Örülnek, hogy marad a tradicionális táv

Ezerrel

Nem bántották az 1000 métert a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) hétvégi kongresszusán, a férfiaknál marad az egyes, a páros és a négyes is az olimpiai programban, ellenben a K-2 200 méter lekerült a terítékről, így jó pár sprinternek újra kell majd gondolnia a lehetőségeit. A döntést a legtöbb férfiversenyzőnk üdvözli.

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán már egy ideje megkezdte a felkészülést a következő szezonra. Azt azonban pár hete még nem tudta megmondani, melyik táv fog prioritást élvezni, 1000 vagy 500 méterre kell-e hangolódnia. Kamera mindkét távon ért el nagy sikereket, de azért titkon örül annak, hogy az 1000 méter maradt a programban.

„Mert így maradhat a szívügyem, a négyes – magyarázta Kamera. – Örülök, hogy végre döntés született, sokan vártuk már, hogy pont kerüljön erre a kérdésre. Nekem szimpatikus lett volna az ötszáz méter is, hiszen az elmúlt tizenhat évben ezen a távon is értem el sikereket, de azért az ezer méterhez talán jobban értek, mint az ötszázhoz. És talán a négyesünk is megmarad így, a szegedi Világkupán mindenképpen jó lenne az olimpiai ezüstérmes csapathajóval rajthoz állni.”

„Én is örülök ennek a hírnek, bár attól sem lettem volna megijedve, ha az ötszáz négyes mellett döntenek – folytatta Kammerer Zoltán társa, Tóth Dávid. – Így, hogy a már megszokott versenytávon kell jól teljesíteni, a felkészülés sem fog nagyban eltérni az elmúlt évektől.”

Pauman Dániel az 1000 méter hagyományaira hívta fel a figyelmet.

„Fontos, hogy az ICF a tradicionális szám megtartása mellett döntött, bár a kétszázas és az ezres versenyzők miatt pikáns lett volna az ötszáz négyes is, azt hiszem, a klasszikus, állóképességi szám kiiktatása az olimpiai programból ingoványos útra terelte volna a sportág férfi szakágát. Számunkra jó döntés született, én azonban nem mennék el szó nélkül amellett, hogy a férfi kenu újabb megkurtításával nagyon nehéz helyzetbe kerül a kenu szakág. Mondom ezt úgyis, hogy két női kenus szám került fel a programra. Minden elismerésem a hölgyeké, de ez nagy érvágás a férfi kenunak, s ez hosszú távon a szakág végét jelentheti. Szerintem ezt a kajak-kenus társadalom nagy százaléka így gondolja.”

A riói olimpián járt Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin is örül, hogy megmaradt a klasszikus távú négyes.

„Az elmúlt szezonban sikerült egy kis ízelítőt kapnunk ebből a versenyszámból, és szívem szerint jövőre is megpróbálnám – mondta Ceiner Benjámin. – Ami a következő szezont illeti, a prioritást a párosunk fogja élvezni Hufival, de ez nem zárja ki a többi számot.”

„Örülök, hogy maradt az ezer négyes ugyanis ez egy klasszikus szám, nagy múltja van, mind az olimpiákon, mind a magyar nemzet számára – folytatta Hufnágel Tibor.

A döntés egyik vesztese Tótka Sándor, aki Molnár Péterrel a világbajnoki címvédője az olimpiai programról lekerülő K-2 200 méternek.

„Nem erre számítottunk, ezt a helyzetet még át kell beszélni az edzőmmel, Hüvös Viktorral – mondta a fiatal kajakos. – Megnézzük, hogy mik a lehetőségeink, megpróbáljuk-e kétszáz egyest vagy nekifussunk-e az ezer méteres számoknak. Egy biztos, nehéz időszak elé nézünk.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók