Papírforma győzelmek és fejlődő fiatalok az első para válogatón

Szolnokon rendezték szombaton a para szakág idei első válogatóját. Az indulók közül hiányzott a paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Kiss Péter Pál, a paralimpiai bronzérmes Varga Katalin azonban remekül teljesített, illetve Suba Róbert és Juhász Tamás ezúttal is "döntetlenre végzett" egymással.

A szegedi világkupa, valamint a győri maraton magyar bajnokság után szombaton sor került az első válogatóra is Szolnokon. A versenyzőket erős szembeszeles pálya fogadta a Holt-Tiszán, a parton pedig többek között Schmidt Gábor, sportért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke is érdeklődve figyelte a futamokat. Délelőtt három, délután pedig öt döntőt rendeztek.

Az esemény legnagyobb hiányzója a paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Kiss Péter Pál volt, aki az érettségije mellett a még tavasszal összeszedett sérülése után jelenleg is a visszatérésén dolgozik. Távollétében Suba Róbert és Juhász Tamás csapott össze KL1 200 méteren, amelyet utóbbi nyert meg. A két versenyző néhány órával ezt megelőzően természetesen VL2-ben versenyzett, ott azonban fordított volt a befutási sorrend, így kettejük külön meccse döntetlennel ért véget ezen a napon.

Papírforma győzelmek és fejlődő fiatalok az első para válogatón

Női KL2 200 méteren Varga Katalin esélyeshez méltó módon nyert Boldizsár Dalmát megelőzve. Hajdu Botond para szövetségi kapitány szerint, Kata a látottak alapján remek formában van, és ha edzőjével együtt ezen az úton tudnak tovább haladni, a nemzetközi mezőnyben még előtte rangsorolt két brit versenyző közül az egyiket idén már legyőzheti a nyáron.

Papírforma győzelmek és fejlődő fiatalok az első para válogatón

A válogató legnépesebb száma a férfi KL3 200 méter volt, öt résztvevővel. Kiss Erik sérüléséből visszatérve hozta a kötelezőt és megnyerte a számot, de Hajdu Botond külön kiemelte a még csak 17 éves Rajnics Benedeket is, aki a második helyen ért célba és dicsérte a 2002-es születésű Dancs Gergőt is, aki nagy csatában lett harmadik. A kapitány kiemelte, jó látni, ahogy rutinos versenyzők mellett a fiatalok is jönnek fel.

Papírforma győzelmek és fejlődő fiatalok az első para válogatón

Női VL3-ban Molnárné Tóth Julianna nyert Licsicsányi Csenge előtt, férfi KL2-ben pedig Rozbora András Kiss Tibort utasította maga mögé. Női VL2-ben Boldizsár Dalma, KL3-ban pedig Molnár Nikolett is az órával versenyezett ezen a napon.

Papírforma győzelmek és fejlődő fiatalok az első para válogatón

A versenyzők most ismét saját műhelyeikben folytatják a felkészülést. Sok idejük azonban már nincs, hiszen két hét múlva Szegeden rendezik a második válogatót, amely sorsdöntő lesz a nyári világversenyeken való indulás szempontjából.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók