Párosukban bízik Bragato Giada

Pályafutása eddigi legeredményesebb szezonját zárta Bragato Giada. A 22 éves kenus, bár a válogatón C-1 200 méteren nem tudta kiharcolni az olimpiai részvételt, az U23-as világbajnokságon három aranyat szerzett, a felnőtt vb-n pedig C-2 200 méteren harmadik lett Nagy Biankával. A tiszaújvárosi versenyző nem meglepő módon a jövőt is szegedi társával képzeli el, az olimpiai indulásért viszont nagy csatára számít.

„Az eredmények is azt igazolják, hogy ez volt az eddigi legjobb évem, 

és külön örülök annak, hogy ezeket Nagy Biankával sikerült elérnem. – kezdte a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület kenusa. – Nyilván a válogatón, ahogy mindenki, úgy én is szerettem volna minél jobban teljesíteni. Az élet azonban nem áll meg, új célokat tűztem ki magam elé, és a sikerek végül kárpótoltak azért, hogy kétszáz egyesben nem jutottam ki Tokióba. Ennek így kellett lennie.”

Bragato Giada azok után, hogy a válogatón negyedik lett egyesben, C-2 500 méteren U23-as világ-és Európa bajnok lett szegedi párjával. A portugáliai korosztályos vb-n ráadásul 200 méteren sem talált legyőzőre az egység, és mindkét lány tagja volt a szintén aranyérmes négyesnek is. 

Párosukban bízik Bragato Giada

„Mindegyiknek megvan a maga története. – mondta Bragato Giada. – Legjobban a portugáliai ötszáz párosra fókuszáltunk, amit úgy is egy nagyon jó idővel nyertük, hogy a végén kiengedtünk. A kétszáz páros azért volt fontos, mert nekem a rajt a mumusom, a négyes pedig azért tűnik még most is hihetetlennek, mert itthon nem nagyon térdeltünk össze.” 

Nagy Biankával ezután C-2 200 méteren a koppenhágai felnőtt világbajnokságon is elindulhattak. A meglehetősen szokatlan és rendhagyó körülmények között is nagyszerűen szerepeltek, hatalmas hajrájuknak köszönhetően a dobogó harmadik fokára küzdötték fel magukat.

„Az utolsó 150 méteren a mezőny végéről jöttünk fel, ami szerintem hatalmas teljesítmény volt. Bánom, hogy a rajtot elrontottam, de ez az egész verseny nekünk Biankával egy ajándék volt. 2019-ben, Szegeden már megtapasztalhattuk milyen egy felnőtt világbajnokság, idén U23-ban azt hiszem bizonyítottunk, ez az érem pedig óriási boldogság volt számunkra.” 

Párosukban bízik Bragato Giada

A két lány között egyébként gyorsan meglett az összhang, ráadásul a parton is jól megértik egymást.

„Mindketten egy nehéz időszak után voltunk, és még az első szolnoki próbán is kerestük a helyünket a hajóban. Az első pályánkat Szegeden mentük, ami után már azt éreztük, hogy van jövője ennek a párosnak. Többen mondták, hogy technikailag nem annyira passzolunk össze, de szerintem ez nem igaz. Sokat számít az, hogy ott vagyunk a másiknak, és tudjuk nyugtatni egymást. Ez nekem különösen fontos, mert elég izgulós típus vagyok.”

Párosukban bízik Bragato Giada

Női kenuban Párizsra is három kvótát lehet szerezni, amelyekért elnézve a szakág idei felnőtt és korosztályos eredményeit óriási harc várható. Bragato Giadanak is természetesen az a célja, hogy ott legyen Párizsban.

„Ha választani lehet, akkor egyértelműen a páros élvez elsőbbséget.

Szerintem egyesben még nem tudom azt a szintet hozni, ami a felnőttek között dobogót érne. Nagyobb lehetőséget látok a Biankával alkotott egységünkben, igaz 2024 még nagyon messze van. Biztos, hogy komoly harc lesz, de bízom magunkban.”

Párosukban bízik Bragato Giada

A 22 éves kenus éppen ezért jövőre már elsősorban a felnőtt versenyeken szeretne bizonyítani. A felnőtt vb után három hét pihenőt kapott, ami alatt többek között Olaszországban élő apukáját is meglátogatta, azóta viszont már gőzerővel készül a 2022-es szezonra.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók