten értékelte az elmúlt két nap eseményeit. 

„Jó volt végre ismét igazi versenyt látni és örülök, hogy meg tudtuk nézni ki, milyen állapotban van. 

Női kajak 500-on egy igazi presztízscsatát láthattunk, bár sajnos Kozák Danuta egy kisebb vállsérülés miatt végül nem állt rajthoz.

 – nyilatkozta Hüttner Csaba, majd kitért azokra a számokra is, amelyekben még nincs kvótája Magyarországnak.

„A kvótaszerzés szempontjából fontos számokban azt gondolom, hogy Csizmadia Kolos és a Béke Kornél, Varga Ádám páros is jó teljesítményt nyújtott. Férfi kenu párosban Adolf Balázs és Fejes Dániel itt most nem indult, ők már a jövő hétre készülnek. Férfi kenu egyesben jó pár olyan balos versenyző nem jutott be a döntőbe, akire én számítottam, de igazából a várakozásoknak megfelelően így is Bodonyi András győzött. Ebben a számban lesz a legnehezebb a kvótaszerzés, de reméljük a legjobbakat.” – zárta értékelőjét a felnőtt szövetségi kapitány.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók