Optimisták a kvótaszerzést illetően

Betegség és sérülés is hátráltatta idén a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám alkotta kenupárost, ám mindezek ellenére is kiharcolták a világversenyeken való indulást C-2 500 méteren. Az egység a világbajnokságon hetedik, az Európa-bajnokságon pedig ötödik lett az új olimpiai számban. Úgy érzik ennél többre is képesek, és egy zökkenőmentes felkészüléssel jövőre nem lehet gond az olimpiai kvóta megszerzése.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Hajdu Jonatánt és Fekete Ádámot választotta 2022-ben az év férfi kenusainak. Párosuk még 2021-ben világbajnoki ezüstérmes lett az olimpiai programba frissen bekerülő C-2 500 méteres számban. Idén Halifaxban viszont csak hetedikként, majd két hétre rá a müncheni multisport Európa-bajnokságon ötödikként zártak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a májusi világkupa előtt Jonatán megsérült, és bár kiutaztak Racicébe, a versenyen nem vettek részt, sőt Ádám koronavírusos lett, így az első válogatót is ki kellett hagyniuk.

Optimisták a kvótaszerzést illetően

„Számomra nagyon nehéz időszak volt, hiszen a karrierem során még sosem hagytam ki betegség miatt válogatót. – kezdte Fekete Ádám. – Az edzéseken nagyon jó formát mutattunk, de visszavetett, hogy végül Szegeden sem indulhattunk. Ráadásul a második válogató nagyon közel volt az elsőhöz, én mindössze egy hetet tudtam előtte készülni. Viszont azt legalább tapasztalatból megoldottuk, és ott a győzelem volt a legfontosabb.”

Így az egység bekerült a világbajnoki csapatba, Halifaxban viszont az előfutam még csak a második pályájuk volt 2022-ben. Ádám szerint a tapasztalat hiánya éreződött a döntőben, mostmár viszont csak az előttük álló feladatokra összpontosítanak.

„Vissza tudtuk hozni azt, ahol májusban voltunk, nem foghatjuk erre a vb-t. Nem tudhatjuk viszont, hogy a sérülés és a betegség nélkül hol lettünk volna. Persze a sportban nincs feltételes mód, én ezt a nemzetközi tapasztalat hiányának tudnám be. Talán az Eb-döntőre tudnám azt mondani, hogy elfogadható volt, de még ott sem tudtuk kihozni magunkból a maximumot. De ezt elengedtük már ott, és megbeszéltük, hogy csak a jövő évre koncentrálunk.” – fogalmazott az UTE sportolója.

Optimisták a kvótaszerzést illetően

Új olimpiai számként különösen ettől az évtől kezdve érthetően a kenusok számára prioritás lett a C-2 500 méter. Hajdu Jonatán ennek ellenére mezőny sebességét tekintve nem érzett változást, azt viszont elismerte, hogy csökkentek különbségek.

„Nehéz összehasonlítani az idei és a tavalyi évet, mert 2021-ben csak a világbajnokságon volt jelentősebb mezőny. Koppenhágában ráadásul hátszél volt és hideg, idén viszont Halifaxban és Münchenben is szembeszeles pályákat mentünk, úgyhogy az időeredmények teljesen irrelevánsak. Az látszik, hogy idén már az egész döntős mezőny jól ment, nem lógott ki senki, minden ország versenyzői átálltak az ötszáz méterre. Azt viszont 

nem látom, hogy a sebesség nőtt volna, 

hiszen ezeket az időket már három éve szegedi vb-n is tudtuk néhányan hozni.” – vélekedett a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület kenusa.

A jövő évi kvótaszerző világbajnokságon az első hét helyezett nemzetnek osztanak ki indulási jogot a párizsi olimpiára. Az elmúlt időszak alapján a srácok pályáznak a legnagyobb eséllyel, hogy Duisburgban is ott legyenek, és úgy készülnek, hogy a kvótaszerzés sem jelenthet gondot. 

Optimisták a kvótaszerzést illetően

„Egyénileg fejlődnünk kell, de nagy hiányosságaink nincsenek. – mondta Hajdu Jonatán. – Nekem súlyban kellene feljönnöm kicsit, ezen kívül néhány apróságon kell javítanunk. Idén tényleg kicsit alulmúltuk magunkat, de azt hiszem a kvótaszerzés ettől függetlenül nem okozhat nehézséget, mindenképpen meg kell oldanunk.”

Fekete Ádám ennél is továbbment, nem elégedne meg szimplán a kvótával.

„Úgy megyek le edzésre is, hogy minél előrébb akarunk majd végezni,

lehetőleg érmes helyen, de leginkább nyerni szeretnék.

Persze egy nagyon nehéz lesz, de ha nem így állunk hozzá nincs is értelme csinálni.”

Az összhanggal mindenesetre biztos nem lesz probléma, 2017 óta párosoznak együtt, a téli felkészülési időszakban azonban nem igazán találkoznak. Jonatán a futást, Ádám pedig inkább az úszást részesíti előnyben, és egyébként is úgy vélik, hogy az erős páros alapja a jó egyes teljesítmény, így majd csak a tavaszi melegvízi edzőtáborok után térdelnek össze ismét.

Optimisták a kvótaszerzést illetően

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók