Olimpia és felnőtt vb az idei programban

Minden eddiginél mozgalmasabb szezon vár a felnőtt gyorsasági kajak-kenu válogatottra 2021-ben. A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpiai mellett ugyanis szeptember közepén világbajnokság is lesz Koppenhágában, de a szakmai prioritások szerint az ötkarikás játékokat megelőző szegedi pótkvalifikációs verseny, a világkupák, és az Európa-bajnokság idén a vb-nél nagyobb hangsúlyt kap.

Az eddig bezsebelt kvóták szempontjából semmi sem változott az előző naptári évben, a tokiói olimpiára megszerezhető 18 kvótából 13-at gyűjtött be a Hüttner Csaba vezette felnőtt gyorsasági kajak-kenu válogatott 2019 augusztusában, a szegedi kvalifikációs világbajnokságon. Ennyi indulói hellyel a magyar kajak-kenu sportág megfelelhet az alapvető elvárásoknak, szerezhet több olimpiai érmet, és maradhat a világ közvetlen élvonalában. 

Olimpia és felnőtt vb az idei programban

Ennek ellenére a cél az, hogy a májusi pótkvalifikációs eseményeken további kvótát/kvótákat gyűjtsön a válogatott, erre pedig jó esélyt kínál, hogy az utolsó európai kvótaszerző versenyt Tokió előtt - nagy sportdiplomáciai sikert elérve - a magyar szervezők rendezhetik meg Szegeden, amennyiben a koronavírus-helyzet közbe nem szól…. 

Ebből a szempontból bíztató, hogy a gyorsasági szakágban a világon egyedüliként 2020-ban csak az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szervezett nemzetközi viadalt. Az utánpótlásnak kiírt Olimpia Reménységek Versenyén, valamint a szeptember végi ICF felnőtt világkupán is azt tapasztaltuk, hogy nagy körültekintéssel, valamint a járványügyi szabályok betartásával és betartatásával 

minimálisra csökkenthető a koronavírus-fertőzés veszélye.

Olimpia és felnőtt vb az idei programban

Az európai pótkvalifikációs versenyt az egyeseknek és a párosoknak május közepén rendezzük meg Szegeden (K-4-ben kvalifikálni csak a tavalyelőtti vb-n lehetett) az első világkupával együtt, de az olimpia egyes versenyszámokban további kvótákat is kiosztanak az idei második világkupán, május 20-23. között az oroszországi Barnaulban. A májusi pótkvalfikiációs eseményeken azok a magyar egységek állhatnak rajhoz, akik jól szerepelnek május 5-6. között az itthoni pótkvalifikációs válogatón. Ott azokban az olimpiai számokban lesz verseny, amelyekben még nem szereztünk tokiói kvótát, vagyis férfi K-1 200, és K-2 1000 méteren, női C-1 200 méteren, és férfi C-1, és C-2 1000 méteren. 

A tavalyi tesztversenyek, és az országos bajnokság, valamint az évzáró világkupa eredményei alapján szerencsére úgy tűnik, hogy ezekben a számokban 

lehet esélyünk a kvótaszerzésre.

Olimpia és felnőtt vb az idei programban

 

Férfi K-1 200 méteren második lett az őszi világkupán Csizmadia Kolos, K-2 1000 méteren az egész éves tesztverseny-sorozat, és az országos bajnokság eredményei alapján ebben a számban befutó lehet a Noé Zsombor, Dombvári Bence-duó, vagy Kammerer Zoltán és Varga Ádám párosa, ezeknek az egységeknek esélye van a kvótaszerzésre. Női kenuban a szegedi Nagy Bianka érhet lehet harcba a kvótaszerző helyért C-1 200 méteren, férfi kenuban pedig elsősorban Adolf Balázs, és Fejes Dániel bizonyította be 2020-ban, hogy 1000 méteren egyesben és párosban is lehet rájuk számítani. 

Olimpia és felnőtt vb az idei programban

Az olimpiai csapatba kerülésről általánosságban a május 4-6. között megtartott első válogató (női kajakban, és férfi K-1 1000 méteren ez az esemény csak tájékoztató versenynek számít), és a május 28-30. között zajló második olimpiai válogató, valamint az európai pótkvalifikációs versenyen, a világkupákon és az Európa-bajnokságon való szereplés dönt. A világbajnokságra pedig olimpiai számokban azok az egységek utazhatnak, amelyek részt vettek az olimpián, és vállalják a további öt hetes felkészülést szeptember közepéig. A nem olimpiai számokban az augusztus 20-22. között megrendezésre kerülő felnőtt magyar bajnokságon kell ahhoz jól szerepelnie a versenyzőknek, hogy bekerülhessenek a világbajnokságra készülő csapatba. 

A felnőtt gyorsasági szakág idei programja:

2021. május 4-6. I. olimpiai válogató (női kajak, férfi K-1 1000 méter tájékoztató), Szeged

2021. május 5-6. pótkvalifikációs válogatóverseny, Szeged

2021. május 12-16. Európai pótkvalifikációs verseny és I. világkupa, Szeged

2021. május 20-23. II. világkupa, Barnaul

2021. május 28-30. II. olimpiai válogató, Szeged

2021. június 3-6. Európa-bajnokság, Duisburg

2021. aug. 2-7. olimpiai kajak-kenu regatta, Tokió

2021. aug. 20-22. magyar bajnokság, Szeged

2021. szept. 15-19. világbajnokság, Koppenhága

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók